?>

ABD Başkanı Trump: Harvard'ın vergi muafiyetini kaldıracağız

ABD Başkanı Donald Trump, Filistin'e destek gösterilerinde öne çıkan Harvard Üniversitesinin vergi muafiyetinin kaldırılacağını bildirdi.

Dünya - 18 saat önce

Ankara

İlk olarak kampüsündeki Filistin'e destek gösterileriyle, daha sonra da çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık programlarını sürdürdükleri gerekçesiyle federal hükümetin hedefi haline gelen Harvard Üniversitesi ile Trump yönetimi arasındaki anlaşmazlık devam ediyor.

Trump, Truth Social sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Harvard'ın vergi muafiyetini kaldıracağız. Hak ettikleri bu!" ifadelerini kullandı.

Trump, bunun hangi şekilde ve ne zaman olacağına dair ise bilgi vermedi.

Trump ile Harvard Üniversitesi arasındaki anlaşmazlık

Trump yönetimi, Harvard'ın da olduğu birçok üniversiteye yönelik, başta Filistin destekçisi kampüs protestoları ile çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık programlarını gerekçe göstererek federal fonları dondurma tehdidinde bulunmuştu.

Yönetim, Harvard Üniversitesine çeşitli kuruluşlar tarafından verilen 8,7 milyar doları aşkın hibenin "sivil haklar yasalarına uygun şekilde kullanıldığından emin olmak amacıyla" soruşturma açıldığını duyurmuştu.

Federal yönetimin bu tehdidine karşılık Harvard Üniversitesi, Trump'ın "üniversitede reform" yönündeki taleplerini kabul etmeyeceğini açıklamıştı. Harvard Üniversitesi profesörleri, Trump yönetiminin okula sağlanan 8,7 milyar dolarlık federal fonları soruşturma kararına karşı dava açmıştı.

Trump yönetimi de Harvard'a sağlanan 2,2 milyar dolarlık fonun ve 60 milyon dolarlık sözleşme bedelinin dondurulmasına karar vermişti.

ABD Gelir İdaresi (IRS) ise Harvard Üniversitesinin vergi muafiyetini kaldırmayı değerlendirdiğini duyurmuştu.

Vergi muafiyeti statüsünün şartları ve sınırları

ABD'de 1909 yılında yürürlüğe giren Gelir Yasası'na göre, "tamamen dini, hayır veya eğitim amaçlı" faaliyet gösteren, kar amacı gütmeyen kuruluşlar, kamu yararına hizmet etmeyi sürdürebilmeleri için vergiden muaf tutuluyor.

Bu çerçevede IRS, üniversitelerden kilise ve vakıflar gibi hayır kurumlarına kadar yaklaşık 2 milyon kuruluşa "vergi muafiyeti statüsü" tanıdı.

Statü kapsamında bu kuruluşlar, federal gelir vergisi ödemekten muaf tutulurken yapılan bağışlar da IRS tarafından vergi indirimine tabi olarak değerlendiriliyor.

Öte yandan, yöneticilere usulsüz ödeme yapmak, seçim dönemlerinde siyasi adayı desteklemek ya da hayır amacı gütmeyen ticari faaliyet yürütmek gibi gerekçelerle bu kuruluşlar, "vergi muafiyeti statüsünü" kaybedebiliyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İklim krizi yalanı -Sümeyya Demirel yazdı-

2025-04-29 07:27 - En Son Yazılar

Rus Crocus Group’tan Moskova’daki fuarda işbirliği çağrısı

2025-04-27 00:06 - Özel Haber

Türk Kızılay 4 milyonu aşkın kişiye kurban eti ulaştıracak

2025-04-29 11:28 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

Sağlık turizminde "dijital kimlik" dönemi başlıyor

2025-04-27 15:08 - Sağlık

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş: Ahlak bizim peşinden gideceğimiz en önemli davranış

2025-04-25 17:13 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

İstanbul'da yılın ilk hac kafilesi kutsal topraklara doğru yola çıktı

2025-04-29 15:22 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

Almanya'dan Mekke'ye bisikletiyle hac yolculuğu yapıyor

2025-04-26 12:42 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

Rus ekonomisi için riskler nelerdir

2025-04-29 00:08 - Özel Haber

Sakarya'da işitme engelli kadınlar, işaret diliyle Kur'an-ı Kerim öğreniyor

2025-04-26 13:57 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

Türk Kızılay'ın bu yılki vekaletle kurban kesim fiyatı belli oldu

2025-04-28 15:43 - İslam-Hayat - Zilkade 1446

İlgili Haberler

Arjantin'in güneyindeki 7,4'lük depremin ardından tedbirler alındı

09:43 - Dünya

İran: ABD'nin yaptırım ve tehditleri, müzakerelerdeki ciddiyetine ilişkin güvensizliği artırdı

09:37 - Dünya

İngiltere'de yerel seçimler ve milletvekili ara seçiminin galibi aşırı sağcılar oldu

09:32 - Dünya

Nike ve Adidas'ın da aralarında bulunduğu ayakkabı üreticileri Trump'tan tarife muafiyeti istedi

01:17 - Dünya

Amazon'un kurucusu Bezos, 25 milyon adet hisse satmayı planlıyor

01:12 - Dünya

Günün Manşetleri

Guardiola, Manchester City'nin ardından teknik direktörlüğe ara verecek

10:27 - Spor

Samsunspor, Süper Lig'de yarın Eyüpspor'u konuk edecek

10:03 - Spor

Sarıyer'de çöken yol trafiğe kapatıldı

09:53 - Asayiş

Beşiktaş,
Süper Lig'de yarın Fenerbahçe'ye konuk olacak

09:47 - Spor

Arjantin'in güneyindeki 7,4'lük depremin ardından tedbirler alındı

09:43 - Dünya