?>

Faslı uzman, yüksek sıcaklık ve devam eden kuraklık nedeniyle orman yangını uyarısı yaptı

Faslı çevre uzmanı Şekil Alim, yüksek sıcaklıklar ve yıllardır süren kuraklık nedeniyle Fas'ta bu yaz orman yangınlarının sıklığının arttığı uyarısında bulundu.

Gündem - 12 ay önce

Rabat

Fas'taki Moulay İsmail Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Alim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz aylarında özellikle ülkenin kuzeyindeki şehirlerde yüksek sıcaklıklar ve yıllardır süren kuraklık nedeniyle orman yangınlarında artışın beklendiğini ifade etti.

Orman yangınlarının başlıca sebebinin kuraklık ve yağış yetersizliği olduğunu belirten Alim, bu gibi doğal sebeplere kasıtlı veya kasıtsız insan faktörünün de eklendiğini aktardı.

Alim, kuraklığın etkisiyle Fas'taki vahalarda da yangınların çıkmaya başladığını, son 5 yılda vahalarda yangın yaşanmadığı göz önüne alındığında bunun yeni bir olgu olduğunu belirtti.

Orman yangınların sıklığının arttığı uyarısında bulunan Alim, kuraklık ve kuvvetli rüzgarların yangınlarla mücadeleyi zorlaştırdığını aktardı.

Ülkesinin orman yangınlarıyla mücadeleye hazır olduğunu belirten Alim, Fas'ın 7 adet Canadair yangın söndürme uçağına sahip olduğunu, ayrıca Portekiz ve İspanya gibi çeşitli ülkelerle yangınlara müdahale konusunda işbirliği anlaşmasının bulunduğunu ifade etti.

Fas, son yıllarda yağışların düşmesi sebebiyle ülkede öne çıkan sektörlerden tarımı da etkileyen ciddi bir kuraklık tehdidiyle karşı karşıya.

Fas Ulusal Su ve Orman Ajansı, geçen ay, kuraklık ve sıcak hava dalgaları nedeniyle ülkedeki orman yangın riskinin arttığı uyarısında bulunmuş, yangınların önüne geçmek adına gerekli ekipmanların alınması için 15,3 milyon dolar tahsis edildiğini açıklamıştı.

Ülkede geçen yıl 466 orman yangını çıktı ve 6 bin 426 hektarlık alan tahrip oldu.

Fas, her yıl ülkenin yüz ölçümünün yüzde 12'sine tekabül eden büyüklükteki bir alanda, yaklaşık 85 bin kilometrekare, orman yangınlarına maruz kalırken, 2022'de çıkan 500 orman yangınında 22 binden hektardan fazla alan tahrip oldu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Almanya ekonomisin lokomotifi Frankfurt

2024-06-06 11:28 - Spor

EURO 2024'te F Grubu: Portekiz

2024-06-08 11:23 - Spor

İstanbul için yüksek sıcaklık uyarısı

2024-06-11 15:30 - Gündem

EURO 2024'te D Grubu: Hollanda

2024-06-06 11:43 - Spor

Türk e-ticaret firmalarına "Körfez pazarı" çağrısı

2024-06-06 16:58 - Ekonomi

Türkiye genelinde 27 ilde ormanlara giriş yasaklandı

2024-06-11 15:23 - Çevre-Hayat

Sanayi üretim endeksi yıllık bazda yüzde 0,7 azaldı

2024-06-10 10:42 - Ekonomi

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne 11 işçi alınacak

2024-06-10 09:18 - Ekonomi

MSB, BALTOPS-2024 Tatbikatı'nın başladığını bildirdi

2024-06-08 15:43 - Gündem

Antalya'da hava sıcaklığının 45 dereceye çıkması bekleniyor

2024-06-10 17:48 - Gündem

İlgili Haberler

AFAD: Trabzon'daki sel ve taşkın sonrası 120 kişinin acil ihtiyaçları için destek sağlandı

16:37 - Gündem

İstanbul'da bayramın ikinci gününde trafik yoğunluğu yaşanıyor

16:32 - Gündem

Tarihi Yarımada'da bayram yoğunluğu

16:22 - Gündem

Bayramın ikinci gününde Edirnekapı Şehitliği'ne ziyaretler devam etti

16:08 - Gündem

İstanbullular bayramın ikinci gününde sahil ve parklarda vakit geçirdi

16:03 - Gündem

Günün Manşetleri

ABD Başkanı Trump, tartışma yaşadığı Elon Musk ile ilişkisinin bittiğini söyledi

21:33 - Dünya

İstanbul'da pitbull cinsi köpeğin saldırdığı çocuk yaralandı

21:08 - Asayiş

Almanya'da bir aracın yayalara çarpması sonucu 5 kişi yaralandı

20:38 - Dünya

ABD ve Çin heyetleri tarife görüşmeleri için İngiltere'de bir araya gelecek

19:42 - Ekonomi

Fransa’da LGBT propagandasına geçit vermeyen futbolculara 4'er maç ceza verildi

18:42 - Spor