?>

Fırat Kalkanı Harekatı'nın 6. yılı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) Suriye’ye düzenlediği ilk askeri harekat olan Fırat Kalkanı, 6. yılını geride bıraktı.

Gündem - 3 yıl önce

Bab

Türkiye, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin 51'inci maddesinden kaynaklanan meşru müdafaa hakkı kapsamında, güvenliğini tehdit eden terör örgütü DEAŞ başta olmak üzere Suriye'nin kuzeyindeki teröristleri etkisiz hale getirmek ve sınır güvenliğini sağlamak için 24 Ağustos 2016'da Fırat Kalkanı Harekatı'nı başlattı.

Operasyonun ilk gününde, Gaziantep'in Karkamış ilçesinin karşısındaki Suriye topraklarında yer alan Cerablus ilçesi, 23 Şubat 2017'de de Bab ilçesi DEAŞ'tan kurtarıldı.

Harekatla iki ilçe arasında bulunan ve 2 bin 55 kilometrekare alana yayılmış yerleşimler, 217 günde terörden arındırılıp güvenli hale getirilerek hayatın normale dönmesi için çalışmalar başlatıldı.

Eğitim, sağlık, altyapı ve hizmet alanlarında yürütülen projelerle harekatın yürütüldüğü alanda nüfus yaklaşık 2 milyonu buldu.

DEAŞ'tan kurtarılarak güvenli hale getirilen bölgelerde yaşayanların eğitim hakkından faydalanmalarına büyük önem veren Türkiye, onarılan ve yeniden inşa edilen yaklaşık 700 okulun açılmasında büyük rol oynadı. Halihazırda terörden arındırılan bölgede yaklaşık 300 bin öğrenci eğitim görüyor.

Gaziantep Üniversitesi de Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Fırat Kalkanı Harekatı’yla terörden arındırılan Cerablus, Bab ve Azez bölgelerinde yükseköğretim faaliyetleri gerçekleştiriyor.

Çobanbey'de geleceğin doktorları yetiştiriliyor

Teröristlerden arındırılan bölgelerde hayatın normalleştirilmesi, insani ve teknik yardım kapsamında ihtiyaç duyulan sağlık hizmetlerinin sunulması ve Suriye'den Türkiye'ye hasta sevkini asgariye indirmek amacıyla Türkiye Sağlık Bakanlığı faaliyetler yürütüyor. Bu çerçevede Sağlık Bakanlığının katkılarıyla Cerablus Çobanbey, Bab, Mare ve Azez hastaneleri, bölge halkına hizmet veriyor.

Suriye'nin kuzeyindeki Çobanbey beldesinde de Sağlık Bilimleri Üniversitesine bağlı tıp fakültesi ve sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu kuruldu.

Ekonomik kalkınmada sanayi bölgelerinin inşasına önem verildi

Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Türkiye Diyanet Vakfı da hayırseverlerin desteğiyle terörden arındırılan Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde 289 camiyi restore ederek 253 yeni cami inşa etti.

Fırat Kalkanı Harekatı'yla terörden arındırılan Cerablus, Çobanbey, Bab ve Azez bölgelerinde de sanayi siteleri kurularak istihdam ve bölge ekonomisinin canlanması sağlanıyor.

"Eğitim ve sağlık alanında eksiklikler giderildi"

Bab Yerel Meclis Başkanı Mustafa Osman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Milli Ordusu, DEAŞ'ı bölgeden temizledikten sonra ilk iş olarak bölgede tahribatın kaldırılmasına başlandı." dedi.

Yerel meclisler olarak eğitim ve sağlık alanında Türkiye ile çalışmalar yapılarak okulların onarıldığını belirten Osman, "Terörden arındırılan bölgelerde hastaneler inşa edildi. En çok ihtiyaç duyulan eğitim ve sağlık alanında eksiklikler giderildi.” ifadelerini kullandı.

Osman, kimlikleri olmayan sivillere meclis kimlikleri verdiklerini anlatarak terörden arındırılan bölgelerde yapılan çalışmalarla ilgili şunları kaydetti:

"Şehirler ve köyler arasında yol tadilatları yaptık. Tüm evlere temiz su altyapısı sağlandı ancak bölgedeki kuraklık, su sıkıntısını ön plana çıkartıyor. Bölgedeki halkımız şu ana kadar verilen hizmetlerden daha fazlasını hak ediyor. Elimizden geleni yaparak bölge halkının refah içerisinde yaşamasını sağlamaya çalışıyoruz."

"Evime geri döndüm"

Bab ilçe merkezinde bakır işi yapan Muhammed Nedim, "TSK ve SMO’nun Fırat Kalkanı Harekatı sonrası evime geri döndüm." dedi.

Harekatın tamamlanmasının ardından ilk zamanlar zor günler yaşadıklarını belirten Nedim, "Evlerimiz, dükkanlarımız terör nedeniyle zarar görmüştü. 6 yıl aradan sonra şu an çok iyi durumdayız. DEAŞ’ın tahribatından bir eser kalmadı çok şükür. Türkiye sayesinde güvenli bir ortamda yaşıyoruz, her şeye rahatlıkla ulaşabiliyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Milli güreşçilerden 134 madalya

2022-08-23 12:11 - Spor

Bursa'daki Sudüşen Şelalesi turistlerin tercih noktası oldu

2022-08-21 16:34 - Çevre-Hayat

Avustralya'da mühendisler, yapay kaslardan oluşan 'akıllı kumaş' geliştirdi

2022-08-18 13:08 - Teknoloji

Çin silahlı kuvvetleri, Rusya'nın düzenlediği tatbikata katılacak

2022-08-18 16:55 - Dünya

ABD ve Tayvan, yeni ticaret girişimi kapsamında resmi görüşmelere başlayacak

2022-08-18 08:24 - Ekonomi

Endonezya'da maymun çiçeği vakası görüldü

2022-08-20 21:07 - Dünya

TSK'da 126 general ve amirale yeni görev

2022-08-19 13:08 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehit bekçi Koca'nın ailesine başsağlığı mesajı gönderdi

2022-08-22 15:24 - Gündem

Fırat Kalkanı Harekatı'nın 6. yılı

2022-08-24 12:32 - Gündem

Quintana 2022 Fransa Bisiklet Turu'ndan diskalifiye edildi

2022-08-17 20:20 - Spor

İlgili Haberler

Erzurum'da karla mücadele edecek belediye ekipleri kışa hazır

12:18 - Gündem

Haber tüketim alışkanlıklarını değiştiren sosyal medya, TV gazeteciliğini gölgede bırakıyor

11:32 - Gündem

Sivas'ta demir madeni ocağında göçük altında kalan şantiye müdürünü arama çalışmaları sürüyor

10:47 - Gündem

Erzurum, Ardahan ve Kars'ta soğuk hava ile sis etkili oluyor

10:07 - Gündem

28. Zoom Uluslararası Haber Görüntüleri Yarışması'nda AA'ya 14 ödül

09:22 - Gündem

Günün Manşetleri

Çiçek ihracatında çeşitlilik arttı

12:33 - Ekonomi

İsrailli avukat: İsrail hapishanelerinde gözlerini bağladıkları Filistinlilere tecavüz ediyorlar

12:27 - Dünya

TÜRMOB Başkanı Yıldız, Hatay'da mücbir sebep halinin uzatılmasını talep etti

12:23 - Ekonomi

Erzurum'da karla mücadele edecek belediye ekipleri kışa hazır

12:18 - Gündem

Fonlara ilişkin ana gündem regülasyonların güçlendirilmesi

12:13 - Ekonomi