?>

Facebook'un habercilik projesi olumlu karşılandı

Facebook'un doğruluğu kesin olmayan haberlerin platform üzerinde yayılmasını engellemek amacıyla başlattığı habercilik projesi, iletişim fakültesi akademisyenleri tarafından olumlu karşılandı.

Medya - 8 yıl önce

İSTANBUL 

Sosyal paylaşım sitesi Facebook'un doğruluğu kesin olmayan haberlerin platform üzerinde yayılmasını engellemek ve basın sektörüyle ilişkilerini güçlendirmek amacıyla başlattığı habercilik projesi, iletişim fakültesi akademisyenleri tarafından olumlu karşılandı.

Projenin Türkiye'deki çalışmalarını yürüten Kadir Has Üniversitesi (KHAS) İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, herkesin artık birer sosyal medya kullanıcısı olduğunu, haberlerin de büyük ölçüde sosyal medyadan takip edildiğini söyledi.

Sosyal medya haberciliğinin ya da genel olarak internet ortamındaki haberlerin önemli güvenirlik sorunları olduğuna değinen Alankuş, "Bazı haberler, anında yayılma hızı nedeniyle bir süre sonra gerçek olmadıkları anlaşılsa bile gerçekmiş muamelesi görmeye devam ediyorlar. Bu, iletişim fakültesinde habercilik ve sosyal medya eğitimleri veren bizler için önemli bir sorumluluk alanı." dedi.

"Hız, bizim etik değerlerimizin önüne geçti"

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Özgen ise "Önceki yıllarda yaygın basın araçlarının basılma süreçlerinde 'haber teyidi' diye bir şey vardı. Bu, hızı biraz kesiyordu ama haber teyidi okuyucuda güven teşkil ediyordu. Bunların hepsi geride kaldı. Hız, bizim etik değerlerimizin önüne geçti." dedi.

Proje güzel bir başlangıç

Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Büyükaslan da Facebook'un doğruluğu kesin olmayan haberlerin platform üzerinde yayılmasını engellemek amacıyla başlattığı projeyi, güzel bir başlangıç olarak gördüğünü ifade etti.

Bu çalışmanın bir anlayışın ortaya konması ve farkındalık oluşturması açısından önemli olduğunu anlatan Büyükaslan, "Peki sosyal medyada yalan haber bu tip çabalarla önlenebilir mi? Ben önlenebileceğini düşünmüyorum. İstediğiniz kontrol mekanizmalarını koyun, istediğiniz tedbirleri alın, sosyal medyada yalan haberi önleyemezsiniz." dedi.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Katalonya krizi, İspanyol ekonomisini vurmaya başladı

2017-10-04 19:32 - Ekonomi

Çiftçilere 918 milyon TL’lik destek ödemesi başlıyor

2017-10-06 19:07 - Ekonomi

Karşı yönden gelen olmaması faciayı önledi!

2017-10-04 21:32 - Asayiş

'Mihrap, minber bize Peygamberimizden emanettir'

2017-10-07 23:47 - Gündem

Boş senede imza attı, hayatı karardı

2017-10-04 15:47 - Asayiş

'Dünyanın en büyük insani krizi Arakan'da'

2017-10-06 17:37 - Dünya

Cuma mesajları! En yeni ve güzel Cuma mesajları... (6 Ekim 2017 cuma mesajları)

2017-10-06 11:17 - Gündem

Facebook'un habercilik projesi olumlu karşılandı

2017-10-08 16:07 - Medya

'Çocuklara reflektif giysiler giydirin'

2017-10-04 14:32 - Çevre-Hayat

Hafriyat kamyonu ile minibüs çarpıştı: 1 ölü, 1 yaralı

2017-10-06 15:32 - Asayiş

İlgili Haberler

Avustralya, Facebook, Instagram ve X'in ardından Twitch platformuna da yaş kısıtlaması getirdi

14:23 - Medya

ABD'li telekomünikasyon şirketi Verizon 13 bini aşkın çalışanını işten çıkaracak

23:58 - Medya

Türk savunma sanayisi temsilcileri Mozambik medyasıyla bir araya geldi

15:53 - Medya

Meta, Avustralya'daki gençlere sosyal medya hesaplarını silmeleri için uyarı gönderiyor

10:43 - Medya

RTÜK, yayın içeriklerini 'yapay zeka' ile denetleyecek

13:33 - Medya

Günün Manşetleri

Antalya'da çiçek mezatlarında Öğretmenler Günü yoğunluğu

10:18 - Ekonomi

Kuzey Kafkasya’da fırtına yaklaşıyor mu? -Ülkü Menşure Solak yazdı-

10:07 - En Son Yazılar

Vietnam'da şiddetli yağışların neden olduğu sellerde ölü sayısı 90'a yükseldi

10:02 - Dünya

Trabzonspor, Başakşehir ile deplasmanda karşılaşacak

09:42 - Spor

Venezuela: ABD'nin tüm tehditlerine 'başı dik' şekilde karşılık veriyoruz

09:38 - Dünya