Fitch, Türkiyenin notunu teyit etti görünümü 'durağan'a yükseltti

Fitch Ratings, Türkiye'nin 'BB-' seviyesindeki kredi notunu teyit ederek "negatif" görünümünü 'durağan' görünüme revize etti. Türkiye'nin 2019 yılı büyüme beklentisini yukarı yönlü revize ederek, yüzde 0,3'den yüzde 0,8'e yükseltti.

Ekonomi - 7 yıl önce

Berlin
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu "BB-" olarak teyit ederek görünümünü "negatif"ten "durağan"a revize etti.
Fitch Ratings'ten yapılan açıklamada, Türkiye'nin kredi notunun "BB-" olduğu, görünümünün ise "negatif"ten "durağan"a revize edildiği bildirildi.
Türkiye ekonomisinin dengelenme konusunda ilerleme kaydettiği belirtilen açıklamada, temmuz ayından beri aşağı yönlü risklerde bir rahatlama olduğu kaydedildi.
Açıklamada, bu rahatlamalara gerekçe olarak, cari işlemler dengesinin iyileşmesi, döviz rezervlerinin artması, ekonomik büyümenin devam etmesi, enflasyonun düşmesi, faiz oranlarının aşağı çekilmesine rağmen Türk lirasının değer kazanması, daha destekleyici küresel finansman koşullarının oluşması ve ABD'nin Suriye ile ilgili Türkiye'ye yönelik aldığı yaptırım kararının kaldırılması gösterildi.
Türk lirasının, Merkez Bankası'nın 1000 baz puan faiz indirim yapmasına rağmen temmuz ayından beri ABD dolarına karşı 5,48-5,92 arasında işlem görerek istikrarlı kaldığına vurgu yapılan açıklamada, ülkenin dış finansman ihtiyacının hala yüksek ve bir kırılganlık kaynağı olmaya devam ettiği savunuldu.
Jeopolitik risklerin, Türkiye'nin notu üzerindeki etkisinin devam ettiğine yer verilen açıklamada, Türkiye'nin Suriye'deki askeri operasyonunun, daha geniş kapsamlı bir çatışma olmazsa, ülkenin kredi notu üzerinde önemli bir etkisinin olmasının beklenmediği ifade edildi.
Türkiye'nin 2019 yılı büyüme beklentisini yukarı yönlü revize ederek, yüzde 0,3'den yüzde 0,8'e yükseltti. Fitch, ülkenin gelecek yıl için büyüme tahmini ise yüzde 3,1 ve 2021 için de yüzde 3,6 olarak açıkladı.
Fitch, Türkiye'de enflasyonun gelecek yılın sonunda yüzde 12, 2021 sonunda ise yüzde 10 olacağını tahmininde bulunurken, yıllıklandırılmış bütçe açığının GSYİH'ye oranının bu yıl yüzde 2,4'den yüzde 3,3 yükselmesini beklediğini bildirdi.
Ekonomik görünümünün "negatif"ten "durağan"a revize edilmesi, Fitch'in 7 yıl aradan sonra Türkiye ekonomisi değerlendirmesinde attığı ilk olumlu yönde adım olarak dikkati çekti.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Tataristan Başbakan Yardımcısı Karimov: Türkiye güvenilir ortak!

2019-11-01 06:25 - Özel Haber

Beşiktaş, Antalya deplasmanında

2019-11-01 12:07 - Spor

TKDK modern tarım ve hayvancılığa öncülük ediyor

2019-10-31 13:42 - Ekonomi

Fitch, Türkiyenin notunu teyit etti görünümü 'durağan'a yükseltti

2019-11-02 04:37 - Ekonomi

Türk ve Rus askerlerince Fırat'ın doğusunda ilk ortak devriye başladı

2019-11-01 15:12 - Dünya

Türkiye'den dünyaya organ nakli eğitimi

2019-10-30 17:35 - Genel

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Genel Sekreteri Guterres'i kabul etti

2019-11-01 14:43 - Genel

Türkiye Cumhuriyeti 96 yaşında

2019-10-28 18:32 - Gündem

'İngiliz turistler sorunsuz şekilde evlerine gönderildi'

2019-10-28 19:52 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye-Gürcistan stratejik iş birliği konseyi toplanacak

2019-10-31 18:07 - Gündem

İlgili Haberler

Ömrünü tamamlamış lastikleri toplama sisteminin kapsamı genişletildi

16:12 - Ekonomi

ABD'de üretici enflasyonu temmuzda beklentilerin altında geldi

16:07 - Ekonomi

Türkiye'nin en çok vergi veren kurumları listesine bankalar damga vurdu

15:43 - Ekonomi

Çiftçilere yılın ilk 6 ayında 106 milyar lira tarımsal destek ödemesi yapıldı

15:27 - Ekonomi

Baykar'ın küresel ihracat başarısı, 5'inci yılda da gelir vergisinde zirveyi getirdi

14:03 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Yalova'da Marmara Depremi'nin 27. yılında hayatını kaybedenler için anma programları düzen

16:18 - Gündem

Ömrünü tamamlamış lastikleri toplama sisteminin kapsamı genişletildi

16:12 - Ekonomi

ABD'de üretici enflasyonu temmuzda beklentilerin altında geldi

16:07 - Ekonomi

RTÜK'ten 4 dijital platforma üst sınırdan ceza

16:03 - Gündem

Kuzey Makedonya'daki iç karışıklıkları sonlandıran Ohri Çerçeve Anlaşması'nın üzerinden çe

15:58 - Dünya