?>

Fransız politikacı Abisror De Lieme, emeklilik reformu krizinden Cumhuriyetçileri sorumlu tuttu

Fransız siyasetçi Abisror De Lieme, "30 yıldır emeklilik reformu çağrısı yapan, hatta emeklilik yaşının 67 olmasını savunan Cumhuriyetçiler siyaset oyunu oynamaya karar verdi ve devlete karşı sorumlulukları yerine, muhalefet olmayı seçti." dedi.

Dünya - 2 yıl önce

Ankara

Fransız siyasetçi Deborah Abisror De Lieme, Başbakan Elisabeth Borne'un tartışmalı emeklilik reformuna dair tasarıyı Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrasını devreye sokarak mecliste oylamadan kabul etmesiyle derinleşen krizden, hükümete destek çıkmayan Cumhuriyetçileri sorumlu tuttu.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisi Rönesans grubunun Ulusal Meclisteki Genel Sekreterlik görevini yürüten Abisror De Lieme, Fransa’nın Türkiye, Yunanistan, İsrail ve İtalya gibi Akdeniz ülkelerini kapsayan yurt dışı seçim bölgesinde genel seçimin tekrarlanacak olması nedeniyle yaptığı Türkiye ziyaretinde AA muhabirine konuştu.

İlk turu 2 Nisan’da yapılacak ara seçim için aday olan ve Türkiye’de yaşayan Fransız vatandaşlarıyla bir araya geldiğini belirten Abisror De Lieme, yurt dışındaki Fransızların Ulusal Mecliste temsil edildiklerini ve kendilerini temsil edecek kişiler için sandığa gitmelerinin önemli olduğunu kaydetti.

Geçen yıl haziran ayındaki milletvekili seçimini rakibi Meyer Habib’e karşı kaybeden Abisror De Lieme, yurt dışı 8. seçim bölgesi temsilcisinin 8 yıldır değişmediğini ancak son seçimin hile karıştırıldığı gerekçesiyle iptal edildiğini anımsattı.

Abisror De Lieme, bir saha adayı olduğunu, seçilirse her iki ayda bir seçmenleriyle bir araya gelmek istediğini söyledi.

Fransız siyasetçi, depremden sonra da Türkiye’ye geldiğini belirterek, bir milletvekilinin sadece seçim zamanı değil, görevi süresince de alanda olması gerektiğini dile getirdi.

"Emeklilik reformu krizinden Cumhuriyetçiler sorumlu"

Ülkesinde tartışmalı emeklilik reformu nedeniyle yaşanan krizi ve düzenlenen protestoları değerlendiren Abisror De Lieme, reform konusunun hiçbir zaman kolay olmadığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Macron’un sorumlu davranarak "bütçeyi" öncelediğine dikkati çeken Abisror De Lieme, "Eğer bu reformu yapmazsak, birkaç yıl içerisinde 150 milyar avro borcumuz olacak." dedi.

Abisror De Lieme, reforma ilişkin tasarının, Anayasa'nın 49. maddesinin 3. fıkrasının devreye alınması nedeniyle ülkesindeki demokrasiye yönelik eleştirel söylemlere ilişkin, partisi Rönenans'ın meclisteki grubunun 170 üyesinin tamamının reforma ilişkin tasarıyı oylamak için hazır bulunduğunu ifade etti.

Fransız siyasetçi, "30 yıldır emeklilik reformu çağrısı yapan, hatta emeklilik yaşının 67 olmasını savunan Cumhuriyetçiler ise siyaset oyunu oynamaya karar verdi ve devlete karşı sorumlulukları yerine, muhalefet olmayı seçti." diyerek, Cumhuriyetçilerin hükümeti bloke etmek için reforma destek vermediklerini savundu.

"Demokrasi sokak değil, seçimlerdir"

Abisror De Lieme, emeklilik reformuna ilişkin kitlesel protestolara ilişkin, "Demokrasi sokak değil, seçimlerdir." değerlendirmesinde bulundu.

Ülkesindeki kitlesel protestolar noktasında, aşırı sağ ve aşırı sol arasında ittifak olduğunu ve siyasi bir oyun oynandığını savunan Fransız siyasetçi, bugün reforma oy vermeyen Cumhuriyetçilerin reform geçmez ve borç yükselirse, birkaç yıl içinde yükselecek enflasyonla pişman olacağını söyledi.

Deborah Abisror De Lieme, 1912’de emeklilik yaşının 60 olduğunu ancak geçen 110 yılda ortalama yaşam süresinin 30 yıl arttığını hatırlatarak, Fransa’nın yaşlanan bir nüfusu olduğunu, bu nedenle emeklilik yaşının aynı kalamayacağını söyledi.

"Devasa bir borcumuz var ve giderek artıyor. Tabii ki insanlar onları iki yıl daha çalıştırdığınız için size teşekkür etmeyecek, bu açık. Öte yandan, 10 yıl sonra enflasyon yüzde 100 olunca aynı insanlar sokaklara dökülecek." diye konuşan Abisror De Lieme, tansiyonun insanları sokağa çağıran aşırı solun sağduyuyla davranarak bunu durdurmasıyla düşebileceğini aktardı.

Abisror De Lieme, emeklilik reformu üzerinde mutabakat sağlanmaması durumunda muhalefetin gensorusuyla hükümetin düşmesi veya Cumhurbaşkanı Macron’un meclisi feshedilmesi ihtimaline yönelik bir öngörüsü olmadığını, ancak fesihten yana olmadığını ifade etti.

Aşırı sağcı Ulusal Birlik partisinin Genel Başkanı Jordan Bardella’nın, Cumhuriyetçilere, gensoru önergesine destek vermeleri durumunda karşılarına aday çıkarmayacaklarını söylediğini anımsatan Deborah Abisror De Lieme, bunun aşırı cephelerin ittifakını gösterdiğini belirtti.

Emeklilik reformu krizi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un en önemli seçim vaatleri arasında yer alan emeklilik reformu, 62 olan emeklilik yaşının 2 yıl uzatılarak 64’e çıkarılmasını içeriyor.

Ulusal Meclis’te üzerine mutabakat sağlanmayan reforma karşı Fransızlar ocaktan bu yana kitlesel grev ve gösteriler düzenliyor.

Hükümet ise mecliste yeterli desteği görmemesi nedeniyle reforma ilişkin tasarıyı mecliste oylamaya sunmadan 49. maddenin 3. fıkrasını devreye alarak doğrudan kabul etme yolunu seçti.

16 Mart’ta alınan söz konusu kararın ardından Fransa’da sokaklar yerini protestolara bıraktı. Polisin sert müdahale ettiği protestolarda 500 kadar gösterici gözaltına alındı.

Gösteriler sırasında bazı gazetecilerin ve gözlemcilerin polislerce darbedilmesinin görüntülere yansıması tepkileri yol açtı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Adıyaman'da selin ardından başlatılan aramada bir çocuğun cansız bedenine ulaşıldı

2023-03-20 21:03 - Asayiş

Almanya’da ücretlerinin artırılmasını isteyen hastane çalışanları iş bıraktı

2023-03-14 14:46 - Dünya

Afetzede emekli öğretmen ailesiyle KYK yurdunda depremi unutmaya çalışıyor

2023-03-19 11:47 - Çevre-Hayat

Malatya'da 3,9 büyüklüğünde deprem

2023-03-18 11:52 - Gündem

UEFA'dan futsal hakemi Fatma Özlem Tursun'a görev

2023-03-14 12:46 - Spor

Kahramanmaraş'ta sağlıkçılar 14 Mart Tıp Bayramı'na buruk girdi

2023-03-14 15:38 - Sağlık

Baykar'dan sınava hazırlanan afetzede öğrencilere 10 bin tablet

2023-03-15 10:08 - Teknoloji

ABD'de üretici enflasyonu şubatta beklentilerin altında geldi

2023-03-15 15:58 - Ekonomi

Tıp Bayramı'nı depremlerin merkez üssünde geçiren sağlıkçılar, çalışmalarını özveriyle sürdürüy

2023-03-14 18:03 - Çevre-Hayat

Avustralya'da bir finans şirketinin 330 bin müşterisinin verileri siber saldırıyla çalındı

2023-03-18 15:57 - Dünya

İlgili Haberler

Trump'tan Pakistan ile Hindistan arasındaki Keşmir sorununa "çözüm" mesajı

10:33 - Dünya

Trump, Putin'in Ukrayna ile "doğrudan müzakere" önerisini memnuniyetle karşıladı

10:27 - Dünya

Arnavutluk'ta halk, genel seçimler için sandık başında

10:03 - Dünya

İsrail’in Gazze’de düzenlediği saldırılarda 4'ü çocuk, 10 kişi hayatını kaybetti

09:57 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Çin ile ticaret görüşmelerinde büyük ilerleme kaydedildiğini belirtti

08:18 - Dünya

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Hangi yaşta olursak olalım, annenin yeri her zaman bir başkadır

10:52 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan Anneler Günü mesajı

10:37 - Gündem

Trump'tan Pakistan ile Hindistan arasındaki Keşmir sorununa "çözüm" mesajı

10:33 - Dünya

Trump, Putin'in Ukrayna ile "doğrudan müzakere" önerisini memnuniyetle karşıladı

10:27 - Dünya

Sakarya'da fındık kırım fabrikasında çıkan yangına müdahale ediliyor

10:18 - Gündem