?>

Filistinli aktivist Halil, yaşadıklarına rağmen Filistinlilerin haklarını savunacağını söyledi

Filistin'e destek gösterilerine öncülük ettiği gerekçesiyle martta gözaltına alınan ve 21 Haziran'da serbest bırakılan Mahmud Halil, yaşadıklarının Filistinlilerin haklarını savunmasına engel olmayacağını, aksine inançlarını güçlendirdiğini belirtti.

Dünya - 2 ay önce

Ankara

Halil, serbest bırakılmasının ardından The New York Times (NYT) gazetesine verdiği mülakatta gözaltı süresince yaşadıklarını değerlendirdi.

Tüm haklarını öğrenme çabalarının, gözaltına alındıktan sonra yetersiz kaldığını belirten Halil, "Böyle durumlarda haklarınız olmuyor. Kaçırılmış gibi hissettim." ifadelerini kullandı.

????

Halil, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Filistin'e desteği "bastırmayı" hedeflediğini ancak başarısız olduğunu kaydederek, destek gösterileriyle "antisemitik bir şey yaptığını" düşünmediğini dile getirdi.

"Halkımın haklarını savunuyordum. Bir soykırımın sona ermesini destekliyordum. Ben ve diğer öğrencilerin ödediği okul harcının silah üreticilerine yatırım olarak gitmemesini destekliyordum. Bunun neresi antisemitik?" ifadelerini kullanan Halil, ABD'ye ifade özgürlüğünün ne demek olduğunu bilerek geldiğini söyledi.

Halil, ülkeye geldiğinde Filistin'e destek veren ifadelerin kendisinin hapse girmesine yol açacağına ilişkin endişesi olmadığını aktararak, Trump'ın başkanlık görevine gelmesinin ardından kendisi ve ailesi için korkularının arttığını ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio'nun yabancı öğrencilere ilişkin açıklamaları hakkında Halil, "ABD'ye dış politika tehdidi olacak ne yaptım? ABD-İsrail ilişkilerine mi zarar verdim? Çünkü öyle görünmüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kaldığı gözaltı merkezinde bir süre 70'i aşkın kişiyle aynı odayı paylaştığını ve mahremiyetinin olmadığını anlatan Halil, "belirsizliğin işkence gibi olduğunu" belirtti.

Eşi Nur Abdallah'ın doğum yaparken yanında olmasını istediğini kaydeden Halil, "çocuğunun doğumunu kaçırdığı ve ailesiyle kaybettiği zamanı geri getirecek bir şey olmadığını" dile getirdi.

Halil, başına gelenlerin Filistinlilerin haklarını savunmasına engel olmayacağını, aksine inançlarını güçlendirdiğini vurguladı.

Öte yandan, Halil, dün Columbia Üniversitesi önünde kendisini destekleyenlerin düzenlediği gösteriye katılarak burada yaptığı konuşmada kendisi gibi gözaltına alınan öğrencilerin, Filistin'e destek vermeyi sürdürdüğünü söyledi.

Halil'in tutuklanması

ABD'de Columbia Üniversitesi protestolarına öncülük eden aynı üniversitenin yüksek lisans öğrencisi Filistinli aktivist Mahmud Halil, 3 Mart'ta eşiyle evine girerken gözaltına alınmıştı.

Avukatı Amy Greer, Halil'in, "yeşil kart sahibi, daimi ikametgah statüsünde" olarak ABD'de bulunmasına ve eşi ABD'li olmasına rağmen ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi yetkililerince tutuklandığını ve yeşil kartının iptal edildiğini belirtmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, sosyal medya platformu X'teki hesabından paylaştığı mesajda, "Amerika'daki Hamas destekçilerinin vizelerini veya yeşil kartlarını iptal edeceğiz, böylece sınır dışı edilebilecekler." ifadesini kullanmıştı.

Avukatlarının mahkemeye başvurması üzerine Halil'in sınır dışı edilmesine geçici engel kararı koyulmuş, 20 Haziran'da da hakkındaki iddiaların tutukluluğu haklı kılacak düzeyde olmadığı gerekçesiyle kefaletle serbest bırakılmasına hükmedilmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İran biraz daha dayanırsa… -Emin Batur yazdı-

2025-06-17 19:33 - En Son Yazılar

AJet'ten 14 yeni nesil uçak için anlaşma

2025-06-18 11:07 - Çevre & Seyahat

Topkapı Sarayı'nda gece turları yaz boyunca devam edecek

2025-06-22 01:56 - Kültür Sanat

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bölgemizde huzur, barış, istikrar dışında hiçbir emelimiz yok

2025-06-18 16:32 - Siyaset

Özel sektörde yöneticiliği bırakıp şakayık üreticisi oldu

2025-06-16 13:08 - Çevre-Hayat

Notalar ve harflerden renklere yolculuk: Sinestezi

2025-06-21 12:03 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

CANLI - Cumhurbaşkanı Erdoğan: Her türlü senaryoya karşı hazırlıklarımızı yaptık ve yapıyoruz

2025-06-18 12:58 - Siyaset

F-16 Elektronik Destek Podu, Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girdi

2025-06-22 12:32 - Teknoloji

Kadınlar için Özel Hediye Setleri

2025-06-23 08:02 - İnsan&Hayat

Karadeniz'deki kafeslerde yetiştirilen Türk somonu hasadı bereketli geçiyor

2025-06-22 13:28 - Ekonomi

İlgili Haberler

Hamas: Mescid-i Aksa İslami kimliğini koruyacak

12:12 - Dünya

İsrail'in kıtlığı dayattığı Gazze’de 2 Filistinli daha açlıktan hayatını kaybetti

12:03 - Dünya

Sınır Tanımayan Doktorlara göre Gazze'deki durum felaket olarak tanımlanamayacak kadar vahim

11:57 - Dünya

Endonezya'nın "Bağımsızlık Günü" Ankara'da düzenlenen resepsiyonla kutlandı

11:47 - Dünya

Ukrayna: Rusya bu yılın en büyük hava saldırılarından birini gerçekleştirdi

11:13 - Dünya

Günün Manşetleri

AB tescilli Bingöl balı ABD ve Orta Doğu'ya açılacak

12:27 - Ekonomi

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi rekor kırdı

12:22 - Ekonomi

Edirne'nin yeni OSB'leri istihdamı artıracak

12:18 - Ekonomi

Hamas: Mescid-i Aksa İslami kimliğini koruyacak

12:12 - Dünya

Kahramanmaraş'ta depremde yıkılan Gıda Toptancılar Sitesi'nin ilk etabı tamamlandı

12:07 - Gündem