?>

'Almanya'nın Suudi Arabistan'a silah satışı devam ediyor'

Alman basını, Berlin'in Suudi Arabistan'a silah satışını askıya almasına rağmen savunma şirketi Rheinmetall'in yurt dışındaki ortaklıkları aracılığıyla ülkeye silah satışına devam ettiğini yazdı.

Dünya - 7 yıl önce

BERLİN Almanya'nın Suudi Arabistan'a yönelik silah ihracatını askıya almasına rağmen Alman savunma şirketi Rheinmetall'in, ortak olduğu İtalyan ve Güney Afrikalı şirketler aracılığıyla Riyad'a silah satışına devam ettiği öne sürüldü.

Alman Stern dergisi ve ARD televizyonunda yayımlanan haberlere göre, Alman hükümetinin gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinden sonra Suudi Arabistan'a daha önce onay verilen silahların sevkiyatını tamamen durdurmasına ve yeni silah satışına izin vermeme kararı almasına rağmen Rheinmetall, Suudi Arabistan'a silah göndermeye devam etti. Alman savunma şirketi, bunu İtalya ve Güney Afrika'da ortak olduğu şirketler aracılığıyla yaptı.

Haberlere göre, Rheinmetall Yönetim Kurulu Başkanı Helmut Merch, geçen ay banka analistleri ile yaptığı telekonferans görüşmesinde, hükümetin ihracatı askıya alma kararının şirketin silah sevkiyatını etkilemediğini belirtti.

Merch ayrıca, Suudi Arabistan'a yıllık mühimmat satışının 100 milyon avrodan fazla olduğunu ifade etti.

"Kurallara uyuyoruz"

Haberlerin ardından açıklama yapan Rheinmetall şirketi yöneticileri iddiaları kabul etmeyerek, ortak olunan şirketlerin her ülkede silah ihracatı konusundaki sıkı kurallara uyduğunu iddia etti.

İddianın, Der Spiegel dergisinin Alman hükümetinin Kaşıkçı'nın öldürülmesinden sonra Suudi Arabistan'a yeni silah satışına izin vermeme kararının sadece 2 ay için geçerli olduğunu öne sürdüğü 23 Kasım tarihli haberinin ardından gelmesi dikkati çekti. Dergi, Almanya'nın 2 ay sonra Riyad'a yönelik silah satışlarını tekrar değerlendirmeye alacağını yazmıştı.

Alman hükümeti, ekim ayında Kaşıkçı cinayetinin sonucu ortaya çıkıncaya kadar Suudi Arabistan'a tüm askeri ihracatı durdurduğunu açıklamış ve Riyad üzerinde daha etkili olabilmesi için diğer Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin de benzer kararı almasını istemişti.

417 milyon avroluk silah satışı

Suudi Arabistan, Almanya'nın yılbaşından bu yana en çok silah sattığı 2'nci ülke oldu. Almanya, yılın 9 ayında Cezayir'e 741,5 milyon avro, Suudi Arabistan'a da 417 milyon avro değerinde silah sattı.

Almanya, silah satışının yanı sıra aynı Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilişkisi bulunan 18 kişiye de ülkeye giriş yasağı getirmişti.

Muhabir: Bahattin Gönültaş

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Dünyaca ünlü Orange Blossom'un 'sufi' hayranlığı

2018-12-03 16:02 - Kültür Sanat

Gençlere 'Hayali' olmayı öğretecek

2018-11-29 16:32 - Çevre-Hayat

Prof. Dr. Seza Özen'e uluslararası ödül

2018-11-29 20:32 - Teknoloji

Kadının azmi ithal tohumu yendi

2018-11-30 19:02 - Çevre-Hayat

Türk zırhlısıyla Afrika'da yeni ihracat başarısı

2018-11-30 19:47 - Gündem

Güvenlik kamerası görüntüsü paylaşanlara soruşturma

2018-12-01 13:02 - Gündem

Sahne dekorundan patilere sıcak yuva

2018-11-28 18:32 - Çevre-Hayat

ABD’nin 5. Filo Komutanı evinde ölü bulundu

2018-12-02 05:32 - Dünya

Havalimanlarından 'engelsiz' ulaşım

2018-12-03 13:02 - Gündem

'Tohumda İsrail’e bağımlı değiliz'

2018-12-01 20:12 - Gündem

İlgili Haberler

ABD'den Suudi Arabistan'a 1 milyar dolarlık askeri satış ve havacılık eğitimine onay

01:32 - Dünya

ABD, Güney Kore'ye yönelik otomobil tarifesini yüzde 15'e indirecek

01:27 - Dünya

Kremlin: Rus ordusu, Krasnoarmeysk ve Volçansk kentlerini ele geçirdi

00:22 - Dünya

Beyaz Saray, Trump'ın genel sağlık durumunun "çok iyi olduğunu" açıkladı

00:17 - Dünya

Hollanda'dan Ukrayna'ya 250 milyon avroluk askeri destek paketi

23:22 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD'den Suudi Arabistan'a 1 milyar dolarlık askeri satış ve havacılık eğitimine onay

01:32 - Dünya

ABD, Güney Kore'ye yönelik otomobil tarifesini yüzde 15'e indirecek

01:27 - Dünya

TCMB’den zorunlu karşılıklarda sadeleşme adımı

00:28 - Ekonomi

Kremlin: Rus ordusu, Krasnoarmeysk ve Volçansk kentlerini ele geçirdi

00:22 - Dünya

Beyaz Saray, Trump'ın genel sağlık durumunun "çok iyi olduğunu" açıkladı

00:17 - Dünya