Gaziantep'te kadınlar geleneksel el dokumacılığını geleceğe taşıyor

Gaziantep'te kırsal mahallede faaliyet gösteren merkezde geleneksel el dokumacılığı eğitimi alan kadınlar, ev ekonomisine katkı sunuyor

Kültür Sanat - 2 saat önce

GAZİANTEP
Şehitkamil ilçesine bağlı kırsal Cerityeniyapan Mahallesi'nde faaliyet gösteren, Şehitkamil Kaymakamlığının Aile Destek Merkezi'ndeki El Dokumacılığı Atölyesi ilgi görüyor.
Haftanın 5 günü eğitim alan kursiyerler, geleneksel el dokumacılığını öğrenirken, hem evleri için istedikleri ürünleri yapıyor hem de merkezce alınan siparişler doğrultusunda ürünler hazırlıyor.
Satılan ürünlerden elde edilen gelirden pay alan kadınlar, bu sayede ev ekonomilerine katkı sağlıyor.
Atölye eğitmeni Melike Aslanoğlu, el dokumacılığının unutulmaya yüz tuttuğunu söyledi.
Şu an 12 kadına eğitim verdiklerini anlatan Aslanoğlu, "Biz bu mesleği elimizden geldiği kadarıyla gelenekseli modernize edip, günümüze uyarlayarak, kullanabileceğimiz ürünler haline getiriyoruz. Amacımız gelecek nesillere bu mesleği sevdirerek aktarabilmektir. Dokuma yapıyoruz ama bu dokumaları ev aksesuarları haline getiriyoruz. Günlük yaşantımızda rahatlıkla kullanabileceğimiz ürünler çıkarıyoruz. Böylelikle gençlerimiz daha çok severek geliyor." diye konuştu.
Aynı zamanda aldıkları siparişe göre ürün yaptıklarını anlatan Aslanoğlu, şunları kaydetti:
"Böylelikle kursiyerlerimiz ev ekonomisine destek sağlıyor. Bu hizmeti köyde sunmamız bizim açımızdan daha değerli. Sabah kalkıp hayvanlarıyla ilgilendikten sonra kursa geliyorlar. Kurs bittikten sonra da tarlada çalışma devam edebiliyorlar. Bu şekilde hem ekonomilerine katkı sağlıyorlar, hem de kursla nefes alıyorlar."
Proje koordinatörü Tuğba Ayaz da Türk dokuma sanatının Türkistan'dan Anadolu'ya uzanan köklü bir el sanatı olduğunu ifade ederek, "Bu alan, Türk kültürünün en güçlü görsel anlatım araçlarından birisidir. Sadece bir eşya değil, aynı zamanda kimlik, inanç, statü ve estetik anlayışın da bir ifadesidir. Aile Destek Merkezi'nde gerçekleştirdiğimiz dokuma atölyesiyle gençlerimiz geleneksel el sanatlarını daha yakından tanıyor ve geçmişten geleceğe uzanan güzel mirası birlikte yaşatmaya devam edeceğiz." diye konuştu.
Kursiyerlerden Ayşe Kılınç ise atölyede stres attığını, kilim dokurken çok mutlu olduğunu ifade ederek, alınan siparişlerle ihtiyaçlarını karşılayabildiklerini söyledi.
Nursima Akkulu ise atölyeye annesinin ısrarıyla geldiğini ancak daha sonra çok sevdiğini belirterek, "Mekikli dokuma tezgahında atkı siparişi alıyoruz. Öğrendiğimde ilk atkıyı nişanlıma yaptım. Buradaki siparişlerle çeyizime katkı sağlıyorum. Kurs bana çok şey kattı." dedi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

İngiltere ve Galler'de mahkemelere Meta gözlüklerle giriş yasaklandı

2026-08-12 14:57 - Medya

ASELSAN'ın ASELBUOY sistemleri İHA'lara denizaltı savunmasında yetenek kazandırıyor

2026-08-12 12:47 - Teknoloji

Vietnam, 2030'a kadar 10 bin yapay zeka uzmanı yetiştirmeyi hedefliyor

2026-08-12 12:27 - Teknoloji

Bakan Kacır: TÜBİTAK tarafından yeni çağrı açılıyor

2026-08-12 23:13 - Teknoloji

Avrupa Yayın Birliği, savaştaki ülkelerin Eurovision'a ev sahipliği yapamayacağını açıkladı

2026-08-13 14:43 - Kültür Sanat

Erciyes Kayak Merkezi'ndeki yatak kapasitesi 15 yılda 3 katına çıktı

2026-08-14 12:57 - Çevre-Hayat

Güney Koreli şarkıcılar, İstanbul Festivali'nde sahne aldı

2026-08-15 16:33 - Magazin

Amos Antik Kenti’nde tarihi mirasın korunması için çalışmalar sürüyor

2026-08-15 13:33 - Kültür Sanat

Erzurum'da ahilik teşkilatını kuran Ahi Toman Baba'nın kümbeti gün yüzüne çıkarılıyor

2026-08-12 14:38 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1448

ASELSAN liseleri LGS'de başarı çıtasını yükseltiyor

2026-08-15 19:38 - Teknoloji

İlgili Haberler

Kruvaziyer turistleri Kuşadası'nın su altı güzelliklerini de keşfediyor

01:17 - Kültür Sanat

Büyük Türk şairi Bâkî doğumunun 500'üncü yılında Filistin'de anıldı

23:17 - Kültür Sanat

Disney ve ABC, erken lisans yenileme sürecini durdurmak için ABD'li düzenleyici kuruma dava açt

19:02 - Kültür Sanat

Ressam Yüksel Akman'ın "Kurtuluşa Doğru" sergisi İstanbul'da açıldı

13:27 - Kültür Sanat

İstanbul Diyalog Müzesi'nde kurulan kafede kahve siparişleri işaret diliyle veriliyor

13:07 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

İsrail ordusu Lübnan'ın güneyinde birçok noktaya hava saldırısı düzenledi

03:28 - Dünya

İletişim Başkanlığından İsrail Başbakanlığının Türkiye'ye yönelik iddialarına tepki

02:17 - Gündem

Erzincan'ın "ekşi suyu"nun ihracat ağı genişliyor

01:32 - Ekonomi

Ardahan'da yaylalardan sofralara uzanan bal mesaisinde sona gelindi

01:23 - Ekonomi

Karadenizli balıkçılar yeni sezonda bolca palamut avlamayı bekliyor

01:13 - Ekonomi