?>

Filistinli 2 öğretmen, Gazze'den Mısır'a göç eden çocuklara mahrum kaldıkları eğitimi veriyor

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de sürdürdüğü soykırımdan kaçıp Mısır'a göç eden 2 kadın öğretmen, Gazzeli çocuklara eğitim vererek onları yeniden hayata adapte etmeye çalışıyor

Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor - 16 saat önce

KAHIRE

Cevan Ebu Şaban ve Hena et-Tabba, anne ya da babalarını kaybetmiş çocuklara hem mahrum kaldıkları eğitimi vermek hem de onları "savaş psikolojisinden" çıkarmak için kolları sıvadı.

Gazze'den çıkıp Mısır'a gelen Filistinli öğretmenler, başkent Kahire'deki bir merkezde Gazzeli çocuklara yüz yüze ve online olmak üzere ilkokula hazırlık düzeyinde Arapça, İngilizce ve 4 temel işlemi öğretmeye başladı.

Savaştan çıkan çocuklara eğitimle umut oluyorlar...

Gazze'de de öğretmenlik yapan Ebu Şaban, Mısır'a uzanan göç yolculuğunu, çocukları eğitim hayatına yeniden kazandırma fikrinin nasıl doğduğunu ve temennilerini anlattı.

Gazze kentinde güzel ve istikrarlı bir hayatı olan, mesleğini icra eden Ebu Şaban'ın İsrail'in saldırılarıyla hayatı altüst oldu. Saldırıların ardından Gazze içinde başlayan göç yolculuğu Mısır'la son buldu.

Ebu Şaban, Mısır'da okul çağındaki çocuk sayısının çok olduğunu ve bu çocukların okula gidip eğitim alamadığını görünce evde ya da bir merkezde çocuklara ders vermeye karar verdiğini söyledi.

Saldırılardan kaçıp gelen çocukların yaşadığı psikolojik çöküntüden bahseden Ebu Şaban, şunları anlattı:

"Ailelerini, anne ve babalarını kaybeden, kendileri enkaz altından çıkarılmış çocuklar var. Yaşadıkları korku nedeniyle konuşamayan çocuklar var. Biz bu çocukları büyük bir içtenlik ve sevgiyle kucaklıyoruz.

Çünkü biz de onlarla aynı zor süreçlerden geçtik. Neler yaşadıklarını biliyoruz. Onlarla oyun oynuyor, gülüyor, eğleniyoruz ve böylelikle konuşmaya başlıyorlar. Bazıları çok da akıllı."

Çocukların psikolojik desteğe ihtiyacı var...

Ebu Şaban, "bu çocukları hayata kazandırmak için ellerinden geleni yaptıklarını ancak muhakkak eksik bir şeylerin kaldığını çünkü Gazze'den gelen çocukların çok şeye ihtiyacı olduğunu" ifade etti.

İsrail saldırılarıyla 30 yıllık hayatının bir anda "yok olduğunu" dile getiren Ebu Şaban "savaş öncesi hayatımıza geri dönmeyi, ailemle yeniden bir araya gelmeyi, bir sofraya oturmayı isterim. Bunları çok özledim." diyerek temennilerini sıraladı.

Saldırıların ilk 8 ayında Gazze'de olan daha sonra kendi çocuklarının eğitimi için dışarı çıkmaya karar veren Tabba da Mısır'da Ebu Şaban ile birlikte Gazzeli çocuklara eğitim vermeye başladı.

Öğrenciler arasında yakınlarını ve uzuvlarını kaybeden çocuklar olduğunu kaydeden Tabba, "Bu çocukların psikolojik desteğe ihtiyacı var. Onlara Gazze'de kaybettikleri eğitim ve okul hayatını kazandırmaya çalışıyoruz." dedi.

Ailesinin bir kısmının Gazze'de, kardeşinin ise Türkiye'de olduğunu aktaran Tabba, onlarla yeniden bir araya gelmeyi istediğini dile getirdi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Aynı gün kalp ameliyatı olan anne ve oğlu taburcu edildi

2025-07-18 12:47 - Sağlık

İstanbul'daki camilerde 15 Temmuz şehitleri için mevlit okutuldu

2025-07-15 15:37 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

Küresel piyasalar iyi gelen bilançolardan güç buluyor

2025-07-18 09:07 - Ekonomi

Ankara ve Sinop'ta bazı alanlar teknoloji geliştirme bölgesi olarak belirlendi

2025-07-18 08:22 - Teknoloji

Sayıştay Başkanlığına 5 üye seçimi yapılacak

2025-07-18 08:42 - Gündem

Konut satışları 12 aydır yükselişini sürdürüyor

2025-07-18 11:23 - Ekonomi

ABD, elçiliklerinden diğer ülkelerdeki seçimler için 'açık gerekçe olmadan' yorum yapmamalarını istedi

2025-07-18 09:02 - Dünya

Bakan Bayraktar, yeni sondaj gemilerinin 2026 başında göreve hazır olacağını bildirdi

2025-07-18 09:58 - Ekonomi

Filistinli 2 öğretmen, Gazze'den Mısır'a göç eden çocuklara mahrum kaldıkları eğitimi veriyor

2025-07-18 15:21 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Amfibi hücumun öncüsü ZAHA, yeni silahlarıyla vitrine çıkıyor

2025-07-18 12:23 - Teknoloji

İlgili Haberler

İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana şiddetli saldırı altında tuttuğu Gazze'nin yüzde 88'ini yıktı

15:27 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İsviçreli milletvekili F-35 alımındaki fiyat artışlarını eleştirdi

14:28 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Güvenlik kaynakları: Türkiye, Süveyda'da sağlanan ateşkeste kilit rol oynadı

14:28 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Saldırıya kalkışan iki kere düşünecek

13:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Güvenlik güçlerine yeni yardımcı KISRAK geliyor

11:58 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Günün Manşetleri

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, İsrail ve Suriye'nin ateşkese vardığını duyurdu

02:07 - Dünya

Roma'da tarihi Trevi Çeşmesi'nin ışıkları Gazze için söndürüldü

02:06 - Kültür Sanat

İngiltere, kötü niyetli siber faaliyetleri nedeniyle Rus ajanlara yaptırım kararı aldı

01:03 - Dünya

İskoçya'da 'Palestine Action'a, pankartla destek verdiği iddia edilen kişiye gözaltı

01:01 - Dünya

Dışişleri Bakanı Fidan: Suriye’deki çatışmalar bir an önce sona erdirilmeli

00:47 - Siyaset