?>

Fed Başkan Yardımcısı Brainard: Politika faizinin daha da artması gerekecek

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Lael Brainard, enflasyonu düşürmek için "ne kadar sürerse sürsün" mücadele edeceklerini belirterek, politika faizinin daha da artmasının gerekeceğini ifade etti.

Ekonomi - 3 yıl önce

Washington

Brainard, Takas Odası ve Banka Politikaları Enstitüsünün konferansında "Enflasyonu Düşürmek" başlıklı bir konuşma yaptı.

Enflasyonun geçen yıl boyunca ABD'de ve tüm dünyada yükseldiğine işaret eden Brainard, Kovid-19 salgınında yaşanan dalgaların Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşla birleşmesinin bir dizi arz şokunu beraberinde getirdiğini anlattı.

Brainard, güçlü tüketici harcamalarının arzın kısıtlı olduğu sektörlerde yoğunlaşmasının da yüksek enflasyona katkıda bulunduğunu kaydetti.

Özellikle gıda ve benzin fiyatlarındaki yüksek enflasyonun satın alma gücünü azaltarak tüketici harcamalarını sınırladığına dikkati çeken Brainard, yüksek enflasyonun özellikle düşük gelirli aileleri zorladığını aktardı.

"Sıkı finansal koşulların ekonomide tam olarak etkisini göstermesi zaman alabilir"

Brainard, benzinin ülke çapındaki ortalama fiyatının temmuz ve ağustos boyunca düştüğünü belirterek, gıda fiyatlarındaki baskının ise Rusya'nın Ukrayna'da sürdürdüğü savaş ile ABD, Avrupa ve Çin'deki aşırı hava olayları nedeniyle kötüleşmeye devam ettiğini söyledi.

Enflasyonun yüzde 2'ye düşürülmesinin ne kadar süreceğinin arz kısıtlamalarında devam eden gevşeme, daha yavaş talep büyümesi ve daha düşük fiyat artışlarının kombinasyonuna bağlı olacağına işaret eden Brainard, arz kısıtlarıyla ilgili olarak çeşitli göstergelerin, bazı malların teslimat süreleri ile tedariklerinde iyileşme belirtilerine işaret ettiğini aktardı.

Brainard, iş gücü talebinin ise kayda değer bir güç sergilemeye devam ettiğini belirterek, toplam talebin yavaşlamasının işsizlikte önceki durgunluklarda görülenden daha küçük bir artışa yol açabileceğini ancak kesin sonuçlar çıkarmak için henüz çok erken olduğunu ve çeşitli iş gücü piyasası göstergelerini yakından izleyeceklerini kaydetti.

Geçen yıldan bu yana Fed'in eylemleri ve iletişimlerinin finansal koşulları önemli ölçüde sıkılaştırdığına işaret eden Brainard, daha sıkı finansal koşulların ekonomide tam olarak etkisini göstermesinin biraz zaman alabileceğini söyledi.

"Para politikasının bir süre kısıtlayıcı olması gerekecek"

Brainard, enflasyonu düşürmek için "ne kadar sürerse sürsün" mücadele edeceklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Şu ana kadar politika faizini hızla önceki döngünün zirvesine çıkardık ve politika faizinin daha da artması gerekecek. Bu ay itibarıyla, bilançodaki maksimum aylık azalış bir önceki döngünün seviyesinin neredeyse 2 katı olacak. Politika faizindeki artış ve bilançodaki azalma, birlikte talebin arz ile uyumlu hale gelmesine yardımcı olmalıdır. Enflasyonun hedefe indiğine dair güven sağlamak için para politikasının bir süre kısıtlayıcı olması gerekecek. Ekonomik ortam oldukça belirsizdir ve politikanın seyri verilere bağlı olacaktır."

Yüzde 2'lik enflasyon seviyesine geri döneceklerinden emin olduklarını kaydeden Brainard, "Kararlılığımız kesin, hedeflerimiz net ve araçlarımız göreve hazır." ifadesini kullandı.

Brainard, sıkıştırma döngüsünün bir noktasında risklerin artacağına dikkati çekerek, aynı zamanda çok erken geri çekilme riskinden kaçınmanın da önemli olduğunu aktardı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ömer Tuğrul İnançer, dünya hayatına veda etti

2022-09-04 20:50 - Özel Haber

Otomotiv endüstrisinin ağustos ayı ihracatı 2,3 milyar dolar oldu

2022-09-06 14:42 - Ekonomi

Avrupalılar ekonominin gidişatından kaygılı

2022-09-06 16:15 - Dünya

Alman hava yolu şirketi Lufthansa pilotlarının yarınki grevi ücret anlaşmasıyla iptal edildi

2022-09-06 19:07 - Dünya

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Tüfekli Gösteri Bölüğü nöbet değişim töreni yapıldı

2022-09-02 21:53 - Çevre-Hayat

'Çocuklarımız tarihe damga vuruyor'

2022-09-06 12:07 - Spor

Fed Başkan Yardımcısı Brainard: Politika faizinin daha da artması gerekecek

2022-09-07 21:46 - Ekonomi

Bakan Kasapoğlu'ndan TFF Başkanı Büyükekşi'ye geçmiş olsun ziyareti

2022-09-02 16:59 - Gündem

İsviçre'de elektriğe yüzde 27 zam yapılacak

2022-09-06 15:46 - Dünya

HDP'li Semra Güzel ile yakalanan iki şüpheli adliyeye sevk edildi

2022-09-06 16:13 - Gündem

İlgili Haberler

Türkiye Sigorta Birliği, eski tip ehliyeti olanları hak kaybına karşı uyardı

12:58 - Ekonomi

TKDK destekleri "süt kenti" İzmir'deki işleme tesislerini geliştiriyor

12:37 - Ekonomi

"Türkiye-Birleşik Krallık Demir Yolu Forumu" Ankara'da gerçekleştirildi

12:32 - Ekonomi

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'de bu yıl 42 projeye 2,2 milyar avro yatırım

12:28 - Ekonomi

Gemi, yat ve hizmetlerinden 10 ayda rekor ihracat

12:23 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Türkiye ve Mısır Dışişleri Bakanları Ortak Bildirisi açıklandı

13:37 - Siyaset

BM: Gazze'de 282 binden fazla ev yıkıldı ya da zarar gördü

13:32 - Dünya

Hakkari'deki Nehil Sazlığı'nda 7 Kasım'da çıkan yangın söndürüldü

13:27 - Gündem

Ferdi Zeyrek'in elektrik akımına kapılarak ölümüne ilişkin iddianame kabul edildi

13:22 - Gündem

İstanbul'da özel günlerde metrobüsün güzergahının değiştirilmesi kararlaştırıldı

13:19 - Gündem