?>

Gaziantep'in kış lezzetlerinden beyran ve soğan kebabı damakları tatlandırıyor

Gaziantep'in geleneksel ve tescilli lezzetleri beyran ile soğan kebabı, havaların soğumasıyla yöre halkı ve turistler tarafından tercih ediliyor.

Çevre-Hayat - 5 ay önce

Gaziantep

UNESCO'nun gastronomi dalında "yaratıcı şehirler" ağında olan Gaziantep'in önemli lezzetlerinden beyran ve soğan kebabı, özellikle kış aylarında en çok tüketilen yemeklerin başında geliyor.

Kimileri tarafından çorba, kimileri tarafından da ana yemek olarak kabul edilen beyran, taş fırınlarda kazanlarda pişirilerek hazırlanan haşlanmış et ile haşlanmış pirincin bakır tabaklara alınması ve üzerine et suyu ile pul biber eklenmesiyle hazırlanıyor. Birkaç dakika ocakta pişirilen beyran, hazır hale geliyor. Müşterinin isteğine göre acılı, az acılı ve sarımsaklı olarak servis ediliyor.

Soğan kebabı ise orta büyüklükteki soğanların ikiye bölünüp kıyma ile şişlere takılıp ocağa atılmasıyla yapılıyor. Soğan kebabında nar ekşisi, limon, karabiber ve pul biber de kullanılıyor. Son zamanlarda havaların soğumasıyla şifalı olduğuna inanılan beyran ile soğan kebabı, yerli ve yabancı turistler tarafından tercih ediliyor.

Beyran ustası Ahmet Çadır, AA muhabirine, gastronomi kenti Gaziantep'te sofralarda özellikle havaların soğumasıyla kış lezzetlerinin yer aldığını söyledi.

Bu lezzetlerin başında beyran ve soğan kebabının geldiğini ifade eden Çadır, "Beyran, UNESCO listesinde yer alan bir lezzetimiz. İçerisinde sarımsak olduğundan antibiyotik özelliği bulunuyor. Bu lezzetler, Gaziantep ve dışarıdan gelen misafirlerimizi grip ve enfeksiyondan koruyor. Çünkü antibiyotik özelliği bulunan lezzetler. Soğan kebabı, kışın her bireyin haftada bir veya iki defa tükettiği bir yemektir. Bu yemekler şifadır. " dedi.

"Özellikle kış mevsiminde bu lezzetlere daha çok rağbet artıyor"

Soğan kebabının incelikleri hakkında da bilgi veren Çadır, şu değerlendirmede bulundu:

"Soğan kebabının soğanı, orta boy soğan olmalıdır. Gaziantep'te tüketilen bir soğan cinsidir. Onu ince yağlı kıyma ile buluşturup ocakta güzelce pişmesi sonucu terlettiğimiz soğan kebabı sofralarda yerini alıyor. Soğan kebabını terletmek için bakır tabakların içerisine nar ekşisi, limon, karabiber, ve pul biber ekliyoruz. Bunların hepsini soğan ile kısık ateşte terletiyoruz. Gaziantep'te bu lezzetler yüzyıllardır sofralarda yerini alıyor. Özellikle kış mevsiminde bu lezzetlere daha çok rağbet artıyor. Yurt içi ve yurt dışından müşterilerimiz beyran içmeye ve soğan kebabını yemeye gelir. Herkesi bekliyoruz."

Aleyna Saçlı ise beyranı çok sevdiğini belirterek, "Özellikle soğuk havalarda annem beni beyran içmeye getiriyor. Gerçekten şifa deposu." diye konuştu.

Mustafa Yılmaz ise İstanbul'dan Gaziantep'e beyran içmeye ve soğan kebabı yemeye geldiğini belirterek, "Soğuk havalarda soğan kebabı yemek antibiyotiktir. Her yıl Gaziantep'e gelirim ve beyran ile soğan kebabını yerim. Vücudun bu besinlere ihtiyacı var." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

620 gram doğan prematüre bebek sağlıkla taburcu edildi

2024-11-16 14:03 - Çevre-Hayat

İsrail'in zorla aç ve susuz bıraktığı Gazze'nin kuzeyindeki Filistinliler ölümle burun buruna

2024-11-14 17:08 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Ahmet Kekeç vefatının 4. yılında anılıyor

2024-11-14 12:12 - Medya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Moldova Cumhurbaşkanı Sandu ile görüştü

2024-11-12 15:51 - Siyaset

Beyza öğretmen, ara tatilini köydeki ana sınıfını güzelleştirerek değerlendirdi

2024-11-15 12:32 - Çevre-Hayat

İzmir Körfezi'nde balık ölümlerinden sonra yosun kirliliği yaşanıyor

2024-11-14 15:27 - Çevre-Hayat

Ticaret Bakanı Bolat, Bakanlığının bütçe görüşmelerinde soruları cevapladı

2024-11-13 00:28 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC'nin kuruluşunun 41. yılını kutladı

2024-11-15 11:56 - Gündem

Prematüre doğdu, yenidoğan yoğun bakım doktoru oldu

2024-11-17 14:22 - Sağlık

Türk savaş gemileri ve denizaltısı Gazimağusa ve Girne limanlarını ziyaret edecek

2024-11-15 02:03 - Gündem

İlgili Haberler

Gümüşhane'deki Limni Gölü'nde turizm sezonu başladı

15:57 - Çevre-Hayat

Erzurum'da vatandaşlar Hıdırellez kapsamında ecdat yadigarı tabyayı temizledi

15:53 - Çevre-Hayat

Gece devriyesindeki polislerin yardımı hayatını kurtardı

15:47 - Çevre-Hayat

Türkü söyleyip ayak darbeleriyle sıkılaştırdıkları keçeyi çobanlar için kepeneğe dönüştürüyorlar

15:43 - Çevre-Hayat

Bağcılar'da çöp konteynerine atılan çanta temizlik işçilerinin çabasıyla bulundu

14:47 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İsrail'in Lübnan'da düzenlediği hava saldırılarında 4 kişi öldü

17:13 - Dünya

Kartalkaya'daki otel yangınının başlama anına ilişkin görüntüler ortaya çıktı

16:53 - Gündem

İsveç'te 1 Mayıs gösterilerinde yüzlerce kişi İsrail'in Gazze saldırılarını protesto etti

16:43 - Dünya

DMM'den "İtalya 5 bin Türk'ün vize randevusunu iptal etti" iddiasına ilişkin açı

16:22 - Gündem

Dünyada 1 Mayıs kutlamaları

16:03 - Dünya