?>

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail güçleri Nasır Hastanesine ateş açarak bir doktoru yaraladı

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, "İşgalci İsrail, Nasır Hastanesi yönetiminden, geriye kalan yerinden edilmiş Filistinlilerin hastaneyi boşaltmasını istedi. Hala 1500 yerinden edilmiş Filistinli hastane yerleşkesinde bulunuyor." dedi.

Dünya - 2 yıl önce

İstanbul

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'taki Nasır Hastanesinde, İsrail güçlerine ait bir insansız hava aracının (İHA) ateşi sonucu bir doktorun yaralandığını belirtildi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, yaptığı açıklamada, Nasır Hastanesindeki durumun son derece "felaket ve endişe verici" olduğunu, hastane içindekilerin korku içinde bulunduklarını anlattı.

İsrail'in hastaneye saldırı düzenlediğini aktaran Kudra, "İsrail ordusuna ait bir İHA Nasır Hastanesinin 3. katındaki ameliyathane bölümünde doktorların bulunduğu odaya ateş açtı ve bir acil servis doktorunu orta dereceli yaraladı." ifadesini kullandı.

İsrail'in daha önce silah zoruyla hastaneye sığınan Filistinlileri tahliye ettiğine işaret eden Kudra, şöyle devam etti:

"İşgalci İsrail, Nasır Hastanesi yönetiminden, geriye kalan yerinden edilmiş Filistinlilerin hastaneyi boşaltmasını istedi. Hala 1500 yerinden edilmiş Filistinli hastane yerleşkesinde bulunuyor."

Hastanede 190 sağlık personeli ve onların ailelerinden 299 kişinin bulunduğunu aktaran Kudra, "Nasır Hastanesi bölümlerinde 273 hareket edemeyen hasta ve onların 327 refakatçisi var." bilgisini paylaştı.

Kudra, Nasır Hastanesinde, yoğun bakımda 18, küvezde 3 bebek ve 35 diyaliz hastasının da bulunduğunun altını çizdi.

"Hastanedeki durum sağlık felaketine yol açabilir"

Hastanedeki kanalizasyon sularının acil servise akmaya devam ettiğini hatırlatan Kudra, kanalizasyon hattının tamir edilmesi için koordinasyona ihtiyaçlarının olduğunu belirtti.

Kudra, İsrail güçlerinin hastaneden atıkların çıkarılmasına izin vermediği için, tıbbi ve tıbbi olmayan atıkların hastane içinde ve avlusunda birikmesinin bir sağlık felaketine yol açacağı uyarısını yineledi.

Hastanedeki jeneratörlerin yakıt yetersizliği nedeniyle 72 saat içinde çalışmayı durduracağını aktaran Kudra, hastanede yiyeceğin de tükendiğini kaydetti.

Hastanede ciddi ilaç ve tıbbi malzeme sıkıntısı yaşandığının altını çizen Kudra, hastanedeki su depolarının hedef alınması ve tamir edilmemesi sonucu ciddi içme suyu, hijyen ve diyalizde kullanılan su eksikliği yaşandığına vurgu yaptı.

Uluslararası kuruluşlara seslenen Kudra, Nasır Hastanesinde bulunanlara korunma sağlanması, yiyecek, içecek, yakıt ve bebek maması ulaştırılması çağrısı yaptı.

İsrail ordusu, iki haftayı aşkın süredir kuşatma altında tuttuğu yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı Han Yunus'taki Nasır Hastanesinin dün boşaltmasını istemişti.

İsrail güçleri, sabah saatlerinde hastaneye sığınan yerinden edilmiş binlerce Filistinliyi silah zoruyla tahliye etmişti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail kuşatması altındaki Nasır Hastanesinde yaşananlardan endişe duyduğunu belirtmişti.

Ghebreyesus, yaşanan çatışmaların tıbbi ekipman ve malzeme depolama tesislerini yok ettiğini, hastaneye erişimi engellediğini ve ihtiyaç sahipleri için güvenli bir koridorun olmadığını aktarmıştı.

Son 4 gün içinde hastaneye ulaşmak isteyen 2 DSÖ misyonunun engellendiğine dikkati çeken Ghebreyesus, hastane personeliyle iletişimlerinin kesildiğinin altını çizmişti.

Nasır Hastanesinin Gazze'deki sağlık sisteminin omurgasını oluşturduğunu kaydeden Ghebreyesus, "Bu hastanenin korunması gerekir. İnsani yardım erişimine izin verilmeli. Hastanelerin hayat kurtarma işlevini yerine getirebilmeleri için güvenlik altına alınması gerekiyor. (Hastaneler) Askerileştirilmemeli veya saldırıya uğramamalı." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Beyoğlu'ndaki terör saldırısı davasında mütalaa açıklandı

2024-02-12 12:57 - Gündem

Deprem bölgesine mühendislik tohumları saçılıyor

2024-02-10 12:23 - Çevre-Hayat

60 saniyede ekonomide bugün (08 Şubat 2024)

2024-02-08 17:07 - Ekonomi

Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Yılmaz Akçil için yemin töreni düzenlendi

2024-02-08 13:13 - Gündem

BM: İsrail'e silah satışı ya da transferi yapan ülkelerin sorumlulukları var

2024-02-14 21:58 - Dünya

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail güçleri Nasır Hastanesine ateş açarak bir doktoru yaraladı

2024-02-14 22:42 - Dünya

Narkogüç-48 operasyonlarında 242 şüpheli gözaltına alındı

2024-02-09 08:28 - Asayiş

Türkiye'nin ilk astronotu Gezeravcı Dünya'ya döndü

2024-02-09 17:47 - Teknoloji

Fransa, İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarından derin endişe duyuyor

2024-02-11 19:42 - Dünya

Milli halterci Harun Algül, Avrupa Şampiyonası'ndan altın madalyayla dönmek istiyor

2024-02-09 11:38 - Spor

İlgili Haberler

Putin, yapay zekada bağımsızlığın Rusya için "egemenlik meselesi" olduğunu söyledi

21:22 - Dünya

ABD'li milyarder Musk: Yapay zeka ve insansı robotlar yoksulluğu ortadan kaldıracak

21:18 - Dünya

Almanya, silahlı kuvvetlerine şüpheli İHA'ları vurma yetkisi vermeye hazırlanıyor

21:13 - Dünya

Slovakya Başbakanı Fico, NATO'dan ülkesinin hava savunmasını güçlendirmesini istedi

21:02 - Dünya

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde teknenin alabora olması sonucu 64 kişi kayboldu

20:22 - Dünya

Günün Manşetleri

Fatih'te otelde kalan 2 kardeş mide bulantısı, kusma ve ishal şikayetiyle hastaneye başvurdu

21:32 - Gündem

Bakan Göktaş: Geleceğini Kuran Genç Kadınlar Projesi ile 4 bin 500 genç kadına destek oluyoruz

21:28 - Siyaset

Putin, yapay zekada bağımsızlığın Rusya için "egemenlik meselesi" olduğunu söyledi

21:22 - Dünya

ABD'li milyarder Musk: Yapay zeka ve insansı robotlar yoksulluğu ortadan kaldıracak

21:18 - Dünya

Almanya, silahlı kuvvetlerine şüpheli İHA'ları vurma yetkisi vermeye hazırlanıyor

21:13 - Dünya