?>

Geleceğin mühendisleri dijital sıfır atık laboratuvarıyla kendilerini geliştiriyor

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi (KAEÜ) ve İl Emniyet Müdürlüğü arasında imzalanan "Dijital sıfır atık iş birliği" protokolü kapsamında oluşturulan laboratuvarda, mühendislik öğrencileri teorik bilgileri uygulama fırsatı buluyor.

Teknoloji - 3 hafta önce

Kırşehir

KAEÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi binasında açılan laboratuvarda, öğrenciler teorik bilgileri pratikte uygulamanın yanı sıra, sıfır atık ve geri dönüşüm konularını da deneyimliyor.

Rektör Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, AA muhabirine öğrencilerin yeni laboratuvarda geleceğin sorunlarından dijital atıkların geri dönüşümünü sağlamak için uygulamalı eğitim aldıklarını söyledi.

Laboratuvarda 20'ye yakın öğrencinin eğitim aldığını belirten Karahocagil, "Kırşehir İl Emniyet Müdürlüğümüzle yürüttüğümüz Türkiye'de ilk defa uygulanan örnek bir proje. Bundan sonra diğer iller tarafından da uygulanacaktır diye düşünüyoruz. Dijital atıkların uygun geri dönüşümleri ve sürdürülebilirlik için önemli bir faaliyet. Bunu geliştirmek, öğrenci sayısını artırmak ve daha geniş imkanlarla yeni laboratuvarlar açmayı planlıyoruz." dedi.

Kırşehir Emniyet Müdürü Erdoğan Kartal ise dijital dünyada atık yönetiminin giderek önem kazandığını, laboratuvarın geleceğin mühendisleri için önemli fırsat sunduğunu vurguladı.

Laboratuvarda uygulama dersleri veren İl Emniyet Müdürlüğü Bilgi Teknolojileri Haberleşme Şube Müdürü Kazım Anıl, öğrenciler için teknik cihazlarla donatılan bir alan oluşturduklarını, ilk olarak bilgisayar, cep telefonu, tablet gibi herhangi bir cihazın ana kart şemasının okunması, arıza tespiti ve nasıl giderileceğine yönelik eğitimler verdiklerini anlattı.

700 bin liraya yakın tasarruf sağlandı

Bu uygulamaların öğrencilere önemli kazanımlar sağladığını dile getiren Anıl, "Kamuda çok az yerde bu tarz tamir ve bakım işinin gerçekleştiğini gördük. Biz de Kırşehir'de bunu oluşturduk. İl Emniyet Müdürlüğümüz ve biz 6-7 aylık bir süre zarfında 700 bin liraya yakın tasarruf da sağladık. Geri dönüşüme gidecek ürünlerin bakım onarımı, bazı cihazları kombin ederek yeni bir cihaz oluşturulmasını sağladık. Tabletlerimizin, bilgisayarlarımızın monitörlerimizin de bakımlarını yaparak ekonomiye kazandırdık." diye konuştu.

Anıl, öğrencilerin kendilerini geliştirerek birçok cihazı onarma yetisi kazandığına işaret ederek, laboratuvarda öğrencilere 140 ders verdiklerini ifade etti.

Öğrenciler eğitimden memnun

Öğrencilerden Buğra Potuk, "Bu eğitime kadar, donanım kısmında bir şeyler yapmak istiyordum ama artık tamamen ana kart üzerinde bir meslek yapmayı düşünüyorum çünkü bu alanda işe girme ihtimalim daha yüksek." dedi.

Büşra Nur Deniz ise aldıkları eğitimin çok büyük avantaj olduğunu, iş hayatında fazlasıyla işine yaracağını söyledi.

Ruveyda Cerit de aldığı eğitimle tablet ve telefon gibi işlemcili ürünlerde arızaları tespit edebildiğini, bu eğitimin mesleğine büyük katkısı olacağını dile getirdi.

Alperen Çelik ise laboratuvarda öğrendiklerinin paha biçilmez bir tecrübe oluşturduğunu, veri kurtarma alanında kendini geliştirerek ilerlemek istediğini kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Milli güreşçiler Elvira ve Tuba, Avrupa'ya altın için gidiyor

2025-04-06 12:53 - Spor

Dünya şampiyonasına hazırlanan 19 Yaş Altı Korfbol Milli Takımı'nda hedef ilk 8

2025-04-06 13:03 - Spor

Büyükelçi Bilgiç, Moskova fuarlarına katılan Türk firmalarını ziyaret etti

2025-04-05 19:23 - Özel Haber

AvtoVAZ Başkanı Sokolov, Rusya'daki bayilerde bulunan yabancı otomobil stokunu değerlendirdi

2025-04-03 01:21 - Özel Haber

Artvin'de baraj gölü kıyısına inen yaban keçileri görüntülendi

2025-04-07 12:03 - Çevre-Hayat

Ruslar, ülkeden ayrılan giyim markalarına olan ilgilerini kaybediyor

2025-04-04 18:23 - Özel Haber

Küresel piyasalarda Trump'ın tarife açıklamaları sonrası satış baskısı öne çıkıyor

2025-04-03 09:12 - Ekonomi

Türkiye Şampiyonası'nda yalın ayak koşan milli atletin hedefi Avrupa şampiyonluğu

2025-04-06 12:47 - Spor

Araz Ağalarov, terör saldırısı kurbanları için Crocus'ta anıt açtı

2025-04-02 00:33 - Özel Haber

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'nın savunmasında hayatını kaybedenler törenlerle anıldı

2025-04-06 13:52 - Dünya

İlgili Haberler

Hataylı depremzede öğrenciler TEKNOFEST KKTC'ye katıldı

15:58 - Teknoloji

Öğrencilerin TEKNOFEST KKTC için geliştirdiği proje, hastalarda yatak yaralarını önlüyor

15:53 - Teknoloji

Kıbrıs Barış Harekatı gazileri TEKNOFEST KKTC'yi ziyaret etti

14:38 - Teknoloji

TBMM Sanayi Komisyonu Başkanı Varank, TEKNOFEST KKTC'deki AA standını ziyaret etti

14:32 - Teknoloji

KKTC Milli Eğitim Bakanı Çavuşoğlu, TEKNOFEST KKTC'deki AA standını ziyaret etti

14:08 - Teknoloji

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump: Harvard'ın vergi muafiyetini kaldıracağız

16:03 - Dünya

Çiftçilere yaklaşık 3,1 milyar lira destek ödemesi bugün yapılacak

15:52 - Ekonomi

Gaziantep'ten nisan ayında 777 milyon 529 bin dolarlık ihracat yapıldı

15:47 - Ekonomi

Datça'da turfanda patates hasadı yapılıyor

15:18 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'yi doğal gaz ve petrol arama alanında küresel aktör haline getireceğiz

15:15 - Siyaset