?>

Fransa'dan baba ocağına geldi, atıl durumdaki ahırı sanat atölyesine çevirdi

Fransa'dan Kayseri'nin Develi ilçesine yerleşen 48 yaşındaki Murat Aytaş, ahır olarak kullanılan atıl konağı restore edip sanat atölyesine çevirdi

Kültür Sanat - 5 ay önce

Kayseri

İstanbul'da doğan Aytaş, ressam İsmail Acar ile başlayan sanat hayatını Fransa'da 9 yıl sürdürdükten sonra metropolün karmaşık ve hızlı yaşamından sıkılarak 2015 yılında Türkiye'ye dönmeye karar verdi.

Küçük bir yere yerleşmek isteyen Aytaş, baba ocağı olan Kayseri'nin Develi ilçesinde gezerken içinde hayvanların barındığı ahır olarak kullanılan bir konağı satın alıp restore ettirdi.

Üst katını ev olarak kullandığı konağın alt katını sanat atölyesine dönüştüren Aytaş, bazılarını doğada bulduğu, bazılarını ise satın aldığı ahşap parçalarını sanat eserine dönüştürüyor.

Murat Aytaş, İstanbul'da ressam İsmail Acar'la karşılaşmasının sanat hayatına önemli katkı sunduğunu, bu kentte ve Fransa'da açtıkları atölyelerde bir süre birlikte çalıştıklarını söyledi.

Acar'ın atölyesinde öğrendikleriyle çeşitli sanat sergileri açtığını anlatan Aytaş, Fransa'da restorasyon işiyle de ilgilendiğini ve 9 yıl kaldığı ülkede şehrin sıkıcı, stresli hayatından uzaklaşma isteği ile Türkiye'de baba ocağı olan Develi'ye ailesi ile dönme kararı aldığını dile getirdi.

"Ezan sesini dinlemek benim için müthiş bir duygu"

Develi'de 1905 yılında yapılan Rumlardan kalan evi satın alıp onardığını anlatan Aytaş, şunları kaydetti:

"Bulunduğumuz yerde ahır vardı. Satın aldıktan sonra burayı restore ettirdim, orijinaline uygun bir şekilde. Sonra alt katını kendime atölye yaptım. Buraya geleli 8 yıl oldu. Burasını biz çok seviyoruz çünkü gerçekten kaliteli bir hayat, sakin, insanın ömrüne ömür katıyor. Memleketime katkı sağlamak da istedim. Biriktirdiklerimizi, donanımımızı burada harcayalım istedik, işlerimiz de rast gitti. Huzurluyuz, gerçekten mutluyuz.

Amacım insanların bu kültüre, sanata, merakını arttırmak, o farkındalığı yaratmak. Fransa dediğimiz yer bugün sanatın, kültürün, medeniyetin başkenti gibi gözükür aslında. Kısmen de öyledir ama ben oraları bırakıp buraya geldim. Orada en büyük eksikliğim, duygusal olarak bir ezan hasretiydi. Ben bunun eksikliğini gerçekten kendi hücremde, benliğimde inanılmaz derecede hissettim. Buraya geldiğim zaman o ezan sesini dinlemek benim için müthiş bir duygu, müthiş bir zevkti."

Daha çok ahşap üzerine yoğunlaştığını aktaran Acar, ilçede ahşabın bolluğunun kendisi için bir şans olduğunu dile getirdi.

"Daha yavaş bir hayat yaşıyorum"

Aşık Seyrani, Yunus Emre ve Mevlana portreleri ile doğadaki farklı figürleri ahşap yakma tekniğiyle işlediğini vurgulayan Acar, "Daha yavaş bir hayat yaşıyorum. Para kazanmak için ya da kariyer için kesinlikle İstanbul'u tercih edebilirdim. Burada daha temiz bir oksijen, daha rahat bir hayat yaşıyorum. Akşama kadar 30 iş halledebilirim Develi'de ama İstanbul'da bir tane iş halledebilirsin. Çünkü ben evden iş yerine gidene kadar yarım saat, 45 dakika geçiyordu. İş yerinden eve geldiğimde 40 dakika da arabayı park etmek için yer arıyordum. Bu kadar stresten kurtulup ben buraya geniş ve rahat bir hayat, kaliteli bir hayat için ve maneviyatımı yaşayabileceğim bir yeri tercih ettim. Yani kaliteli bir hayat için biz burayı tercih ettik." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Japonya Veliaht Prensi Fumihito ve Veliaht Prensesi Kiko, Anıtkabir'i ziyaret etti

2024-12-04 10:47 - Gündem

Kalıcı Çözüm: Mutluluk Çubuğu ile Yeni Bir Başlangıç

2024-12-03 14:51 - İnsan&Hayat

Sinop'ta 1600 rakımlı Çangal Dağı'ndaki kar ve sis manzarası görüntülendi

2024-12-02 16:32 - Çevre-Hayat

Pendik'te öldürdüğü kişinin cesedini parçalayarak çöp konteynerine atan sanığa dava açıldı

2024-12-06 14:28 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Temennimiz kazasız belasız bir şekilde Suriye'deki bu yürüyüş devam etsin

2024-12-06 15:22 - Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan, Ürdünlü mevkidaşı Safedi ile Suriye'deki durumu telefonda görüştü

2024-12-03 15:58 - Dünya

Beşiktaş, Fenerbahçe derbisine zorlu bir süreçte çıkıyor

2024-12-06 11:22 - Spor

İstanbul'da yağışın da etkisiyle trafik yoğunluğu yüzde 78'e ulaştı

2024-12-04 10:02 - Gündem

Doğu Anadolu'ya 'masalsı yolculuk' 23 Aralık'ta başlıyor

2024-12-02 11:23 - Çevre & Seyahat

İsmet amcanın emekli maaşıyla iyilik hareketi Ardahan soğuklarında yürekleri ısıtıyor

2024-12-06 16:12 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

'Barışı İlan Ediyorum' sergisi, New York'ta sanatseverlerle buluşacak

23:19 - Kültür Sanat

Faslı yazar, Filistin meselesinin, ülkesinin kültür hayatının bir parçası olduğunu söyledi

16:02 - Kültür Sanat

Elazığlı 81 yaşındaki dengbejin 50 yıldır sazı ve sözü hiç susmadı

14:12 - Kültür Sanat

Vakıf kültürü, yalnızlığa ve zayıflayan aile bağlarına karşı tarihsel reçeteler sunuyor

12:17 - Kültür Sanat

Erzincanlı mücellit 48 yıldır 10 metrekarede eskimiş kitapları onarıp ciltliyor

14:32 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Devlet tahvili, hazine bonosu ve kira sertifikası gelirlerine ilişkin düzenleme yapıldı

10:07 - Ekonomi

Japonya Merkez Bankası politika faizini değiştirmedi

09:47 - Ekonomi

Mısır ithalatında 1 milyon tonluk tarife kontenjanı açıldı

09:43 - Ekonomi

Van'da yolcu otobüsünün devrildiği kazada 28 kişi yaralandı

08:13 - Asayiş

Muğla'da 4,1 büyüklüğünde deprem

03:56 - Gündem