?>

Iğdır'da kadın çiftçiler 'kurutma makinesi' desteğiyle kazançlarını katlıyor

Iğdır'da kadın çiftçiler, hibe edilen meyve ve sebze kurutma makinesi desteğiyle mahsullerini daha karlı satma fırsatı yakalıyor

Çevre-Hayat - 3 ay önce

Iğdır

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Iğdır İl Özel İdaresi işbirliğinde yürütülen "Toprağın Bereketi Kadının Gücüyle Artıyor" projesi kapsamında 20 kadın üreticiye meyve ve sebze kurutma makinesi hibe edildi.

Teorik eğitim alıp Malatya'da teknik eğitim gezisine de katılan kadın çiftçiler, makine sayesinde yaşken kilogramına 5-10 liradan alıcı buldukları ürünlerini, kurutarak 400-500 liraya satışa sunuyor.

Kurutulmuş sebze ve meyveleri, yöresel ürün ticareti yapanlara ve sosyal medyadan müşterilerine pazarlayan kadınlar, daha önce 1 hafta süren kurutma işlemini şimdi 3 saatte yapıp zamandan da tasarruf sağlıyor.

"Teorik eğitim sürecinden geçtiler"

İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Tingiş, Tarım ve Orman Bakanlığının hayata geçirdiği proje kapsamında kadınlara katma değeri daha yüksek şekilde ürünlerini değerlendirebileceği fabrikasyon ve mini otomasyon sistemlerini hayata geçirdiklerini söyledi.

Bu kapsamda şubat ve mart aylarında kadınları bir eğitime tabi tuttuklarını anlatan Tingiş, şöyle konuştu:

"Önce teorik eğitim sürecinden geçtiler, daha sonra Malatya iline teknik eğitim gezisi düzenlendi. Bu süre zarfında birtakım uygulamalar yapıldı. Özellikle ürün kurutmasıyla alakalı nasıl bir çalışma yapacaklarını gösterdik. Son olarak kadınlara domates, patlıcan ve biber fidelerini tedarik ettik ve ekimlerini yaptık. Şu anda ablalarımız üretimler yapıyor. 3 liraya ya da 10 liraya satacağı domatesi daha yüksek fiyatlara satabiliyorlar. Artık ablalarımız kendi üretmiş oldukları sebzelerini, meyvelerini kurutuyorlar, ekonomik değeri yüksek gelir elde ediyorlar."

"Olgunlaşan ürünlerini işleyerek katma değer sağlasınlar"

Hakveyis köyünde 150 dönümlük arazide üretim yapan Kader Uzundere ise güneşte yapılan kurutma işleminin günler aldığına işaret etti.

Uzundere, Bakanlık desteğiyle kurutma makinesi aldıklarını belirterek, "Sağlıklı şekilde, böceklenme yapmadan güneşin zararlı ışınlarından korunmuş olarak çok güzel kurutmalıklar elde ediyoruz. Mesela ürünün kilogram fiyatı 10 lira ise biz bu ürünü işleyerek 400-500 lira fiyat aralığına çıkarıyoruz. Benim bütün ev hanımlarına tavsiyem, olgunlaşan ürünlerini işleyerek katma değer sağlasınlar." diye konuştu.

Bahçesinde yetiştirdiği 12 çeşit meyve ile 8 çeşit sebzeyi kuruttuğunu dile getiren Uzundere, "Katma değer kattığımız bu ürünleri, geniş müşteri potansiyeli olan pazarımızda satıyoruz. Yurt dışından Hollanda, Belçika, Almanya'da yakınlarımıza ve onların çevresine, yurt içinde ise İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara ve daha birçok şehirlere ve yurt dışındaki Avrupa ülkelerine satışlarımız oluyor." dedi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Süper Lig'den 8 kulüp PFDK'ye sevk edildi

2025-09-02 20:22 - Spor

Balık sezonunun açılmasıyla tezgahlar doldu

2025-09-01 12:52 - Çevre-Hayat

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

2025-09-02 09:11 - Ekonomi

KVKK, çocukların kişisel verileri için velilere tavsiyelerde bulundu

2025-09-03 14:23 - Eğitim

Uluslararası İstanbul Bisiklet Turu'nun 1. etabı, Beykoz'da başladı

2025-09-04 12:57 - Spor

Türkiye 55 sondaj kulesiyle hidrokarbon arama çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor

2025-09-02 11:12 - Ekonomi

Türkiye-Azerbaycan 4. Enerji Forumu yarın İzmir'de başlıyor

2025-09-03 12:32 - Ekonomi

Belçika, Filistin Devleti'ni tanıma kararı aldı

2025-09-02 09:57 - Dünya

Trabzonspor'da Edin Visca, ilk 4 haftada fazla süre alamadı

2025-09-03 11:18 - Spor

Somali Kızılay, Türk Kızılay ile verdiği ilk yardım eğitimleriyle gençlere umut oluyor

2025-09-02 14:13 - Gündem

İlgili Haberler

Türkiye'de nadir görülen kuş türlerinden kara leylek Karabük'te görüntülendi

19:08 - Çevre-Hayat

Ardahan'da okul bahçesinde yiyecek arayan tilki görüntülendi

18:48 - Çevre-Hayat

"Gelidonya'nın son fenercisi" ışıkları artık anılarını tazelemek için yakıyor

13:03 - Çevre-Hayat

Üniversite öğrencilerinin ders ödevi "küçük kalplere" dokundu

12:58 - Çevre-Hayat

Bitlis'te 56 metre yüksekten akan Gümüşkanat Şelalesi ziyaretçilerini bekliyor

12:52 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Fenerbahçe'den zirve yarışında kritik kayıp

22:48 - Spor

TFF Tahkim Kurulu, bahis soruşturmasında 71 futbolcunun aldığı cezayı onadı

21:42 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro ile görüştü

20:55 - Siyaset

Katar ve Mısır dışişleri bakanları, Doha Forumu kapsamında Gazze'yi görüştü

20:22 - Dünya

Bodrum'da yağmur suyuyla denize sürüklenen atıklar kıyıya vurdu

19:27 - Gündem