?>

Feyzioğlu: Vatan söz konusuysa gerisi teferruattır

TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, "Mahallede kahraman olmak değil, salonda kucaklaşmaktır arzumuz, köprü olmaktır niyetimiz. Bunun için de vatan söz konusuysa gerisi teferruattır." dedi.

Tarayıcınız video oynatmayı desteklemiyor...

Gündem - 6 yıl önce

Ankara

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, "Umuyorum ki ideolojik bakmayan, gerçeğe gerçekçi gözlüklerle bakan halkımızın büyük çoğunluğu içinde bulunduğumuz sıkıntıyı ve çözüm için çırpındığımızı görecektir. Mahallede kahraman olmak değil, salonda kucaklaşmaktır arzumuz, köprü olmaktır niyetimiz. Bunun için de vatan söz konusuysa gerisi teferruattır." dedi.

Feyzioğlu, Av. Teoman Evren Konferans Salonunda düzenlenen "TBB Onur Ödülü Takdimi ve 50. Yıl Konseri" programında yaptığı konuşmada, bugün Türk avukatlarının, avukatlığın içinde bulunduğu durumun çok iç açıcı olmadığını belirterek, "Umutsuz değil ama zor." ifadesini kullandı.

Çözümler üretmeleri gerektiğini vurgulayan Feyzioğlu, "Biz sorunlara çözüm bulma çabasındayız ama her çözüme bir sorun da üretilebilir kuşkusuz. Sorunlara çözüm bulmanın daha doğru olduğunu hep düşündük." değerlendirmesinde bulundu.

"TBB'nin 50. yılında başladığımız yerde miyiz?" diye soran Feyzioğlu, şöyle devam etti:

"Maddi açıdan değiliz. Avukat sayısı açısından mukayese edilmeyecek bir noktadayız ama 'kalabalık olmak büyük olmak mıdır?' diye sorarsanız, sadece kalabalıksanız, sadece kalabalıksınızdır.

'Gerekli niteliklere yeterli sayıda haiz miyiz?' diye sorarsanız, orada sıkıntı vardır. Bugün 40 binin üzerinde avukat 5 yıldan az kıdemlidir. Son 6 yılda aramıza katılan avukat sayısı 50 binin üzerinde.

Hiçbir meslek bu sayı artışını kaldıramaz. Meslek ahlakı açısından kaldıramaz, ekonomik açıdan kaldıramaz, disiplin açısından kaldıramaz. Hiçbir şekilde kaldıramaz.

O yüzden her çözüme bir sorun yaratanlar, bu sorunun nasıl çözüleceğini de bir ara vakit bulurlarsa bize açıklarsa onu da değerlendiririz ama bugünkü haliyle eğer bir şey yapılmazsa bu meslek sürdürülemez, sürdürme imkanı yoktur.

Bir şey yapmak için örneğin Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin kanun çıkarma yetkisi olsa oraya gideceğiz. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı çözüm bulacaksa ona gideceğiz ama sanıyorum ki anayasamıza göre çözüm mercileri bellidir ve orada çözüm aramak zorundayız.

Herkesin kendi mahallesinde kahraman olması çok kolaydır. Sabah kahraman olursunuz o kadar. Mesele sabah kahraman olup, akşama da çözüm üretebilmektir."

Kendilerinin çözüm üretmeye çalıştığını yineleyen Feyzioğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"50 yılda TBB'de o kadar çok şey yapılmış ki. Peki son 1,5 yılda, OHAL döneminde TBB'nin kapatılmak üzere olduğunu biliyor musunuz? Hatırlayanınız var mı? Türkiye'de baroların kapatılmak üzere olduğunu bugün hatırlıyor musunuz?

O gün biliyordunuz. 24 Şubat'ta o büyük toplantıyı yaptığımız gün öncesinde Türkiye'de tüm baroların ve TBB'nin OHAL'de parçalanmak üzere olduğunu ve bu konuda her türlü hazırlığın yapıldığını bugün hatırlıyor musunuz?

Ömrümüzden belki onlarca yılın gittiğini ve sırtımızda yumurta küfesi olduğu için bizim istediğimiz gibi konuşmak, istediğimiz gibi mahallemizde şov yapma imkanından yoksun olarak bu meslek içinde bu kurumları yaşatmak için mücadele ettiğimizi acaba ne kadar hatırlıyoruz. Bazen hayat önünüze bir seçim getirir.

Ya şahsi menfaat ve kahramanlık için yürür, söz söylersiniz ya da kurumunuzu korumak, hizmet etmekle yükümlü olduğunuz meslektaşlarınızı daha iyi bir yaşama kavuşturmak için bir başka yolu seçmek zorunda kalırsınız. Eminim tarih doğruyu, yanlışı yazacaktır.

Fakat hiçbir dönemde sanıyorum ki üniversiteler, hukuk fakülteleri bu kadar suskun, gazeteler bu kadar haber vermekten yoksun, Anayasa Mahkemesi ve yüksek mahkemeler güvence sağlama noktasında bu kadar sıkıntılı olmamıştı.

Tek dayanağımız var, halk. Umuyorum ki ideolojik bakmayan, gerçeğe gerçekçi gözlüklerle bakan halkımızın büyük çoğunluğu içinde bulunduğumuz sıkıntıyı ve çözüm için çırpındığımızı görecektir. Mahallede kahraman olmak değil, salonda kucaklaşmaktır arzumuz, köprü olmaktır niyetimiz. Bunun için de vatan söz konusuysa gerisi teferruattır."

Feyzioğlu, daha sonra, birliğin 50. yılını, TBB'nin kurucularından ve önceki başkanlarından avukat Atila Sav'a onur ödülünü takdim ederek kutlamayı daha doğru bulduklarını belirterek, Sav'a ödülünü sundu.

Sav ise TBB'nin kuruluşu ve bugünkü durumuna ilişkin bilgi vererek, birliğin her şeyi kendi öz kaynaklarından karşıladığını ifade etti. Sav, "Onun için birliğin öyle bazı şeylere maruz tutulması çok bizi korkutmuyor.

Çünkü TBB'yi yıkmaya kimsenin gücü yetmez. O zaman sanıyorum 48 baro vardı, şimdi 79 baromuz var. Bunlara kayıtlı 120 binin üzerinde avukat var. Bu avukatlarla TBB'nin daha bir 50 yıl rahatça varlığını sürdüreceğini, hukukun üstünlüğü yolunda Türk yargısı, hukukuna hizmet edeceğine eminim." dedi.

Programda TBB Türk Halk Müziği Topluluğu da bir konser verdi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

'Diyarbakır'da halay çekenlerin, evlatlarımız şehit edilirken gıkı çıkmadı“'

2019-09-03 16:12 - Gündem

'Fransa ile final maçı oynamak istiyoruz'

2019-09-02 20:22 - Spor

Beşiktaş'ın konuğu Çaykur Rizespor

2019-08-30 12:54 - Spor

Galatasaray Taylan Antalyalı'yı kadrosuna kattı

2019-09-03 02:27 - Spor

Feyzioğlu: Vatan söz konusuysa gerisi teferruattır

2019-09-04 01:57 - Gündem

Şanlıurfa'da terör operasyonu: 6 gözaltı

2019-08-29 15:12 - Gündem

'Diaspor kristali elmastan 10 bin kat daha nadirdir'

2019-09-01 15:07 - Gündem

Bitlis'te 5 terörist etkisiz hale getirildi

2019-09-02 16:22 - Gündem

Ailece Yörük kültürünü yaşatmaya çalışıyorlar

2019-08-31 15:27 - Çevre-Hayat

Tamir ettiği halı ve kilimleri yurt dışına pazarlıyor

2019-08-30 15:57 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Balıkesir'de arazide çıkan yangın kontrol altında

23:13 - Gündem

İzmir'in Foça ilçesinde 7 saat su kesintisi uygulanacak

21:23 - Gündem

Türk Kızılay ile Türkiye Acil Tıp Vakfı arasında işbirliği protokolü imzalandı

20:02 - Gündem

Bodrum'un su ihtiyacını karşılayan barajlarda doluluk kritik seviyelerde

19:33 - Gündem

Çanakkale'de orman dışı alanda çıkan yangın kontrol altına alındı

19:03 - Gündem

Günün Manşetleri

Küresel yarı iletken satışları ikinci çeyrekte yüzde 7,8 arttı

01:53 - Dünya

UEFA Konferans Ligi'nde 3. eleme turu heyecanı başlayacak

00:28 - Spor

UEFA Avrupa Ligi'nde 3. eleme turu ilk maçları başlayacak

00:23 - Spor

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde 3. eleme turu ilk maçları başlayacak

00:22 - Spor

İsrail'in ablukasını kırmak için onlarca teknelik yardım filosu Gazze'ye doğru yola çıkacak

23:47 - Dünya