?>

Fed'in 'bekle-gör' politikasına devam etmesi bekleniyor

ABD Merkez Bankasının bu haftaki toplantısında politika değişikliğine ilişkin bir karar beklenmezken, bankanın ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki artışlar ve artan enflasyonist baskılara ilişkin değerlendirmeleri piyasaların odak noktasında olacak.

Ekonomi - 5 yıl önce

İstanbul

Küresel piyasalarda bu hafta gözler ABD Merkez Bankasının (Fed) toplantısına çevrildi.

Toplantıda politika değişikliğine ilişkin bir karar beklenmezken, bankanın ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki artışlar ve artan enflasyonist baskılara ilişkin değerlendirmeleri piyasaların odak noktasında olacak.

Ekonomistler, bankanın herhangi bir aksiyon almak yerine tahvil faizlerdeki artışı gözlemleyeceği öngörüsünde bulundu. Fed'in büyüme tahminlerini artırabileceğini söyleyen analistler ancak istihdam ve iş piyasasına dair endişelerin de vurgulanabileceğini kaydetti.

Commerzbank ABD Fed Ekonomisti Bernd Weidensteiner, Fed toplantısının piyasaların gergin olduğu bir dönemde gerçekleşeceğini belirtti.

ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin 1,60 seviyelerine kadar ulaştığını ifade eden Weidensteiner, enflasyonun artacağına ilişkin beklentiler ve ekonomik görünüme ilişkin öngörülerin iyi gelmesinin tahvil faizlerindeki bu hareketi tetiklediğini aktardı.

Weidensteiner, Fed'in bu toplantısında muhtemelen aksiyon almayacağını çünkü bankanın tahvil faizlerindeki artışı gözlemleyeceğini dile getirdi.

Varlık alımlarının uzun vadelere kaydırılarak getiri eğrisinin düzleştirilmesine yönelik aksiyonların da şu an için beklenmediğini vurgulayan Weidensteiner, para politikasının aynı şekliyle devam edebileceğini kaydetti.

Fed'in politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bırakacağı öngörüsünde bulunan Weidensteiner, parasal genişleme ve sözle yönlendirmenin de aynı şekilde devam edebileceğini belirtti.

Weidensteiner, güncellenen ekonomik tahminlerin büyüme öngörülerindeki iyileşmeyi yansıtacağını aktardı.

"Fed büyüme tahminlerini yükseltebilir"

Berenberg ABD, Amerika, Asya Başekonomisti Mickey Levy de Fed'in faiz oranlarında ve varlık alımlarında değişikliğe gitmeyebileceğini dile getirdi.

Mevcut para politikalarının ekonomi ve iş piyasasındaki iyileşmenin desteklenmesi için devam edeceğine dair bir açıklamada bulunulabileceğini kaydeden Levy, Fed büyüme tahminlerini yükseltebileceğini vurguladı.

Fed'in faiz artırımlarda artış yapmak için en iyi zamanın 2023 olabileceğine dair bir öngörüde bulunabileceğini belirten Levy, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın ekonomide iyileşme kaydedilirken, istihdam ve iş piyasasının geride kaldığına dair bir açıklamada bulunabileceğini ifade etti.

Fed ocak toplantısında beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek 0-0,25 aralığında sabit bırakmıştı.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) uzun vadede maksimum istihdam ve yüzde 2 düzeyindeki enflasyon hedefini sağlamayı amaçladığına işaret ederek, bu hedeflere ulaşılana kadar para politikasının destekleyici duruşunun sürdürülmesinin beklendiğini duyurmuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

İstiklal Marşı'nın 100. yılına özel Galata Kulesi'nde ışık gösterisi yapıldı

2021-03-13 02:16 - Gündem

BM heyeti Bangladeş'in Arakanlı mültecileri yerleştirdiği adayı ziyaret edecek

2021-03-13 18:51 - Dünya

Beyaz Saray Kuzey Kore yönetimi ile iletişime geçmeye çalıştıklarını doğruladı

2021-03-16 02:28 - Gündem

Kamu personeli alımlarına ilişkin işlemler internette tek adresten yapılacak

2021-03-12 14:41 - Ekonomi

BBP Genel Başkanı Destici: Papa'nın Irak ziyaretinde Sistani'yi evinde ziyaret etmesi manidar

2021-03-10 16:11 - Siyaset

Aile hekimleri salgınla mücadelede şimdi de 'aşı üssü' gibi hizmet veriyor

2021-03-11 16:26 - Gündem

Leicester City, Sheffield United'ı 5 golle geçti

2021-03-14 22:26 - Spor

Sincar'da PKK taraftarları ile Irak güçlerinin karşı karşıya geldiği iddiası

2021-03-11 21:31 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kovid-19'a karşı mücadeleyi başarıyla sonuçlandırmakta kararlıyız

2021-03-14 19:26 - Gündem

Çaykur Rizesporlu İsmail Köybaşı: Herkesin bir an önce galibiyete ihtiyacı var

2021-03-09 15:56 - Spor

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Sıkı para politikalarımızı devam ettireceğiz

19:36 - Ekonomi

TİTRA, Suudi Arabistan'daki World Defence Show'a katılacak

15:39 - Ekonomi

Bakan Işıkhan: SGK'ye olan borçların ödenmesini daha da kolaylaştıracak bir adım attık

14:16 - Ekonomi

Ticaret Bakanlığından "zorunlu bahşiş" yasağına uymadığı iddia edilen işletmeye inceleme

14:02 - Ekonomi

Antalya'da suda yetiştirilen laleler iç piyasada yoğun talep görüyor

14:00 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Washington Post'un yayıncısı Will Lewis, toplu işten çıkarmaların ardından istifa etti

06:09 - Dünya

Japonya, erken genel seçim için sandık başına gitti

04:38 - Dünya

Akdeniz'de 5 büyüklüğünde deprem

02:08 - Gündem

Şiddetli yağışlar nedeniyle İdlib kırsalında 10 mülteci kampı sular altında kaldı

00:39 - Dünya

İsrail yanlısı lobi AIPAC, ABD ara seçimleri öncesi 95 milyon dolarlık fon topladı

23:36 - Dünya