?>

Gazze'de binlerce kişinin bir öğün yemek için uğradığı tek yer, Tel Zater'deki aşevi kaldı

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nda bulunan Tel Zater'deki aşevi, bölgedeki kıtlıktan kaçan binlerce Filistinlinin bir öğün yemek alabilmek için başvurdukları "son yer" haline geldi.

Dünya - 4 saat önce

Gazze

İsrail'in yıkıcı saldırılarının yanı sıra mart ayından bu yana sınır kapılarından yardım girişine izin vermemesi sonucu bölgede gıda sorunu baş gösterdi, pazarlarda ürünler tükendi; yüz binlerce Filistinli açlık ve ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Gazze Şeridi'nde kısıtlı imkanlar ve gıda güvensizliği nedeniyle yiyeceğe ulaşmak günlük bir mücadele haline geldi. Bölge nüfusunun büyük çoğunluğu günde sadece basit şekilde bir öğün yemek bulabiliyor.

Binlerce Filistinli İsrail'in uyguladığı abluka ve soykırımın, "tozu dumana kattığı" bölgede az da olsa yiyecek bir şeyler tedarik edebilmek için Tel Zater'deki aşevinin çevresinde toplanıyor.

Geçimini sağlamanın bile artık lüks haline geldiği bölgede Filistinliler, aşevine hayatta kalabilmek için son çare olarak başvuruyor.

Yemek sırası bekleyen Filistinliler

Aşevinde yetişkinler ve çocuklar, bir hayır kurumu tarafından hazırlanan çorbadan alabilmek için sıra bekliyor.

Bazı günler ihtiyaç sahiplerinin sayısının çok fazla ve gıda miktarının kısıtlı olması nedeniyle sırada bekleyenlerin açlığı giderilemiyor.

Günde tek öğün

Filistinli 10 yaşındaki kız çocuğu Mariya Avace, AA muhabirine yaşadıklarını anlattı.

Yaklaşık 3 saat bekledikten sonra çorba alabilen Avace, "Günde bir öğün yemek yiyoruz. Sınır kapıları kapalı olduğu için un ve yiyecek bulunmuyor. Umarım bölgeye gıda ve benzin gelir; saldırılar durur." dedi.

Kamp sakinlerinden Yasir Şahin de açlığın artık günlük bir gerçeklik haline geldiğini vurgulayarak, "Evler boş, marketlerde gıda maddeleri bulunsa bile fiyatlar çok yüksek ve iş imkanı yok." diye konuştu.

Şahin, bir kilo unun 10 dolara, yağın 20 dolara, tuzun 5 dolara ve şekerin 30 dolara satıldığını belirterek, birçok ailenin çocuklarını doyurmasının imkansız hale geldiğini söyledi.

Ailesinin açlık koşullarında günde sadece bir öğünle yetinmek zorunda kaldığını söyleyen Şahin, "Sabah saat yedide biraz çorba ya da makarna alabilmek için geliyoruz." şeklinde konuştu.

Şahin, bölgeye uygulanan abluka nedeniyle gaz bulunmadığından yemeklerin aşevinde kumaş ve naylon yakılarak pişirildiğini belirtti.

Filistinli küçük çocuk Mahmud eş-Şeyh ise "Evimizde yiyecek hiçbir şey olmadığı için tek bir öğün yemek almak için geldim. Bu hem kahvaltı, hem öğle hem de akşam yemeğim olacak." ifadesini kullandı.

Yoğun kalabalık arasında bir öğün alıp alamayacağını bilmediğini belirten Şeyh, yine de şansının yaver gitmesini umut ettiğini söyledi.

İsrail saldırılarının tahribatı devam ediyor

Ummu Yasir Tettar da 18 kişilik ailesini doyuracak bir lokma yemek alabilmek için burada olduğunu dile getirdi.

Tettar, "İnsanlar açlıktan ölüyor, ülkeler ise sadece izliyor. Ateşkes istiyoruz. Ailem günde sadece bir öğün yemek yiyebiliyor, çoğu gün ise bu öğünü bile sağlayamıyoruz." dedi.

Bölge sakinlerinden Fadi Hamad, "Aşevinden yemek alabilmek için saatlerce bekliyoruz. Çünkü evlerimizde yiyecek hiçbir şey yok. Sınır kapıları kapalı. Ablukanın kaldırılmasını ve savaşın sona ermesini diliyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Milli İstihbarat Akademisinden Rusya-Ukrayna Savaşı'nda İHA kullanımına ilişkin rapor

2025-04-30 14:42 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Rusya İhracat Merkezi: Asya ve Afrika ülkeleri Rusya'dan tıbbi ürün ithal etmekle ilgileniyor

2025-04-29 19:03 - Özel Haber

Irak'ın kuzeyinde teröristlerce kullanılan mağaradaki mühimmat imha edildi

2025-05-05 16:18 - Gündem

İmam hatip öğrencileri Gazze için 6 dilde konser verecek

2025-04-30 11:38 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

Çalışmaya gittiği okulda 49 yaşında çocukluk hayali okuma yazmayı öğrendi

2025-05-05 12:52 - Çevre-Hayat

NBA play-off'larında Nuggets, Thunder'ı son saniyelerde gelen basketle mağlup etti

2025-05-06 10:38 - Spor

Ezan okuma yarışması birincisi Emir Kayra'nın hayali Ayasofya'da görev yapmak

2025-05-06 14:23 - Çevre-Hayat

Ebeler anne adaylarına gebelik sürecinde rehberlik ediyor

2025-04-30 11:58 - Sağlık

İstanbul'da yılın ilk 3 ayında yaklaşık 41 milyon muayene hizmeti sunuldu

2025-04-30 14:33 - Sağlık

NBA'de sezonun başantrenörü ödülünü Kenny Atkinson kazandı

2025-05-06 12:16 - Spor

İlgili Haberler

ABD Hazine Bakanı Bessent, bu hafta ticaret anlaşması açıklayabileceklerini söyledi

18:53 - Dünya

Friedrich Merz, Almanya'nın yeni başbakanı oldu

18:18 - Dünya

AB, Rusya'dan gaz almayı sonlandıracak

17:57 - Dünya

Pakistan'da güvenlik güçlerinin aracına yapılan saldırıda 7 asker hayatını kaybetti

17:53 - Dünya

Gazzeliler ya bombaların hedefi oluyor ya da açlığın ve ölümün pençesine düşüyor

17:50 - Dünya

Günün Manşetleri

Galatasaray'ın Nijeryalı yıldızı Osimhen, Türkiye'de mutlu olduğunu açıkladı

19:08 - Spor

Dışişleri Bakanı Fidan, Umman Dışişleri Bakanı Busaidi ile telefonda görüştü

18:57 - Gündem

ABD Hazine Bakanı Bessent, bu hafta ticaret anlaşması açıklayabileceklerini söyledi

18:53 - Dünya

TCMB Başkanı Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sunum yaptı

18:33 - Ekonomi

Ekrem İmamoğlu'nun diploması İstanbul Üniversitesi veri tabanından silindi

18:23 - Gündem