?>

Fransa'da Le Pen hakkındaki kararın ardından hukuk devletine yönelik tehditler protesto edildi

Fransa'da yolsuzluktan suçlu bulunan siyasetçi Marine Le Pen hakkındaki mahkeme kararının ardından hukuk devletine yönelik tehditler protesto edildi

Dünya - 4 ay önce

Paris

Fransız aşırı sağcı siyasetçi Le Pen'in yolsuzluktan suçlu bulunmasının ardından, farklı sol ve çevreci örgütlerin çağrısıyla, Paris dahil 40 kentte hukuk devletini ve demokrasiyi savunmak amacıyla gösteriler düzenlendi.

Paris'te ünlü Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen göstericiler, hukuk devletine yönelik tehditlere ve azınlıklara yönelik ayrımcılığa karşı olduklarını dile getirdi.

Eylemciler, Le Pen hakkındaki mahkeme kararının açıklanmasının ardından yargı makamına yönelik saldırılara tepki gösterdi.

"Hukuk devletime dokunma", "Hukuk devletini tehdit etmek, demokrasiyi tehdit etmek demektir", "Seçmenleri kandırabilirsin, bir yargıcı kandıramazsın" ve "Demokrasi tehlikede, harekete geçelim" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, şarkılar söyleyerek dans etti.

"Yargıçların kanunu uyguladıklarını düşünüyorum"

Florence isimli gösterici, uzun zamandır tehdit altında olan demokrasiyi savunmak üzere gösteriye katıldığını belirtti.

Le Pen'in yargılandığı davada karar veren yargıçlar hakkında da konuşan Florence, "Açıkçası, onlar (yargıçlar) işini yaptı. Ben mahkeme değilim. Yargıçların kanunu uyguladıklarını düşünüyorum. Kararın siyasi olduğunu düşünmüyorum." ifadesini kullandı.

Florence, söz konusu mahkeme kararını sorgulamak için bir neden olmadığını dile getirerek, Le Pen'in, yargılandığı davada bahsi geçen yaklaşık 4 milyon avroluk meblağı iade etmesi gerektiğini kaydetti.

"Daha önce yargıçlara yönelik böyle bir tehdidi hatırlamıyorum"

Manuel isimli 42 yaşındaki gösterici ise "Sade bir vatandaş olarak buraya geldim çünkü harekete geçmemiz gereken bir zamandayız ve ciddi şeyler yaşanıyor." dedi.

Le Pen'in ceza almasının ardından Fransa'da yargı makamının sorgulandığına işaret eden Manuel, görevini yapan ve kanunları uygulayan yargıçların "siyasi kararlar" aldıklarını söyleyenlerin, demokrasinin temeli olan adalete saldırdığını savundu.

Manuel, söz konusu kanunların, daha önce Le Pen'in üye olduğu aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisi tarafından da desteklendiğine dikkati çekerek, yargıçların başkalarına müdahale etmelerini görmekten memnun olanların, konu kendilerine geldiğinde yargıçlarla ittifak içinde olmak istemediğini aktardı.

"Daha önce yargıçlara yönelik böyle bir tehdidi hatırlamıyorum" ifadesini kullanan Manuel, yargıçları parmakla göstermenin ve onlara saldırmanın, adalete gözdağı vermek anlamına geldiğini vurguladı.

Manuel, "Yargıçlar, kanunu olduğu gibi uyguluyor" diyerek, RN partisinin daha önce yolsuzluk yapanlara yönelik ömür boyu siyasi men yasağı getirilmesini savunduğunu hatırlattı.

Olay

Le Pen'in, Avrupa Birliği (AB) fonlarını zimmetine geçirmekten yargılandığı davada, Paris Ceza Mahkemesi, aşırı sağcı lider hakkında 31 Mart'ta 5 yıl siyasi yasağın getirilmesine; 2 yılı ertelenmiş, 2 yılı elektronik kelepçeyle gözetim altında tutulmak üzere 4 yıl hapis ve 100 bin avro para cezasına hükmetmişti.

Mahkemenin kararı, Le Pen'in cezasını hapishanede çekmeyeceği anlamına gelirken, avukatları karara itiraz etmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

THY Avrupa Ligi normal sezonunda ilk 4 sıra netleşti

2025-04-10 23:46 - Spor

CANLI - Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail'in katliamlarına sessiz kalmak bu suça ortak olmaktır

2025-04-11 16:07 - Siyaset

Kılıçözü Deresi'ne atık su deşarjı nedeniyle Kırşehir Belediyesine 1 milyon 671 bin 844 lira ce

2025-04-11 12:58 - Gündem

Balıkesir'de F-16 Tipte Tam Harbe Hazırlık Eğitimi Mezuniyet Töreni yapıldı

2025-04-09 12:18 - Gündem

Ümraniye'de İETT otobüsü yanarak kullanılamaz hale geldi

2025-04-06 10:18 - Asayiş

WindEurope 2025 rüzgar enerjisi etkinliği yarın Kopenhag'da başlıyor

2025-04-07 09:43 - Ekonomi

Türkiye ile BAE arasındaki Afrika konulu istişarelerin ikinci turu yarın Abu Dabi'de yapılacak

2025-04-06 10:16 - Ekonomi

Türk Polis Teşkilatı 180 yaşında

2025-04-10 12:28 - Gündem

Bilek Güreşi Türkiye Şampiyonası, Kayseri'de devam ediyor

2025-04-09 12:47 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dünya 5'ten büyüktür çünkü insanlık 5'ten büyüktür

2025-04-11 16:28 - Siyaset

İlgili Haberler

Prof. Dr. Mehmet Özkan’a göre Afrika "Batı dışı dünya"nın dönüşüm motoru olacak

16:33 - Dünya

Putin, Trump'ın temsilcisi Witkoff ile Moskova'da bir araya geldi

15:47 - Dünya

AP'deki 3 grup, ortak mektupla AB'yi Gazze'deki soykırımı sona erdirmeye çağırdı

14:32 - Dünya

Büyük Set Resifi'ndeki mercan örtüsü rekor seviyede azaldı

14:22 - Dünya

İspanya'nın güneyindeki yangınlar nedeniyle 1500'den fazla kişi tahliye edildi

14:07 - Dünya

Günün Manşetleri

Prof. Dr. Mehmet Özkan’a göre Afrika "Batı dışı dünya"nın dönüşüm motoru olacak

16:33 - Dünya

AK Parti'nin ikinci "İnsan Hakları Eğitim Kampı" Kocaeli'de başladı

16:02 - Siyaset

Hatay'daki tarihi Uzun Çarşı'da restorasyon çalışmaları sürüyor

15:57 - Gündem

Su miktarı "kritik" seviyenin altına düşen Sapanca Gölü'ndeki kalıntılar ortaya çıktı

15:52 - Gündem

Putin, Trump'ın temsilcisi Witkoff ile Moskova'da bir araya geldi

15:47 - Dünya