?>

'FETÖ okulunda din dersini papaza verdiriyorlardı'

AK Parti Bursa Milletvekili ve Türkiye'nin eski Mogadişu Büyükelçisi Torun, FETÖ'nün Afrika’daki çalışmalarının dini yönü bulunmadığını, Gana gibi yarıya yakını Müslüman olan bir ülkede dahi din dersini papazlara verdirdiklerini söyledi.

Gündem - 9 yıl önce

AK Parti Bursa Milletvekili ve Türkiye'nin eski Mogadişu Büyükelçisi Cemalettin Kani Torun, FETÖ'nün Afrika'daki yapılanmasına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu. FETÖ'nün açtığı okullar ve kurduğu ekonomik ağla siyasi bir misyonerlik faaliyeti yürüttüğünü kaydeden Torun, örgütün dini bir misyonla ya da yardım misyonuyla hareket etmediğini vurguladı.

Örgütün Afrika'daki zenginlerin, bürokratların ve siyasetçilerin çocuklarını hedef alarak kıtada siyasi etkinlik kazanmaya çalıştığını vurgulayan Torun, “Gana gibi yarıya yakını Müslüman olan bir ülkede bile din dersini papaza verdiriyorlardı. Hiçbir dini kaygıları yok.” diye konuştu.

Afrika ülkelerinin, FETÖ kurumlarına yönelik atması gereken adımlara ilişkin Torun, “Türkiye, Afrika'da etkin bir ülke. Türkiye'nin Afrika'da ticari ve kalkınma faaliyetleri var. Bu açıdan Afrika ülkeleri bir örgüt için bir ülkeyle olan ilişkilerini feda etmez.” dedi. Söz konusu bölgede demokrasiler yerleşik olmadığı için kişisel ilişkilerin çok fazla ön planda olduğunun altını çizen Torun, örgütün söz konusu ülkeler için de benzer tehlikeler yarattığının yöneticilere anlatılması gerektiğini söyledi.

Somali hükumetinin FETÖ'nün tüm faaliyetlerini durdurduğunu hatırlatan Torun, diğer Afrika ülkelerindeki okulların Maarif Vakfı'na veya yerel makamlara devredilmesi ve örgüt üyelerinin sınır dışı edilmeleri konusunda da ciddi çalışma yapılması gerektiğine işaret etti.

"Gülen'in Afrika ülkesine kaçmasına ihtimal vermiyorum"

Torun, Gülen'in Afrika ülkelerinden birine kaçabileceğine yönelik iddialarla ilgili şunları kaydetti:

“Bir Afrika ülkesine kaçmasına pek ihtimal vermiyorum. Afrika ülkelerinde bunlar iki şeyi sağlayamazlar. Bir, iade edilmeme garantisini sağlayamazlar. Afrika ülkelerinin hiçbiri bu anlamda stabil ülkeler değiller. Yönetim değiştiğinde birçok tavır değişebiliyor. İkincisi ise güvenlik anlamında Afrika'ya güvenmezler. Bence ABD onunla daha işi varsa iade etmeyecek ama işi bittiyse, 'bu aktörle devam etmeyeceğiz' derse teslim edecektir. Başka bir ülkeye gitse bile ben bunun bir Batı ülkesi olacağını düşünüyorum.”

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Mario Gomez teklifleri değerlendiriyor'

2016-08-03 02:22 - Spor

Hainler mezarlığı tabelası kaldırıldı

2016-07-29 12:25 - Genel

Ünlü sanatçı da demokrasi nöbetinde

2016-07-29 01:46 - Genel

Dajuan Summers, Kaf-Kaf’ta

2016-07-28 19:55 - Spor

Eski darbe girişimcisi yeni darbe girişimcilerini eleştirdi

2016-07-29 12:54 - Genel

Yoldan çıkan araçta 7 kişi yaralandı

2016-07-28 15:51 - Asayiş

Bilal Erdoğan'dan Canbaz ailesine ziyaret

2016-08-03 05:47 - Gündem

Basketbolda yeni sezon fikstürü belli oldu

2016-08-02 19:22 - Spor

Malatyalılar 15 Temmuz Şehitler Stadı ismini istiyor

2016-08-01 20:46 - Spor

15 Temmuz’da düğünü bırakıp meydanlara koştular

2016-07-28 15:47 - Gündem

İlgili Haberler

Gençlik ve Spor Bakanlığı, 450 yurt yönetim personeli alacak

00:37 - Gündem

Dışişleri Bakanlığı, İsrail askerlerince katledilen Ayşenur Ezgi Eygi'yi andı

23:17 - Gündem

Hatay'da 16 bin 993 deprem konutu ile 1355 iş yerinin daha hak sahibi belirlendi

21:53 - Gündem

Körfezray Metrosu'nda 2 tünel açma makinesi kazılara başladı

20:38 - Gündem

Mersin'de şehit olan polis memuru Mustafa Karapınar, son yolculuğuna uğurlandı

19:02 - Gündem

Günün Manşetleri

Aileler sabah namazında Gazze için bir araya geldi

08:23 - İslam-Hayat - Rebiülevvel 1447

Mutluluğun coğrafyası: İskandinav ülkeleri refahı nasıl başardı? -Ali Ekinciel yazdı-

07:21 - En Son Yazılar

İsrail ordusunun Batı Şeria'daki baskınlarında 24 Filistinli yaralandı

04:47 - Dünya

İsrail basını: Washington ile Hamas arasındaki görüşmeler yeniden başladı

04:43 - Medya

Tunuslu bir adam, dünyada ender bulunan teknesini Küresel Sumud Filosu'na bağışladı

02:32 - Dünya