?>

Filistin, Macaristan'ın Ramallah Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırdı

Filistin, Macaristan'ın Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) hakkında uluslararası tutuklama kararı çıkardığı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ziyaretini kabul etmesi sebebiyle Macaristan büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırdı.

Dünya - 4 hafta önce

İstanbul

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Macaristan'ın Ramallah Büyükelçisi Gabor Decacchi Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.

Filistin Dışişleri Bakanlığı Avrupa İşleri Departmanı Müdürü Büyükelçi Adil Attiye, ülkesinin Macaristan'ın Netanyahu'nun ziyaretini kabul etmesini kınadığını ve konuya ilişkin Filistin devletinin protestosunu Decacchi'ye bildirdi.

Atiyye, UCM tarafından hakkında uluslararası yakalama kararı çıkarılmasına rağmen Netanyahu'nun Macaristan'da kabul edilmesinin, "işgalci İsrail devleti ile tehlikeli bir suç ortaklığı teşkil ettiğini, bu durumun İsrail'i Filistin halkına karşı işlediği soykırım ve göçe zorlama suçlarını sürdürmeye teşvik ettiğini" aktardı.

Filistinli Büyükelçi Atiyye, Macaristan'ın UCM'den çekilmesinin, bu ülkenin uluslararası hukuk ve UCM'yi oluşturan Roma Statüsü kapsamındaki sorumluluklarını yerine getirmemesi anlamına gelmediğini vurguladı.

Macaristan Netanyahu'nun zirayeti sırasında UCM'den ayrılma kararını duyurmuştu

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM tutuklama kararına rağmen 3 Nisan'da Macaristan'a resmi ziyarette bulunmuştu.

Macaristan hükümeti de aynı gün, UCM'den ayrılma kararı aldığını açıklamıştı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Macaristan ziyareti sırasında yapılan açıklamada, çekilme sürecinin hemen başlayacağı açıklanmıştı.

Roma Statüsü'ne göre çekilme, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'ne yapılan bildirimden bir yıl sonra yürürlüğe giriyor. Bu süre içinde Macaristan'ın yükümlülüklerini sürdürmesi ve UCM'nin Netanyahu'yu tutuklama emrini uygulaması gerekiyor.

Benzer şekilde Filipinler de 2018'de çekilme kararı almıştı ancak eski Devlet Başkanı Rodrigo Duterte çekilme öncesi suçlamalarla halen UCM'de yargılanıyor.

UCM, 21 Kasım 2024'te açıkladığı kararda, Gazze'de işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan ötürü İsrail Başbakanı Netanyahu ile eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında tutuklama emri çıkardığını duyurmuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Emniyet Kriminal Daire Başkanlığı kimyasal analizlerle adli vakaların aydınlatılmasını sağlıyor

2025-04-01 12:37 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Büyükelçi Bilgiç, Moskova fuarlarına katılan Türk firmalarını ziyaret etti

2025-04-05 19:23 - Özel Haber

Artvin'de baraj gölü kıyısına inen yaban keçileri görüntülendi

2025-04-07 12:03 - Çevre-Hayat

ABD Yemen'in kuzeyindeki Sada kentine hava saldırıları düzenledi

2025-04-01 10:17 - Dünya

Araz Ağalarov, terör saldırısı kurbanları için Crocus'ta anıt açtı

2025-04-02 00:33 - Özel Haber

Yunanistan'da şiddetli yağış Kiklad Adaları'nda sel ve maddi hasara sebep oldu

2025-04-01 08:18 - Dünya

Ağrı'daki Kösedağ baharda karla kaplandı

2025-04-03 15:12 - Çevre-Hayat

Çadırda başladığı yumurta üretimini tesiste sürdüren girişimci talebe yetişemiyor

2025-04-06 12:52 - Çevre-Hayat

Dünya Bankası, Nijerya'ya 1,08 milyar dolar krediyi onayladı

2025-04-03 17:45 - Dünya

Otomobil pazarında dönüşüm yaşanıyor, benzinli araçların liderliği tehlikede

2025-04-07 13:32 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

İlgili Haberler

Trump yönetimi, 2026 mali yılı bütçe teklifinde 163 milyar dolarlık kesinti öngörüyor

21:52 - Dünya

Almanya'nın Stuttgart kentinde bir araç kalabalığın arasına daldı

20:48 - Dünya

Kosova'da İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma 250 kilogramlık bomba imha edildi

20:33 - Dünya

BM: Myanmar'daki insanların gıda, su, barınak, barış ve korumaya ihtiyacı var

20:23 - Dünya

Arjantin'in güneyinde 7,4 büyüklüğünde deprem

18:23 - Dünya

Günün Manşetleri

1 Mayıs'taki izinsiz gösterilerde 418 kişi gözaltına alındı

23:07 - Gündem

Tebriz Traktör, İran Süper Ligi'nde şampiyonluğunu ilan etti

23:03 - Spor

Yenikapı-Hacıosman Metro Hattı yarın gece kapalı olacak

22:58 - Gündem

Antalyaspor sahasında tek golle kazandı

22:12 - Spor

"Yaren" leyleğin 2 yavrusu yumurtadan çıktı

22:07 - Gündem