Fransa'da protestoların bilançosu ağır oldu

Fransa'da sarı yeleklilerin ülke genelinde düzenlendikleri gösterilere 136 bin kişinin katıldığı, çıkan olaylarda 1220 kişinin gözaltına alındığı açıklandı.

Dünya - 8 yıl önce

PARİS

Fransa İçişleri Bakanlığı verilerine göre, sarı yeleklilerin 8 Aralık Cumartesi günkü gösterilerinde 136 bin kişi yer aldı.
Gösterilerde çıkan olaylarda bin 723 kişi karakollara götürülürken, bin 220 kişi gözaltına alındı.
Sarı yelekliler, hükümetin iptal çağrılarına ve akaryakıt zamlarının gelecek yıl için kaldırılmasına ilişkin açıklamalarına rağmen başta Paris olmak üzere ülke çapında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve hükümetinin siyasi ve ekonomik politikalarına karşı tepkilerini dile getirmek amacıyla sokaklara dökülmüştü.
Champs-Elysees Caddesi'nde toplanana eylemciler, "Macron istifa" sloganları atmış, polisle zaman zaman gergin anlar yaşamıştı. Göstericiler, öğle saatlerinde güvenlik görevlilerinin itidal çağrılarına rağmen civardaki caddelere girerek ara sokaklarda polise taş ve şişe fırlatmış, çok sayıda aracı ateşe vermişti. Polisle sarı yeleklilerin zaman zaman gergin anlar yaşadığı caddelere tansiyonun yükselmesiyle takviye zırhlı polis araçları sevk edilmişti. Republique ve Opera gibi farklı noktalarda da eylem yapan göstericiler, birçok mağazayı yağmalamış ve çevreye zarar vermişti.
Ülkenin birçok kentindeki gösteriler nedeniyle çok sayıda cadde trafiğe kapatılmıştı. Protestolar nedeniyle Paris'te hayat durmuştu.
Protestoların nedeni
Fransa'da akaryakıt zamlarına ve ekonomik şartların kötüleşmesine tepki olarak 17 Kasım'da başlayan ancak daha sonra Macron yönetimine yönelik öfkeye dönüşen "sarı yeleklilerin" eylemleri, ülkede son yılların en şiddetli protestosuna dönüştü.
Genellikle şehir merkezlerindeki yüksek kiralar nedeniyle kırsal bölgelere yerleşenlerden oluşan göstericiler, Macron'dan ekonomik koşulların iyileştirilmesini talep ediyor.
Sarı yeleklilerin protesto ettiği akaryakıt zamlarının 2019 yılı için iptal edildiği açıklanmış ancak eylemciler bunun yeterli olmadığını savunarak gösterileri sürdüreceklerini duyurmuştu.

Muhabir: Yusuf Özcan

Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Galatasaray ve Trabzonspor PFDK'ye sevk edildi

2018-12-07 21:42 - Spor

'ABD'nin yaptırımlarına rağmen İran kendine yetecek seviyede'

2018-12-02 21:52 - Dünya

Fransa'da PSG-Montpellier maçı ertelendi

2018-12-04 19:12 - Spor

Erdoğan'dan 'Hanuka Bayramı' mesajı

2018-12-02 21:57 - Gündem

Hava Kuvvetlerindeki 'ankesör' soruşturmasında 22 tutuklama

2018-12-08 02:37 - Gündem

Fatih’te 5 katlı binada yangın

2018-12-08 11:17 - Gündem

'Genç aktivistler'e Kudüs bilinci aşılanacak

2018-12-06 17:37 - Gündem

Fransa'da protestoların bilançosu ağır oldu

2018-12-09 21:33 - Dünya

Fenerbahçe liderliğini sürdürdü

2018-12-08 14:02 - Spor

Süper Lig'de 15. hafta maçlarını yönetecek hakemler açıklandı

2018-12-06 18:02 - Spor

İlgili Haberler

Trump: "ABD Hürmüz Boğazı üzerinde tam kontrole sahip"

17:52 - Dünya

Lübnan ordusu: İsrail'in saldırıları konuşlanmamızı ve güney sakinlerinin geri dönüşünü engelli

17:38 - Dünya

NATO ülkeleri, Rusya'nın Polonya ve Romanya hava sahası ihlallerini kınadı

17:33 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Düşman, ülkeyi içeriden çökertmeyi hedefliyor

17:02 - Dünya

ABD'nin iç kesimlerinde şiddetli fırtınalar, hortum, yağış ve seller hayatı olumsuz etkiledi

16:42 - Dünya

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin davasını her platformda en güçlü şekilde savunmaya devam edeceğiz

18:27 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Abbas'ı resmi törenle karşıladı

18:23 - Gündem

CANLI - Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin davasını her platformda en güçlü şekilde savunmaya devam ede

18:17 - Gündem

Bahçeli: Terörsüz Türkiye hedefi ile 'Terörsüz Bölge' ülküsünü buluşturan bütüncül irade n

18:13 - Gündem

Bakan Yumaklı: Silvan Barajı'nda Eylül 2027 itibarıyla su tutmaya başlıyoruz

18:07 - Ekonomi