Fitch Direktörü Winslow'dan Türkiye'nin büyümesine ilişkin olumlu değerlendirme

Fitch Direktörü Winslow, "Türkiye'de yakın vadede büyümenin iyileşmesine ilişkin güvenimiz daha fazla." dedi.

Dünya - 6 yıl önce

Londra
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in Direktörü Douglas Winslow, Türkiye'de yakın vadede büyümenin iyileşmesine ilişkin güvenlerinin daha fazla olduğunu söyledi.
Winslow, Türkiye'nin ekonomik görünümüne ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de büyüme oranının bu yıl yüzde 3,9'a yükselmesini beklediklerini ifade etti.
Winslow, "Bu durum, özel bankaların kredilerindeki sert yükselişe ilaveten, ki şu anda yüzde 25 civarında, özel tüketim ve düşük faiz oranları tarafından desteklenecek." dedi.
Yatırım algısında da iyileşme beklendiğini ifade eden Winslow, "Aynı zamanda yatırımların da bu yıl büyümeye dönmesini ve yüzde 3 artış kaydetmesini bekliyoruz. Biraz daha genel anlamda, yatırım algısı daha iyi durumda olan cari hesap pozisyonu tarafından destekleniyor." diye konuştu.
Winslow, büyümede artışın beklendiği 2020 yılının, reformların gerçekleştirilmesi için bir fırsat oluşturabileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Eğer Yeni Ekonomi Programı'na ilişkin daha iyi bir ilerleme görürsek bu durum (Türkiye'nin) reytingleri için yardımcı olur. Örneğin, tasarruf oranının artırılması için emeklilik reformlarının uygulanması gibi…Ekonominin iyileşmeye başlaması ve gelecek 3,5 yıl için belirlenen bir seçimin olmaması nedeniyle zorlu reformların bu yıl gerçekleştirilmesi için ortamın daha iyi olduğunu düşünüyoruz."
Türkiye'nin ekonomik görünümüne ilişkin olası risklere değinen Winslow, "Yakın vadeli daha yüksek volatiliteye ilişkin bazı riskler görüyoruz. Örneğin, jeopolitik gelişmeler ve özellikle parasal politikaya ilişkin olanlar... Eğer faizlerde düşüş çok yüksek olursa bu Türk lirası için ek baskı oluşturabilir." diye konuştu.
"Hükümetin planladığı bazı reform tedbirleri, artan dengesizlik risklerini azaltmayı hedefliyor"
Douglas Winslow, Türkiye'de yakın vadede büyümenin iyileşmesine ilişkin güvenlerinin daha fazla olduğunu aktararak, kredi derecelendirme kuruluşu tarafından Türkiye'nin 2020 yılı için büyüme tahmininin yüzde 3,1'den yüzde 3,9'a, 2021 için de yüzde 3,6'dan yüzde 4'e yükseltildiğini hatırlattı.
Winslow, "Ayrıca, Türkiye'nin uzun vadede potansiyel büyüme trendinin yüzde 4,3 olduğuna dair değerlendirmemizi koruduk. Ekonomik büyümenin bileşimi ve sürdürülebilirliği reyting açısından özel olarak önem taşıyor. Hükümet tarafından planlanan bazı reform tedbirleri, artan dengesizlik risklerini azaltmayı hedefliyor." şeklinde konuştu.
Fitch Ratings'in, küresel para politikalarının gelecek dönemde oldukça gevşek olmasını öngördüğünü ifade eden Winslow, "Türkiye'de faiz oranlarının sert bir şekilde yüzde 10,75 seviyesine çekilmesi, reel faiz oranını yüzde eksi 1,3 seviyesine getirdi. Bu da piyasa volatilitesini artırıyor." dedi.
Winslow, Türkiye'de enflasyonun hedeflenenin üzerinde gerçekleşmesinin beklendiğini, enflasyonun bu yıl ve 2021'de yüzde 10 seviyesine yakın seyredebileceğini belirterek, "Biz bu faktörlerin büyük oranda bir faiz indirimi yapılmasını zorlaştıracağını düşünüyoruz." dedi.
Koronavirüs riski ve Türkiye
Fitch Ratings Direktörü Winslow, koronavirüs riskine ilişkin şu an tahminde bulunmanın oldukça zor olduğunu, salgının SARS'a benzer bir ilerleyiş göstermesi halinde Çin ekonomisinin bu yılki büyümesinin 0,4 puan azalarak yüzde 5,5'e gerileyebileceğini söyledi.
Winslow, "Çin'in ekonomik yavaşlamasında aldığımız derslerden biri, Çin ekonomisinin Avro Bölgesi ve Almanya üzerinde önemli ölçüde zincir etkisi yarattığı... Bu dolaylı etki Türkiye için daha önemli olabilir. Toplamda ise mevcut gelişmelere dayanarak bunun sonucunda Türkiye'nin ekonomik büyümesi üzerinde önemli bir etki yaratacağını düşünmüyoruz." şeklinde konuştu.
Jeopolitik risklere de değinen Winslow, Rusya'nın Suriye meselesine daha fazla müdahil olması ve bölgede gerilimlerin artmasının ekonomi üzerinde yayılma riski oluşturabileceğini vurguladı.
Türkiye ekonomisinin kredi notu ve not görünümüne ilişkin bir sonraki değerlendirmenin ağustos ayında yapılmasının planlandığını aktaran Winslow, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin dış finansmanının sürdürülebilir olduğuna olan inancın son dönemde daha da artması, (olası bir) artırım için potansiyel itici güçler arasında... Özellikle Türkiye'nin tasarruf oranlarının artırılması için yapısal reformların uygulanması, büyümede kredi genişlemesine olan bağımlılığın azaltılması gibi... Alternatif olarak jeopolitik risklerin azalması da potansiyel itici unsurlar arasında..."
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, geçen hafta Türkiye'nin kredi notunu "BB-" ve görünümünü "durağan" olarak teyit etmişti.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kanser hastalarını sanatla motive ediyorlar

2020-02-26 15:52 - Çevre-Hayat

Elazığ'da inşa edilecek konutlar için zemin etüt çalışmaları başladı

2020-02-25 15:57 - Genel

Fitch Direktörü Winslow'dan Türkiye'nin büyümesine ilişkin olumlu değerlendirme

2020-02-27 14:27 - Dünya

ABD ve Hindistan, 3 milyar dolarlık savunma anlaşması yaptı

2020-02-25 16:37 - Dünya

Irak, koronavirüs nedeniyle 6 ülkeye daha vize vermeme kararı aldı

2020-02-26 16:57 - Dünya

Çinli bilim insanından yeni tip koronavirüsün kalıcı olabileceği uyarısı

2020-02-20 21:13 - Genel

NetWork ilkbahar-yaz sezonunu açıyor

2020-02-25 16:45 - Ekonomi

Suudi Arabistan, İran'a gidiş-dönüşleri yasakladı

2020-02-22 04:32 - Dünya

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda pistten çıkan uçağın ön raporu 1 ay içinde hazırlanacak

2020-02-20 21:52 - Gündem

HİS sporda iki yeni proje ile tanıştırıyor

2020-02-26 17:22 - Spor

İlgili Haberler

Bilim insanları "kara delik yıldızı" olarak tanımladıkları yeni bir kozmik cisim keşfetti

13:13 - Dünya

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler, 3 Filistinli ailenin evlerini 3 gündür kuşatma altında t

12:53 - Dünya

Zelenskiy, Rusya'nın yolcu trenine yönelik İHA saldırısında makinistle yardımcısının öldüğünü b

12:37 - Dünya

İngiltere'de aşırı sağcı Reform UK lideri Farage'dan boşalan milletvekilliği koltuğu için

12:33 - Dünya

Uzmanlara göre, İsrail "sonsuz savaş" stratejisiyle ABD'yle ilişkileri "en sıkın

12:22 - Dünya

Günün Manşetleri

Bilim insanları "kara delik yıldızı" olarak tanımladıkları yeni bir kozmik cisim keşfetti

13:13 - Dünya

AB'de kömürden elektrik üretimi tarihi düşük seviyede

13:07 - Ekonomi

Karadeniz'de 4 il için gök gürültülü sağanak uyarısı

13:02 - Gündem

Türkiye'nin hububat sektörü ihracatı 7 ayda 6,9 milyar dolara ulaştı

12:57 - Ekonomi

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler, 3 Filistinli ailenin evlerini 3 gündür kuşatma altında t

12:53 - Dünya