Fındık üreticisine 11 yılda 8,5 milyar lira destek

Türkiye'de 2009'da uygulamaya konulan "Yeni Fındık Stratejisi" kapsamında fındık üreticilerine yapılan alan bazlı desteklerin tutarı, bu sene 20 Mart'ta başlayan ödemelerle 8,5 milyar lirayı buldu.

Ekonomi - 6 yıl önce

Ordu
Tarımsal destekleme kapsamında ilk kez Ağustos 2009'da fındık üreticilerine yapılan destekleme ödemesinin 11'incisine, 20 Mart Cuma günü itibarıyla başlandı.
Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenen takvime göre yapılan ödemeler, dekar başına 170 lira alacak fındık üreticilerince memnuniyetle karşılandı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en önemli ihraç ürünlerinden fındığa verilen desteklemenin faydalı olduğunu ve üreticileri memnun ettiğini söyledi.
Alan bazlı gelir desteğinin 2009 yılından bu yana kesintisiz verildiğine işaret eden Soydan, "Bu desteğin 11'incisi şu anda üreticilerimize yapılmaktadır. 2009'dan bugüne kadar fındık üreticilerimizin hesaplarına toplam 8,5 milyar lira gibi destekleme ödemesi yatırıldı. Bu, oldukça önemli bir miktardır." dedi.
Soydan, bu sene 35 ilde 408 bin 373 fındık üreticisine 849 milyon lira alan bazlı destek ödemesi yapılacağını belirterek, destek ödemelerinin mart ve nisan aylarında yapılmasının önemli avantajlar sağladığını, üreticilerin giderlerine önemli ölçüde katkı sunduğunu aktardı.
Desteklemenin fındığın verim ve kalitesinin artmasında da önemli rol oynadığını ifade eden Soydan, üreticiler olarak bu desteğin ileriki yıllarda da devam etmesini dilediklerini kaydetti.
Soydan, fındık üreticilerine, destekleme parasını sadece tarımda kullanmalarını tavsiye ederek, "Üreticimiz, maliyetlerinin önemli kısmını bu desteklemeyle gidermeye çalışsın. Bu desteği gübre, ilaç ve diğer giderlerde kullanırsak üretici daha fazla gelir elde etmiş olacak. Şu anda bunu yapan üreticilerimizin sayısı da çoğunlukta. Parayı gerektiği gibi kullanan çiftçilerimizi tebrik ediyoruz." diye konuştu.
Soydan, fındıkta alan bazlı gelir desteğinin ödenmesinde emeği geçen ve her zaman üreticilerin yanında olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanlığı ile TZOB Yönetim Kurulu Başkanı Şemsi Bayraktar'a teşekkür etti.
"Devlet her zaman olduğu gibi verdiği sözleri yerine getirdi"
Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Edip Sevinç ise fındıkta alan bazlı gelir desteğinin devam etmesinin oldukça sevindirici olduğunu belirterek, devletin her zaman olduğu gibi verdiği sözleri yerine getirdiğini söyledi.
Desteğin zamanlama olarak çok yerinde olduğuna dikkati çeken Sevinç, bu desteğin bahçe bakımlarını yapacak üreticilere ciddi katkı sunacağını dile getirdi.
Sevinç, ihracatçılar olarak bu desteğin devamından yana olduklarını vurgulayarak, "Onun yerini tutacak, ondan daha adil ve daha sağlıklı başka bir sistem yok. Onun için bu desteklemeyi hem destekliyor hem de devam etmesinden dolayı memnuniyet duyuyoruz." ifadesini kullandı.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Renault MAİS Genel Müdürü Çağdaş: “2020'yi geçen yıla paralel kapatabileceğimizi düşünüyoruz“

2020-03-29 13:59 - Genel

Benzema'dan Giroud karşılaştırmasına tepki

2020-03-30 16:32 - Spor

Fındık üreticisine 11 yılda 8,5 milyar lira destek

2020-03-31 14:32 - Ekonomi

İki farklı Kovid-19 araştırmasına göre hastaların yüzde 40'ı hiç belirti göstermiyor

2020-03-25 19:07 - Genel

G-7 ülkeleri dışişleri bakanları toplantısında ABD'nin 'Vuhan virüsü' ısrarı

2020-03-26 16:02 - Dünya

Koronavirüsten ölenler arasında sigara içenler çoğunlukta

2020-03-29 16:17 - Gündem

'Süper babaanne' iki torununa tatlı ve el işi satarak bakıyor

2020-03-30 16:54 - Genel

Evde Sağlık Hizmetleri Birimine gelen çağrı sayısı koronavirüs nedeniyle 6 kat arttı

2020-03-26 16:27 - Gündem

Kuvvet komutanlıklarının araç, teçhizat ve donanımları dezenfekte edildi

2020-03-27 15:02 - Gündem

Avustralya'da Kovid-19'dan ölenlerin sayısı 14'e yükseldi

2020-03-28 14:17 - Dünya

İlgili Haberler

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

ABD Başkanı Trump'a Truth Social paylaşımlarına erişim hizmeti satışı nedeniyle dava açıldı

21:03 - Ekonomi

Ticaret Bakanlığı "Hizmet İhracatı Strateji Belgesi"ni yenileme çalışmalarına başladı

18:38 - Ekonomi

Bakan Yumaklı: Silvan Barajı'nda Eylül 2027 itibarıyla su tutmaya başlıyoruz

18:07 - Ekonomi

Rusya: Kiev'in Azak Denizi ve Karadeniz'deki eylemleri küresel gıda güvenliğini baltalıyor

17:57 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Enflasyonla mücadelenin desteklenmesi için motorine kademeli ÖTV uygulanacak

00:27 - Ekonomi

Kolombiya'da 7,4 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 239'a çıktı

00:23 - Dünya

İsrail ordusu, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin kuşattığı Kusra beldesine piyade taburu

00:17 - Dünya

Paris Saint-Germain UEFA Süper Kupa'nın sahibi oldu

00:02 - Spor

Dışişleri Bakanı Fidan Türkiye'nin Libya'daki yapıcı rolünü sürdüreceğini belirtti

23:58 - Siyaset