?>

Fransız kolonisi Yeni Kaledonya'da sokağa çıkma yasağı 8 Temmuz'a kadar uzatıldı

Fransa erken seçime giderken Hint-Pasifik'teki kolonisi Yeni Kaledonya'da sokağa çıkma yasağını 8 Temmuz'a kadar uzattı ve hafta sonu gösteri düzenlenmesini yasakladı.

Dünya - 1 yıl önce

Paris

Fransız yönetimi, Yeni Kaledonya'nın yerel halkı Kanakları seçimlerde etkisizleştirmek için hazırlandığı ileri sürülen anayasal reforma karşı çıkan bağımsızlık yanlılarını tutuklamasının ardından, Ada sakinlerine yönelik ek kısıtlayıcı önlemler aldı.

Yeni Kaledonya Yüksek Komiserliğinin yayımladığı bildiriye göre, 20.00 - 06.00 saatlerinde geçerli olan sokağa çıkma yasağı 8 Temmuz'a kadar uzatıldı.

Fransa'da, seçmen erken genel seçimin ilk turu için 30 Haziran'da sandık başına gitmeye hazırlanırken yönetim ise Yeni Kaledonya'da 29 Haziran saat 06.00'dan 30 Haziran saat 20.00'ye kadar gösteri yapılmasını yasakladı.

Öte yandan, Fransız hükümetinin Yeni Kaledonya'nın yerel halkı Kanakları azınlık haline getirecek anayasal reform girişimine karşı Ada'da bağımsızlık yanlılarının başlattığı olaylar kapsamında gözaltına alınanların sayısı 1520'ye yükseldi.

Yeni Kaledonya'da Fransız hükümetinin anayasal reform girişimine karşı çıkan bağımsızlık yanlıları 13 Mayıs'ta harekete geçmişti.

Fransız hükümeti Yeni Kaledonya halkı Kanakların meşru taleplerini güç kullanarak bastırmak için bölgeye çok sayıda polis ve jandarma göndermiş ve olağanüstü hal ilan etmişti.

Ada'da çıkan olaylarda 2'si jandarma 9 kişi hayatını kaybetmişti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa'da 30 Haziran ve 7 Temmuz'da yapılacak erken genel seçimler öncesi anayasal reform girişimini askıya aldığını duyurmuştu.

Kanak lider Christian Tein'in de aralarında bulunduğu 7 bağımsızlık yanlısının tutuklu kalmak üzere 17 bin kilometre uzaklıktaki Fransa'ya gönderilmesinin ardından Ada'da şiddet olayları başlamış, bir polis merkezinin de aralarında bulunduğu bazı binalar ve araçlar ateşe verilmişti.

Yeni Kaledonya'da yerleşimci Fransız seçmenlerin sayısını artırarak yerel halk Kanakları azınlık haline getirecek anayasal reformun yürürlüğe girebilmesi için Fransız parlamentosunun iki kanadının toplandığı kongrede kabul edilmesi gerekiyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Azerbaycanlı Unutulmaz Sporcular - Tarih Onları Anacak

2024-06-26 12:43 - İnsan&Hayat

Nurdağı'nda kuvvetli rüzgar etkili oldu

2024-06-24 13:37 - Gündem

İsviçre ile Almanya berabere kaldı

2024-06-24 00:33 - Spor

Bankacılık sektörünün mevduatı geçen hafta arttı

2024-06-27 15:33 - Ekonomi

Milli Savunma Bakanı Güler Özbekistan'da Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ile görüştü

2024-06-26 19:13 - Siyaset

Kobani olaylarına ilişkin 5 eski HDP milletvekili hakkındaki davaya başlandı

2024-06-25 22:43 - Gündem

Bolivya Devlet Başkanı Arce'nin darbeci general ile tartıştığı anlar kameralara yansıdı

2024-06-27 22:43 - Dünya

BM: Gazze halkının acil sağlık hizmetine ihtiyacı var

2024-06-27 22:58 - Dünya

ABD'de Kongre üyesi Mast: En iyi diplomasi Filistinli teröristleri öldürmektir

2024-06-27 23:57 - Dünya

Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu TÜPRAŞ

2024-06-25 13:37 - Ekonomi

İlgili Haberler

Ukrayna ve Kanada, güvenlik ve savunma alanlarında anlaşmalar imzaladı

18:28 - Dünya

ABD Başkan Yardımcısı Vance, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın bitmesi konusunda iyimserliğini koruyor

18:17 - Dünya

İspanya'da devam eden orman yangınlarında 407 bin hektardan fazla alan kül oldu

17:42 - Dünya

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi, İsrail Başbakanı Netanyahu ile Suriye ve Lübnan konusunu ele aldı

16:57 - Dünya

İsrail Yemen'in başkenti Sana'ya hava saldırısı düzenledi

16:52 - Dünya

Günün Manşetleri

TCG Anadolu TEKNOFEST Mavi Vatan kapsamındaki İstanbul Boğazı geçişini tamamladı

19:58 - Gündem

Kocaeli'de ağaçlık ve makilik alanda çıkan yangın söndürüldü

18:38 - Gündem

Togg Münih’teki IAA Mobility 2025’te yerini alacak

18:33 - Ekonomi

Ukrayna ve Kanada, güvenlik ve savunma alanlarında anlaşmalar imzaladı

18:28 - Dünya

ABD Başkan Yardımcısı Vance, Ukrayna-Rusya Savaşı'nın bitmesi konusunda iyimserliğini koruyor

18:17 - Dünya