?>

ASEAN Günü, Ankara'da resepsiyonla kutlandı

Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) üyesi ülkelerin Ankara'daki büyükelçiliklerinin ortak ev sahipliğinde, Endonezya'nın Ankara Büyükelçiliği konutunda düzenlenen resepsiyonla ASEAN Günü kutlandı.

Gündem - 1 yıl önce

Ankara

Birliğin kuruluşunun 57'nci yıl dönümünün kutlandığı resepsiyona, Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran, Endonezya'nın Ankara Büyükelçisi ve ASEAN Ankara Komitesi Başkanı Achmad Rizal Purnama, ASEAN Ankara Komitesi Büyükelçileri, milletvekilleri ve diplomatlar katıldı.

İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan etkinlik, ASEAN bayrağının göndere çekilmesiyle devam etti.

Bakan Yardımcısı Duran, burada yaptığı konuşmada, ASEAN ülkelerinin 50 yılı aşkın süredir bölgesinde barış ve istikrara katkı sağladığını belirtti.

Duran, Türkiye'nin, birliğin Asya Pasifik ve Hint Okyanusu bölgesinde üstlendiği merkezi rolü desteklediğini vurguladı.

2024'ün Türkiye-ASEAN Sektörel Diyalog Ortaklığı'nın 7'nci yılı olduğuna işaret eden Duran, işbirliğini güçlendirmeyi istediklerini kaydetti.

Duran, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, 26 Temmuz'da düzenlenen Türkiye-ASEAN Sektörel Diyalog Ortaklığı Altıncı Üçlü Toplantısı'na katıldığını anımsatarak, burada Türkiye'nin ASEAN ülkeleriyle ortaklık ilişkilerini geliştirme vizyonunu dile getirdiğini aktardı.

Vizyonunun barış ve kalkınmayı güçlendirecek karşılıklı yarar temelinde işbirliğine dayandığını anlatan Duran, Türkiye'nin Yeniden Asya Girişimi ve ASEAN'ın bölgedeki hedefleri temelinde ortak çalışma yürütmeye hazır olduğunu söyledi.

Duran, Türkiye'nin son yıllarda ASEAN üyesi ülkelerle yüksek düzeyli diyalog ve işbirliği mekanizmalarının yanı sıra çeşitli alanlardaki ortaklıklarla ilişkileri karşılıklı güçlendirdiğini kaydederek, Türkiye'nin ASEAN ülkelerindeki büyükelçiliklerinin ve ilgili kurumların etkin şekilde çalıştığını vurguladı.

Ticaret, yatırım ve inovasyon alanlarının geliştirilmesine ikili ve bölgesel düzeyde öncelik verildiğini vurgulayan Duran, iş dernekleri ve eğitim kurumları arasında daha dinamik etkileşimi desteklediklerini söyledi.

Duran, ASEAN Günü'nün "çeşitlilik içinde birliği" temsil ettiğine dikkati çekerek, ASEAN'ın daha kapsayıcı dünya düzeni oluşturulmasında önemli role sahip olduğunu ve bunu desteklediklerini belirtti.

Türkiye'nin nihai hedefinin ASEAN ile tam diyalog ortaklığı kurmak olduğunu söyleyen Duran, bunun Türkiye'nin ASEAN ile daha kapsayıcı diyalog ve işbirliği kurmasını sağlayacağını kaydetti.

Duran, bu ülkelerle daha aktif, direkt ve sonuç odaklı etkileşimi sürdürmek istediklerini ifade etti.

İkili işbirliği vurgusu

Büyükelçi Purnama, ASEAN'ın bölgelerinde gerçekleşen "en iyi şey" olduğunu ve birliğin 50 yılı aşkın süredir barış, istikrar ve refahın güvencesi olarak Hint Pasifik'te yerini sağlamlaştırdığını söyledi.

ASEAN'ın ekonomik olarak gelişime açık olduğundan bahseden Purnama, "2030'da dünyanın en büyük 4'üncü ekonomisi olacağız." dedi.

Purnama, bu yılki kutlamanın temasının "bağlantılı ve dirençli toplum" olduğunu ve bunun ASEAN'ı geleceğin bölgesi yapma umudunu temsil ettiğini belirtti.

"Türkiye'nin başarı hikayemizin bir parçası olmasını istiyoruz." diyen Purnama, taraflar arasındaki dostluk ve işbirliği anlaşması ile sektörel diyalog ortaklığına dikkati çekti.

Purnama, Türkiye'nin ASEAN ülkeleriyle ticaret hacminin iki kattan fazla arttığına işaret ederek, daha güçlü ortaklık kurulmasını istediğini dile getirdi.

Türkiye'nin, ASEAN için Avrupa ve Orta Doğu pazarlarına açılan bir kapı olabileceğini belirten Purnama, Hint Pasifik bölgesindeki konumlarının, Türkiye için yeni ticari fırsatlar sunabileceği söyledi.

Purnama, küresel çapta yaşanan siyasi sorunlara dikkati çekerek, ASEAN-Türkiye ortaklığının daha iyi bir dünya düzeni oluşturulmasına katkıda bulunabileceğini vurguladı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Japon para birimi yen, dolar karşısında 7 ayın en yüksek seviyesine yükseldi

2024-08-05 15:22 - Ekonomi

Mali'de, Ukrayna’ya "terör soruşturması" açıldı

2024-08-08 19:02 - Dünya

Olimpiyat Oyunları'nda sörf kategorisinde altın madalyalar sahiplerini buldu

2024-08-06 23:12 - Spor

Kütahya'da yeni evlenen çift, düğün dönüşü trafik kazasında hayatını kaybetti

2024-08-05 10:42 - Gündem

Halkın seçtiği ilk Cumhurbaşkanı Erdoğan, görevde 10 yılı geride bıraktı

2024-08-10 17:17 - Siyaset

Portekizli futbolcu Pepe, 41 yaşında futbolu bıraktı

2024-08-08 22:10 - Spor

Depremde atölyesi yıkılan saz ustası, evinin bahçesindeki atölyede üretimini sürdürüyor

2024-08-05 13:22 - Çevre-Hayat

Kars'ta sel nedeniyle ev ve ahırlar zarar gördü

2024-08-05 11:42 - Gündem

Muğla'da jeep safari turlarında yoğunluk yaşanıyor

2024-08-05 15:57 - Çevre-Hayat

Türkiye 58. havalimanına 10 Ağustos'ta kavuşacak

2024-08-08 13:57 - Ekonomi

İlgili Haberler

Türkiye'den Trump'ın Gazze'de ateşkes planına Hamas'ın verdiği cevapa ilişkin aç

02:18 - Gündem

İstanbul'da bazı bölgelerde sağanak etkili oluyor

23:58 - Gündem

Özgürlük Filosu Koalisyonu Türkiye Temsilcisi Songür: 3-4 gün içinde Gazze sınırlarına ulaşacağız

23:02 - Gündem

AFAD'ın "Sındırgı 6,1 Depremi Raporu" yayımlandı

21:57 - Gündem

Dışişleri: (Küresel Sumud Filosu) Konsolosluk görevlileri Türk vatandaşları ile bugün ilk defa yüz yüze iletişime geçti

19:51 - Gündem

Günün Manşetleri

Türkiye'den Trump'ın Gazze'de ateşkes planına Hamas'ın verdiği cevapa ilişkin aç

02:18 - Gündem

Anket: ABD'de halkın yüzde 59'u İsrail'e karşı olumsuz görüş taşıyor

00:27 - Dünya

Türk Devletleri İşbirliği Günü'nde İstanbul ve Ankara'daki bazı köprü ve binalar turkuaza büründü

00:12 - Çevre-Hayat

İspanya ve Portekiz'de Nisan ayındaki elektrik kesintisi 'türünün ilk örneği' olarak kaydedildi

00:12 - Dünya

İstanbul'da bazı bölgelerde sağanak etkili oluyor

23:58 - Gündem