?>

FETÖ yurtdışında 'üç maymunu' oynuyor

FETÖ'nün Myanmar'daki yapılanmasının, Türk ve Müslüman kimliklerini mümkün olduğu kadar saklamaya çalışıp, örgütle bağlantıları bulunmadığı ve "Fetullah Gülen'in kim olduğunu bilmedikleri" yönünde propaganda yaptığı öğrenildi.

Dünya - 9 yıl önce

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Myanmar'daki yapılanmasının, Türk ve Müslüman kimliklerini mümkün olduğu kadar saklamaya çalışıp, örgütle bağlantıları bulunmadığı ve "Fetullah Gülen'in kim olduğunu bilmedikleri" yönünde propaganda yaptığı öğrenildi.

AA muhabirinin bölgedeki kaynaklardan edindiği bilgiye göre, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından gerçek kimliği anlaşılan FETÖ, yurtdışında varlığını sürdürmek için çeşitli yollara başvuruyor.

Bu kapsamda, FETÖ, Myanmar gibi örgütlenmenin zor olduğu, Türk ve Müslüman kimliğinin "sıkıntılı" olabileceğini düşündükleri yerlerde, Müslüman topluluklardan uzak kalmayı tercih etmiş.

FETÖ'nün Myanmar yapılanması

FETÖ, uzun yıllar askeri rejimle yönetilen ve dışa kapalı kalan Myanmar'da, diğer ülkelere nazaran daha az örgütlenmiş durumda. Ülkede fazla destekçisi bulunmayan örgütün, eğitim dışında diğer alanlarda fazla yaygınlaşamadığı dikkati çekiyor. FETÖ bu nedenle, ülkedeki çalışmalarının tamamına yakınını eğitim kurumları üzerinden yapıyor.

Ülkede ilk okulunu 2000 yılında açan örgütün, ülkedeki demokrasi ve dışa açılım yönündeki gelişmelerin ardından bu çalışmalara hız verdiği görülüyor.

Örgüt Myanmar'da, Horizon International Schools ismi altındaki eğitim kurumlarıyla örgütlenmiş bulunuyor. Örgütün ağırlıklı olarak, ülkenin en gelişmiş kendi olan eski başkent Yangon'da kurumları bulunuyor.

Buna göre ülkede, FETÖ'ye yakın, 5'i orta öğrenim, 3'ü ana okulu olmak üzere 8 okul bulunuyor. Ayrıca örgüte yakın Harmony Akademi isimli üniversite hazırlık kursu da faaliyet gösteriyor.

Örgüte yakın okulların 5'i Yangon'da, 2'si Mandalay, biri de başkent Naypyidaw'da hizmet veriyor. FETÖ'nün ülkede, Yangon'da Shu Khinn Thar, Po Sein ve Mandalay'da Mandalay ana kampüsleri ile Yangon'da Shu Khinn Thar, Po Sein, Shwe Hinn Tharan, Mandalay ve başkent Naypyidaw'da da Naypyitaw ana okulları bulunuyor.

FETÖ'nün okullarında, Müslüman, Budist ve Hindu inancından binin üzerinde öğrenci eğitim görüyor.

Myanmar'da eğitim dışındaki alanlarda güçlü bir yapılanması bulunmayan örgütün, oldukça pasif kalan bir iş konseyi ve turizm acentesi bulunuyor.

"Fetullah Gülen'in kim olduğunu bilmiyoruz"

FETÖ'ye yakın bu okullar, ülkenin önde gelen eğitim kurumları arasında yer alıyor. Bu nedenle örgütün ülkedeki eğitimde ciddi ağırlığı ve etkisinin bulunduğu tahmin ediliyor.

Örgüt, okullar vasıtasıyla üye devşirebilmek için, uluslararası kültür ve bilim festivalleri başta olmak üzere çeşitli aktiviteler düzenliyor. Tamamen İngilizce eğitimin verildiği okullarda, yöneticilerin kendi çocukları dışında Türk öğrenci bulunmuyor.

FETÖ, dünya genelindeki propagandalarının aksine, ülkedeki okulların, "Türk okulu" olarak bilinmemesi için özel çaba sarf ediyor. Uluslararası eğitim programı uyguladıkları okulların tek amacının, ülkedeki eğitime hizmet olduğu iddia ediliyor.

Örgüt mensupları ayrıca, ülkedeki genel bakıştan dolayı, zor durumda kalmamak için kendilerinin Müslüman ve Türk kimliğini ön plana çıkarmayıp, mümkün mertebe saklamaya çalışıyor.

FETÖ'nün, bundan dolayı 2012'deki olayların ardından, Arakan ve Müslümanlara yönelik hiçbir yardım ya da başka türlü bir faaliyet yapmaması dikkati çekiyor.

Örgüt mensupları, darbe girişiminin ardından ülkedeki varlığın korumak için inkar politikası yürütüp, yaptıkları propagandalarla, uluslararası okul oldukları yönünde algı oluşturmaya çalışıyor. FETÖ, bunun için de "Türkiye'de bahsedilen yapıyla alakamız yok. Fetullah Gülen'in kim olduğunu bilmiyoruz" yönünde inkar propagandası yapıyor.

Ancak, tüm bunlara rağmen, Türk yetkililerinin çabalarıyla örgütün gerçek yüzünü gören çok sayıda kişinin, çocuklarını bu okullardan aldığı belirtiliyor.

Öte yandan ülkedeki örgüt okullarının kapatılması yönünde girişimlerin sürdüğü bildirildi.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

AB, terörle mücadele yaptırımlarını ağırlaştırdı

2016-09-20 20:47 - Dünya

Enbar ve Selahaddin'de çok sayıda köy DAEŞ'ten kurtarıldı

2016-09-21 05:07 - Dünya

Hindistan'da askeri üsse saldırı: 17 ölü

2016-09-18 13:57 - Dünya

'Müzakere sürecinin 2017’ye sarkması riskler taşıyor'

2016-09-14 19:38 - Dünya

Bakan Eroğlu'ndan üreticiye lavanta tavsiyesi

2016-09-20 16:32 - Gündem

'Bunlar silahsız insanlara kurşun sıkacak kadar kalleş'

2016-09-15 16:47 - Siyaset

'Tel Abyad'ın asıl sahipleri Araplar ve Türkmenler'

2016-09-19 15:08 - Genel

FETÖ yurtdışında 'üç maymunu' oynuyor

2016-09-21 15:22 - Dünya

Kaçarken ayağını kıran 'eski savcı' gözaltına alındı

2016-09-20 19:20 - Genel

Tek yumurta ikizleri kendileri gibi ikizlerle evlendi

2016-09-17 18:49 - Genel

İlgili Haberler

Malta Başbakanı Abela, Filistin Devleti'ni resmen tanıdıklarını ilan etti

01:33 - Dünya

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, ABD Dışişleri Bakanı Rubio ile New York'ta görüştü

01:12 - Dünya

Belçika Başbakanı Bart De Wever, Filistin Devleti'ni tanıdıklarını duyurdu

01:02 - Dünya

Monako Prensi 2. Albert Filistin Devleti'ni tanıdıklarını duyurdu

00:33 - Dünya

Danimarka’da hava sahasında dron görülmesi nedeniyle Kopenhag Havalimanı’ndaki uçuşlar durduruldu

00:22 - Dünya

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ne sınırlarımız içinde ne de bölgemizde teröre tahammülümüz yoktur

01:58 - Gündem

A Milli Futbol Takımı'nın Bulgaristan maçı biletleri genel satışa çıkacak

01:52 - Spor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın New York'ta ikili temasları sürüyor

01:37 - Gündem

Malta Başbakanı Abela, Filistin Devleti'ni resmen tanıdıklarını ilan etti

01:33 - Dünya

Suriye Cumhurbaşkanı Şara, ABD Dışişleri Bakanı Rubio ile New York'ta görüştü

01:12 - Dünya