?>

Filistinli uzmanlara göre İsrail'in Cenin baskını Gazze'de 'tansiyonu yükseltmeyecek'

Filistinli uzmanlar, İsrail askerlerinin 26 Ocak'ta Cenin Mülteci Kampı'na düzenlediği baskının ardından işgal altındaki Batı Şeria'da tansiyonun yükseleceğini ancak Gazze'nin sükunetini koruyacağını ifade ediyor

Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor - 3 yıl önce

Cenin

İsrail askerlerinin, "İslami Cihad Hareketi'nin büyük bir saldırı hazırlığında olduğu yönünde istihbarat alındığı" iddiasıyla Cenin Mülteci Kampı'na düzenlediği ve 9 Filistinlinin öldüğü baskının Batı Şeria ile Gazze'deki yansımaları merak konusu oldu.

Filistinliler tarafından "katliam" olarak tanımlanan baskın, İkinci İntifada'nın patlak verdiği 2000 yılından bu yana Cenin'e düzenlenen en büyük askeri operasyon olarak kayda geçti.

Uzmanlar, yıllar sonra bu büyüklükteki bir operasyonun Batı Şeria ve Gazze'ye yansımaları hakkında değerlendirmede bulundu.

Filistinli akademisyen Cihad Harb, Cenin'deki silahlı mücadelenin ardında İsrail'in bu kente ve burada yaşayanlara yönelik ihlallerinin yattığını söyledi.

İkinci İntifada'dan bu yana kentin büyük saldırılara maruz kaldığını hatırlatan Harb, "2002 yılındaki Savunma Kalkanı Operasyonu geride bir kriz ve işgal karşıtlığı bıraktı. Bu nedenle bu kent ve mülteci kampı, diğer yerlerden daha fazla İsrail güçleriyle silahlı çatışma isteği duyuyor." dedi.

Harb, "Kampın sükunete kavuşacağını sanmıyorum. Filistin toprakları geçen yıl mart ayından bu yana İsrail askerleriyle sürekli bir çatışma halinde ve bu da tansiyonun yükseleceğine işaret." diye konuştu.

Siyasi analist Süleyman Bişarat da İsrail ile Filistinliler arasında ilerleyen günlerde gerilimin artacağını savundu.

İsrail'in peş peşe yaptığı baskın ve saldırıların Cenin Mülteci Kampı'ndaki Filistinli direniş gruplarını yok edemediğini vurgulayan Bişarat, "İsrail, Cenin'i ve mülteci kampını cezalandırmak istiyor ama her bir operasyonda çatışmalar daha da büyüyor." ifadelerini kullandı.

Gerilimin Gazze'ye sıçraması düşük ihtimal

Gerginliğin Gazze'ye sıçrama ihtimalini değerlendiren Filistinli yazar Mustafa İbrahim ise kısa vadede bunun gerçekleşmeyeceği öngörüsünde bulundu.

İbrahim, "İsrail, Gazze'den atılan roketlere karşılık verecektir, böyle bir çatışmaya son derece hazırlıklıdır ancak Cenin ve Batı Şeria'daki olaylar nedeniyle Gazze'de askeri bir çatışma çıkacağını düşünmüyorum." dedi.

Gazze'de istikrar olduğunu, herkesin bunu korumak için çalıştığını ve Filistinli direniş gruplarının Batı Şeria'ya odaklandığını kaydeden İbrahim ancak Gazze'deki Filistinli gruplar ile İsrail arasında birkaç saatlik sınırlı bir gerilimin yaşanabileceğine işaret etti.

Cenin Mülteci Kampı, direnişin beşiği

Son dönemde Cenin kentinde ve mülteci kampında art arda yaşanan çatışmalarla ilgili gözlemciler, Batı Şeria'daki "direnişin beşiği" şeklinde tanımlanan kampın, İsrail için her zaman bir "endişe kaynağı" olduğuna dikkati çekiyor.

Cenin Vali Yardımcısı Kemal Ebu er-Rabb İsrail ordusunu Cenin Mülteci Kampı'nda katliam yapmakla suçlayarak, Cenin'de yaşananların 2002'den bu yana gerçekleşen en büyük baskın olduğunu ifade etti.

Baskında meydana gelen yıkımı, 1948 yılında yaşanan ve Nekbe olarak isimlendirilen "Büyük Felaket"in bıraktığı yıkıma benzeten Ebu er-Rabb, İsrail'in, Cenin kenti ve mülteci kampındaki Filistin direnişini ortadan kaldırmaya çalıştığını söyledi.

Cenin sakinlerinden ismini vermek istemeyen bir Filistinli ise buradaki tüm Filistinli grupların İsrail ordusuna karşı koymak için birlikte hareket ettiğini ve bunun da Cenin Mülteci Kampı'nı diğerlerinden farklı kıldığını aktardı.

Cenin Mülteci Kampı, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA) tarafından, Hayfa'nın Kermil bölgesinden gelen mültecileri barındırmak için 1953 yılında Cenin belediye sınırları içinde kuruldu.

Bir kilometrekareyi geçmeyen bir alanda kurulan kampta yaklaşık 26 bin Filistinli yaşıyor.

İsrail'in 2002'de Batı Şeria'da Filistin kontrolündeki kentlere düzenlediği ve İkinci İntifada'yı sona erdirmeyi amaçlayan Savunma Kalkanı Operasyonu, 1967'deki Altı Gün Savaşlarından sonra İsrail'in düzenlediği en geniş operasyon olmuştu. Operasyonda, 200'den fazla Filistinli ölmüştü.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

ABD, Kur’an’ın yakılmasını tiksindirici bir eylem olarak nitelendirdi ancak kınamadı

2023-01-24 00:29 - Dünya

Kaçkar Dağları'nda "heliski" heyecanı devam ediyor

2023-01-24 16:23 - Spor

İsveç'te Kur'an-ı Kerim yakılması Tokyo'da protesto edildi

2023-01-28 08:39 - Dünya

Merve Mermer Dubai’de Ferrari test sürüşünde

2023-01-23 10:34 - Magazin

Elazığ'da 24 Ocak depreminin 3. yılında duygusal buluşma

2023-01-22 13:51 - Çevre-Hayat

Teknoloji şirketlerinde işten çıkarma dalgası diğer sektörlere de sıçradı

2023-01-27 12:03 - Dünya

WCA Direktörü Adıgüzel: Gelişmekte olan ülkeler çimento sektörüne öncülük edecek

2023-01-24 18:05 - Ekonomi

Kamyon büyüklüğündeki asteroit Dünya'ya çok yakın geçecek

2023-01-26 19:12 - Gündem

Tekirdağ'da küçük tekne balıkçıları karides avlamaya hazırlanıyor

2023-01-28 13:14 - Gündem

İsveç'te Kur'an-ı Kerim'in yakılmasına tepkiler sürüyor

2023-01-22 17:59 - Gündem

İlgili Haberler

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında son 24 saatte 61 Filistinli canından oldu

18:09 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

BM Genel Kurulu 80 yılda yaşanan ilginç olaylarla da hafızalarda yer edindi

13:07 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İngiltere'yi "İsrail'e koşulsuz destek"ten Filistin Devleti'ni tanımaya götüren süreç

11:57 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İngiliz istihbarat servisi MI6'nın Başkanı Moore, Türkiye'nin uluslararası sistemdeki önemine işaret etti

17:50 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Avronun dolar karşısında güçlenmesi Türk ihracatçısına avantaj sağlıyor

11:53 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan "Filistin'in Sesi Erdoğan" paylaşımı

19:38 - Gündem

ABD Başkanı Trump, 80. BM Genel Kurulu'na hitap etti

18:47 - Dünya

CANLI - Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Genel Kurulu'na hitap ediyor

18:42 - Siyaset

İran: ABD'nin füze menzilimizi sınırlandırma şartı, müzakereleri olumsuz etkiledi

18:38 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkevi'nden BM Genel Kurulu'na geçti

18:32 - Siyaset