?>

Ezo Gelin'in torunu gururlu

Güzelliğiyle dillere destan, vatan özlemi ve aşkı filmlere konu olan Ezo Gelin'in Gaziantep'te yaşayan torunu, ninesinin bir dönem Suriye'de yaşamını sürdürdüğü köyün terör örgütünden kurtarılmasının mutluluğunu yaşıyor. - Anadolu Ajansı

Gündem - 9 yıl önce

GAZİANTEP - FERİDE PELİN İNAL

Güzelliğiyle dillere destan, vatan özlemi ve aşkı filmlere konu olan Ezo Gelin'in Gaziantep'te yaşayan torunu, ninesinin bir dönem Suriye'de yaşamını sürdürdüğü köyün terör örgütünden kurtarılmasının mutluluğunu yaşıyor.

Ezo Gelin'in, Suriye'de yaşadığı Kozbaş köyünün DAEŞ terör örgütünden kurtarılması Suriye'deki yakınlarının yanı sıra TürKiye'dekileri de sevindirdi.

Ezo Gelin'in torunu Aliye Hamiş, AA muhabirine yaptığı açıklamda, ninesinin bir dönem yaşadığı toprakların terörden temizlenmesinin sevindirici olduğunu söyledi.

Tüm Suriyelilerin kurtarılması için Allah'a dua ettiğini ifade eden Hamiş, "Türkiye kıymetli ama Suriye de bizim için çok kıymetli, vatanımızı, evimizi yuvamızı çok özledik" dedi.

"Ezo Gelin'in torunu olmaktan gurur duyuyorum"

Ninesinin Türkiye'de çok tanındığını belirten Hamiş, Ezo Gelin'in torunu olduğu için gururlandığını dile getirdi.

Geçmişte annesinden Ezo Gelin'in hikayesini dinlediğini aktaran Hamiş,"Annem hep anlatırdı. Ninem çok güzelmiş. Vatan hasretiyle ölmüş. Türkiye'ye büyük bir özlem duyarmış. Bu toprakları çok özlermiş. Tepelere çıkıp 'Buradan bana vatan kokusu geliyor' dermiş. Biz hep ninemin vatan hasreti çektiğini duyarak büyüdük. Annem onun çektiği özlemi anlatırdı. Onun torunu olmanın gururunu yaşıyorum."diye konuştu.

Ezo Gelin

Asıl adı Zöhre Bozgeyik olan Ezo Gelin, 1909'da Gaziantep'e bağlı Uruş köyünde dünyaya geldi. Çocukluğundan itibaren "Ezo" diye çağrılan Zöhre, güzelliğiyle dillere destan oldu. Çok sevmesine rağmen berdel usulüyle evlilik yapmak zorunda kalan Ezo Gelin, 1936'da Cerablus'un Kozbaş köyünde oturan teyze oğlu Memey ile (Mehmet) evlendirildi.

Bir süre sonra hastalandı ancak çok yoksul olduklarından kocası onu tedavi ettiremedi. Güzelliği, aşkı ve vatan hasretiyle nam salan Ezo Gelin'in hikayesi dilden dile dolaştı. Adına türküler yakılan, hayatı filmlere konu olan ve yaptığı bir çorbaya da adı verilen Ezo Gelin, 1956 yılında vefat etti. Vasiyeti üzerine sınırdaki bir tepeye gömüldü.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ebru sanatına ikinci baharını yaşatan sanatkar: Mustafa Düzgünman

2016-09-12 16:47 - Kültür Sanat

Muğla'da trafik kazası: 1 şehit

2016-09-10 16:32 - Gündem

Ruslar Antalya'da oy kullanıyor

2016-09-11 20:52 - Dünya

'Uygun sınırlayıcı tutum' okulda başarıyı artırıyor

2016-09-13 15:07 - Genel

Üç şehit korucu geride 18 yetim bıraktı

2016-09-07 15:52 - Çevre-Hayat

Başbakan Yardımcısı Canikli: 15 Temmuz'dan sonra bankacılıkta yabancı ilgisi hızlandı

2016-09-06 17:13 - Ekonomi

Ezo Gelin'in köyü de DAEŞ'ten kurtarıldı

2016-09-11 18:17 - Dünya

Gürcistan Cumhurbaşkanı'ndan Kurban Bayramı tebriği

2016-09-12 20:22 - Dünya

73. Venedik Film Festivali’nde Reha Erdem'in 'Koca Dünya'sına ödül

2016-09-11 19:52 - Kültür Sanat

'FETÖ'nün sır kutusu'nu özel ekip arıyor

2016-09-07 21:47 - Gündem

İlgili Haberler

Mardin'de sahipsiz köpeğin saldırısına uğrayan çocuğu esnaf kurtardı

14:11 - Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan yeni anayasa çalışmalarına ilişkin açıklama

14:11 - Gündem

Gaziantep ve Adıyaman'da depremin üçüncü yılı nedeniyle 6 Şubat'ta eğitime ara verilecek

14:09 - Gündem

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: 11 ilimizde başlattığımız tam 63 işi tamamlamış bulunuyoruz

13:44 - Gündem

Turizmde hedefini büyüten Diyarbakır bu yıl 2 milyon turisti ağırlamak istiyor

13:44 - Gündem

Günün Manşetleri

Fenerbahçe Kulübü, N'Golo Kante transferinin gerçekleşmediğini duyurdu

14:39 - Spor

Mardin'de sahipsiz köpeğin saldırısına uğrayan çocuğu esnaf kurtardı

14:11 - Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan yeni anayasa çalışmalarına ilişkin açıklama

14:11 - Gündem

Gaziantep ve Adıyaman'da depremin üçüncü yılı nedeniyle 6 Şubat'ta eğitime ara verilecek

14:09 - Gündem

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: 11 ilimizde başlattığımız tam 63 işi tamamlamış bulunuyoruz

13:44 - Gündem