?>

Fındık üreticileri "hasat filesi" ile maliyeti azaltıyor

Üreticilerden Hamit Kırbaş Alioğlu, "Fileyle hasat sayesinde işçi maliyetlerimiz düştü, ürün kalitemiz arttı. Bahçedeki yabancı otları temizleme işlemi bu sistem sayesinde bir defaya iniyor, ayrıca benzin masrafında da tasarruf ediyorum." dedi.

Ekonomi - 1 yıl önce

Samsun

Karadeniz Bölgesi'nin en önemli tarım ürünlerinden fındıkta artan maliyetleri düşürmek isteyen üreticiler, hasat filesine yöneliyor.

Tekkeköy Kaymakamı Enver Hakan Zengince, bölgedeki fındık üreticilerini ziyaret ederek hasat filesi sistemini inceledi.

Zengince, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fileyle hasat yönteminin fındık dallarının ve ocaklarının zarar görmeden toplanmasını sağladığını belirterek, "Ayrıca zemindeki bitki örtüsü ve birikmelerin önlenmesiyle üretime büyük katkı sağlanıyor." dedi.

Tekkeköy İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli ziraat mühendisi Filiz Turna da hasat maliyetinin düşürülmesinin yanı sıra nemin ve yağmur suyunun uzaklaştırılmasının sağlandığını dile getirerek, "Bu sayede aflatoksin oluşumuna da engel oluyor. Meyvenin kendiliğinden olgunlaşıp filenin üzerine düşmesi ya da dalı hafifçe silkelemenizle meyvenin düşmesi, randımanı da büyük ölçüde artırmaktadır." diye konuştu.

"50 bin lira olan masrafımız, 5-6 bin liraya kadar düştü"

Yağbasan Mahallesi'nde 3 yıl önce 20 dönümlük fındık bahçesinde hasat filesi kullanmaya başlayan Hamit Kırbaş Alioğlu da bu yöntemle hem maliyetlerini düşürdüğünü hem de ürün kalitesini artırdığını söyledi.

Alioğlu, "Fileyle hasat sayesinde işçi maliyetlerimiz düştü, ürün kalitemiz arttı. 50 bin lira olan masrafımız, 5-6 bin liraya kadar düştü. Hasat öncesi bahçedeki yabancı otları temizleme işlemi bu sistem sayesinde bir defaya iniyor, ayrıca benzin masrafında da tasarruf ediyorum. Eşimle birlikte gerekirse hiç işçi almadan hasat yapabiliyoruz. Fındığım file sayesinde zarar görmeden kurumuş halde toplanıyor." ifadelerini kullandı.

Hasat filesi kullanan üreticilerden Ali Yılmaz da "Yevmiyelerin 1200-1300 lira olduğu bu dönemde file sistemi uzun vadede büyük tasarruf sağlıyor. 8 ton fındık toplanan bir dönemde 300 bin lira yevmiye ödemektense 200 bin lira masrafla 30-35 dönümlük tarlayı fileyle kurtarmak mümkün. Fileyi ağustos başında seriyoruz ve eylül ortasına kadar kaldırmıyoruz." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Alman yüzücü Beck, Sen Nehri'ndeki olimpiyat müsabakasının ardından hasta olduğunu duyurdu

2024-08-11 18:18 - Spor

Almanya, Gazze'de sivillerin sığındığı okulda en az 100 Filistinliyi öldüren İsrail'i savundu

2024-08-12 20:48 - Dünya

İçişleri Bakanı Yerlikaya, şehit Jandarma Astsubay Ferhat Gedik ile Eren Bülbül'ü andı

2024-08-11 12:12 - Gündem

Gök bilimciler 1000 yıl önce patlayan süpernovanın merkezinde "zombi yıldız" keşfetti

2024-08-13 16:48 - Teknoloji

Kahramanmaraş'ta mevsimlik işçiler "çiğ" mesaisinde

2024-08-14 12:03 - Çevre-Hayat

Türkiye'nin yerel potansiyeli kalkınma ajanslarının destekleriyle ayağa kaldırılıyor

2024-08-14 14:34 - Ekonomi

Fındık üreticileri "hasat filesi" ile maliyeti azaltıyor

2024-08-18 10:12 - Ekonomi

Bilişim Vadisi "DIGIAGE 2.0 Forum"a ev sahipliği yaptı

2024-08-16 17:12 - Teknoloji

20 Yaş Altı Kadın Voleybol Milli Takımı, Avrupa şampiyonluğuna odaklandı

2024-08-15 10:43 - Spor

Beylikdüzü'nde metrobüste çıkan yangın söndürüldü

2024-08-15 13:53 - Gündem

İlgili Haberler

İstanbul Orman İnovasyon Haftası'nda döngüsel biyoekonomi ve Akdeniz ormanları konuşuldu

15:23 - Ekonomi

Gelir İdaresinden "kiralarla ilgili yeni vergi geldiği" iddialarına yönelik açıklama

15:18 - Ekonomi

Merkez Bankası rezervleri 198,4 milyar dolara çıkarak rekor kırdı

15:13 - Ekonomi

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

15:08 - Ekonomi

Bakan Bolat, Ummanlı mevkidaşı Al Yousef ile görüştü

14:52 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Muğla'da 484 otel ve tesis denetlendi, eksiklikleri bulunan 5'i kapatıldı

15:37 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Körfez turunda 24 anlaşma, ortak açıklama ve bildiri imzalandı

15:33 - Siyaset

TUSAŞ şehitleri birinci yıl dönümünde anılıyor

15:27 - Gündem

İstanbul Orman İnovasyon Haftası'nda döngüsel biyoekonomi ve Akdeniz ormanları konuşuldu

15:23 - Ekonomi

Gelir İdaresinden "kiralarla ilgili yeni vergi geldiği" iddialarına yönelik açıklama

15:18 - Ekonomi