?>

Filistinli sanatçı, ülkesinin hikayesini tellerden yaptığı eserlerle anlatıyor

İkinci İntifada sırasında babasının yanında İsrail askerlerinin vurduğu Muhammed Durra, Filistin'in geleneksel kıyafetlerinden kefiye, sanatçının tel kullanarak yaptığı eserlerin başında geliyor.

Dünya - 5 yıl önce

Ramallah

Filistinli sanatçı Heysem el-Hatib, direnişin sembolleri ve Filistin geleneğine ait figürleri tellere şekil vererek ortaya koyduğu eserlerine yansıtıyor.

İkinci İntifada sırasında babasının yanında İsrail askerlerinin vurduğu Muhammed Durra, Filistin'in geleneksel kıyafetlerinden kefiye, sanatçının bakır ve çelik tel kullanarak yaptığı eserlerin başında geliyor.

Batı Şeria’nın batısındaki Bilayn kentinde bulunan evinin avlusunu atölyeye dönüştüren Hatib, "14 yıl boyunca foto muhabirliği yaptım. İsrail’in bölgedeki insan hakları ihlallerini ve Filistinlilerin protestolarını görüntüledim.

Şu anda da yaptığım her eser bir mesaj taşıyor. Sanat aracılığıyla tüm dünyaya Filistin halkının hikayelerini anlatıyorum." dedi.

İsrail'in protesto edildiği gösterilerde birçok arkadaşının tutuklandığını, yaralandığını veya şehit edildiğini ifade eden Hatib, "Filistinlilere yapılan haksızlıkları 14 yıl kameramla gösterdim, bugün ise yaptığım eserlerle." diye konuştu.

İlk eser Muhammed Durra

Yaşadığı bölgedeki herkesin İsrail işgalinden ve Ayrım Duvarı'ndan dolayı sıkıntılara maruz kaldığını anlatan Hatib, telden yapılmış elleri kelepçeli bir insan heykelini göstererek, "Hangimiz bu durumu yaşamadık ki?" ifadelerini kullandı.

Hatib, yaklaşık bir buçuk sene önce bu sanatı icra etmeye başladığını, ilk olarak Filistinli sembol çocuk Muhammed Durra modelini yaptığını ve eserinin sosyal medyada ses getirdiğini kaydetti.

İkinci İntifada sırasında İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu babasıyla sığındıkları duvarın önünde şehit edilen 12 yaşındaki Muhammed Durra, direnişin sembol isimlerinden biri olmuştu.

Hatib, geçen zaman içinde Filistin lideri Yasir Arafat’ın yanı sıra Filistin direnişinin sembolü olmuş birçok tutuklunun, kadının, çiftçilerin de modellerini yaptı.

Son zamanlarda Filistin’in sembol kıyafetlerinden kefiyeyi yapmaya başlayan Hatib, özellikle bu eseriyle büyük beğeni topluyor.

Genellikle Arap kültüründe kullanılan, başı kapatan bir örtü olan kefiye, Filistin direnişinin sembol kıyafetlerinden birisi kabul ediliyor.

Sergi açmak istiyor

Çevreden bulduğu kabloları geri dönüşüme tabi tutarak kullandığını söyleyen Habib, eserleri için günde 2 saat çalışıyor.

Eserlerini sergilemek istediğini anlatan Hatib, en büyük hayalinin de eserlerinin Filistin sokakları ve caddelerini süslemesi olduğunu ancak bunun ciddi bir destek gerektirdiğine dikkati çekti.

Habib ayrıca ürettiği modelleri satmak istemediğini söyleyerek, "Her birinin benim için ayrı bir hikayesi var, hiçbiri satılık değil." dedi.

Yaptığı modelleri sosyal medya aracılığıyla tanıttığını belirten Habib, Filistin'in yanı sıra Arap ülkelerinden ve diğer ülkelerden de destek mesajları aldığını aktardı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

İletişim Başkanı Altun: Türkiye terör örgütlerine karşı amansız bir mücadele yürütüyor

2019-11-21 04:52 - Siyaset

Kripto para devinden 'finansal teknolojilerde en aktif pazar Türkiye' vurgusu

2019-11-24 15:02 - Ekonomi

Türkiye'nin yıldız ve gezegeninin adı 17 Aralık'ta açıklanacak

2019-11-24 14:13 - Genel

Üniversiteli Güleda'nın katilinin ifadesinin detayları ortaya çıktı

2019-11-25 22:07 - Genel

İçişleri Bakanlığından 'kış lastiği' genelgesi

2019-11-27 13:59 - Genel

Yunanistan'dan Türkiye'ye zorla gönderilen düzensiz göçmen: Yunan askerleri beni tüfekle d

2019-11-21 12:52 - Dünya

'Şiddet sıfır, öğretmenler pekiyi' paylaşımları Twitter'da ilk sıraya çıktı

2019-11-23 02:37 - Gündem

Milli Eğitim Bakanı Selçuk “Eğitim ya da Eğitim“ dergisini tanıttı

2019-11-22 18:40 - Eğitim

Türk çocuklar BM kürsüsünden seslendi: Mülteciler meselesinde Türkiye'yi örnek alın

2019-11-22 03:12 - Dünya

Marmaray'da ücret iadesi almayı unutmayın

2019-11-25 15:02 - Gündem

İlgili Haberler

Nijerya'da kolera salgınında 34 kişi hayatını kaybetti

17:02 - Dünya

UAD duruşmalarının son gününde İsrail'e uluslararası hukuk ve yasal yükümlülükleri hatırlatıldı

16:58 - Dünya

ABD Başkanı Trump: Harvard'ın vergi muafiyetini kaldıracağız

16:03 - Dünya

BM, küresel yardım fonu kesintilerinin mülteciler için riskler oluşturduğunu bildirdi

15:03 - Dünya

İrlanda Başbakan Yardımcısı Harris: (Gazze'de) Mevcut acının devam etmesi vicdansızlıktır

14:23 - Dünya

Günün Manşetleri

Nijerya'da kolera salgınında 34 kişi hayatını kaybetti

17:02 - Dünya

UAD duruşmalarının son gününde İsrail'e uluslararası hukuk ve yasal yükümlülükleri hatırlatıldı

16:58 - Dünya

AYM, sahipsiz hayvanlarla ilgili yasal düzenlemenin iptal istemini 7 Mayıs'ta görüşecek

16:42 - Gündem

Merkez Bankası rezervleri 141 milyar 51 milyon dolar oldu

16:37 - Ekonomi

Bazı illerde sağanak ve dolu etkili oldu

16:32 - Gündem