?>

Fransa, Yeni Kaledonya'da halkın meşru taleplerini bastırmak için asker takviyesini sürdürüyor

Fransa, topraklarından 17 bin kilometre uzaklıktaki kolonisi Yeni Kaledonya'da halkın meşru taleplerini güç kullanarak bastırmak amacıyla asker takviyesine devam ediyor.

Dünya - 1 yıl önce

Ankara

Elysee Sarayından, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ziyaretinin ardından Yeni Kaledonya'daki durumla ilgili açıklama yapıldı.

Yeni Kaledonya’da görev yapan güvenlik güçlerini gösterdikleri çabadan dolayı takdir eden ve şiddet olaylarında hayatını kaybedenlerin ailelerine desteğini ileten Macron, ilerleyen saatlerde adaya 480 jandarmanın daha gönderileceğini bildirdi.

Macron, Yeni Kaledonya’daki yollara barikat kurma girişimlerini ve yağmalama olaylarını kınayarak, "bu şiddetin meşru siyasi eylemin bir parçası" olamayacağını savundu.

"Şiddetin tırmanmasına izin verdikçe her iki tarafta da her geçen gün daha fazla şiddete başvurmak için yeni nedenler ortaya çıkıyor." ifadesini kullanan Macron, ciddi müzakerelerin yapılabilmesi amacıyla barikatların ortadan kaldırılması gerektiğini savundu.

Yeni Kaledonya’da 15 Mayıs'tan beri süren olağanüstü halin (OHAL), bugün Fransa saatiyle 20.00’de sona ereceğini duyuran Macron, Kanak Sosyalist Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLNKS) üyelerinin barikatların kaldırılması çağrısında bulunabilmesi ve bu barikatları ziyaret edebilmeleri amacıyla OHAL'i uzatmama kararı aldığını açıkladı.

Küresel bir anlaşmanın tesisi için temsilcilerle çalışmak üzere arabuluculuk ve durumu kolaylaştırma misyonunun Yeni Kaledonya’nın başkenti Noumea’da mevcut olduğunu belirten Macron, diyaloğa giden yolun bulunması konusunda Yeni Kaledonyalılara ve temsilcilerine güvendiğini bildirdi.

Yeni Kaledonyalı lider, bağımsızlık yanlılarından geri adım atmamalarını istemişti

Yeni Kaledonya'da bağımsızlık yanlısı Kanak liderlerden Christian Tein, destekçilerine Fransız hükümetinin 17 bin kilometre uzaklıktan Kanak halkına dayatmaya çalıştığı anayasal reforma karşı "direnmeye devam etmeleri" çağrısında bulunmuştu.

Yeni Kaledonya'da bağımsızlık yanlısı Saha Eylemleri Koordinasyon Birimi'ni (CCAT) yöneten Tein'in taraftarlarına hitabı sosyal medyada yayımlanmıştı.

Tein, Ada'daki yerleşimlerde Kanak halkına yönelik ciddi baskı olduğunu ifade ederek, Kanak Sosyalist Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLNKS) yönetimiyle Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la 23 Mayıs'ta Yeni Kaledonya'ya geldiğinde 2 saati aşkın görüşme yaptıklarını hatırlatmıştı.

Görüşmede anayasal reforma ve Yeni Kaledonya'nın yeniden sömürgeleştirilmesine karşı olduklarını söylediklerini aktaran Tein, Ada'daki seçmen sayısının artırılması konusunun yeniden masaya yatırılması gerektiğine işaret etmişti.

Tein, Macron'un kendi istediklerini dile getirmek için Ada'ya geldiğini belirterek taraftarlarına anayasal reforma karşı "direnmeye devam etmeleri" çağrısında bulunmuştu.

"Seferber olmaya devam ediyoruz ve her (türlü) direnişi mahallelerde sürdürüyoruz." diyen Tein, bu kapsamda Kanaklardan kendi canları için dikkatli olmalarını istemişti.

Fransa'nın Yeni Kaledonya halkı Kanakları seçimlerde etkisizleştirme planı

Yeni Kaledonya'da Fransız hükümetinin yerel halk Kanakların gücünü kırmak için hazırladığı anayasal reform girişimine karşı çıkan bağımsızlık yanlıları, 13 Mayıs'ta harekete geçmişti.

Fransız hükümeti, başta başkent Noumea olmak üzere Ada'nın çeşitli noktalarında haklarını isteyen bağımsızlık yanlılarına karşı operasyonlar yürütmek üzere bölgeye çok sayıda polis ve jandarma sevk etmişti.

Fransa Başbakanı Gabriel Attal, 15 Mayıs'ta sosyal medya platformu TikTok'un yasaklandığını ve Ada'da OHAL ilan edildiğini duyurmuştu.

Ada'da Fransız seçmenlerin sayısını artıracak anayasal reformun yürürlüğe girebilmesi için Fransız Parlamentosunun iki kanadının bir arada toplandığı Kongre'de de kabul edilmesi gerekiyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çin, "Kuaycou 11 Y4" roketiyle 4 uydu fırlattı

2024-05-21 18:42 - Dünya

Gaziantep'in İslahiye ilçesinde 9 kişinin öldüğü kazada ikiz kardeşini kaybeden Sude taburcu ed

2024-05-22 12:11 - Gündem

ABD: Savaş sonrası Gazze'nin güvenliğinin sağlanmasına ve yönetimine birçok ülke yardımcı olabi

2024-05-22 00:32 - Dünya

Kartlı ödemelerin tutarı nisanda 1,1 trilyon lira oldu

2024-05-24 13:13 - Ekonomi

Ankara'da yarın gök gürültülü sağanak bekleniyor

2024-05-22 18:38 - Gündem

Fransa, Yeni Kaledonya'da halkın meşru taleplerini bastırmak için asker takviyesini sürdürüyor

2024-05-27 14:07 - Dünya

BBVA, OpenAI ile anlaşma imzaladı

2024-05-22 19:17 - Teknoloji

İsrail saldırılarında 121 Filistinlinin öldüğü işgal atındaki Cenin'de durum giderek kötüleşiyo

2024-05-21 17:03 - Dünya

Türk zırhlısı pikap versiyonuyla yurt dışında ilk kez vitrine çıktı

2024-05-24 15:07 - Ekonomi

Türk Yatırım Fonu, üye devletler arasındaki ticareti geliştirecek

2024-05-25 12:22 - Ekonomi

İlgili Haberler

Gazze'de su kıtlığı ve 250 bin ton atık Filistin halkının sağlığını tehdit ediyor

22:08 - Dünya

Fransa'nın Karayipler'deki Guadeloupe Adası açıklarında 6,5 büyüklüğünde deprem

18:18 - Dünya

İsrail: Erdoğan liderliğindeki Türkiye, İsrail'e diplomatik ve ekonomik yaptırımlar uyguladı

16:57 - Dünya

Almanya: Türkiye, birçok siyasi konuda muhatap olarak önemli rol oynuyor

16:47 - Dünya

İsrail’e karşı akademik boykotlar Gazze’deki soykırım sonrası 3 kat arttı

16:33 - Dünya

Günün Manşetleri

Fenerbahçe, Gaziantep FK'yi mağlup etti.

22:22 - Spor

Samsunspor ile Çaykur Rizespor puanları paylaştı

22:17 - Spor

Gazze'de su kıtlığı ve 250 bin ton atık Filistin halkının sağlığını tehdit ediyor

22:08 - Dünya

"2025 Dünya Gıda Günü Paneli" Ankara'da gerçekleştirildi

22:02 - Ekonomi

İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında 6 şüpheli tutuklandı

21:48 - Gündem