?>

Euro-Med: UCM, Filistin konusunda çifte standart uyguluyor

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü (Euro-Med), Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) savcısının Filistin konusunda "açık bir çifte standart" sergilediğini belirtti.

Dünya - 1 yıl önce

Ankara

Merkezi Cenevre'de bulunan Euro-Med'den yapılan yazılı açıklamada, UCM'nin "görevini yerine getirememesinden derin endişe duyulduğu ve bu durumun Filistinlilerin haklarında geri dönüşü olmayan zararlar vereceği" uyarısı yapıldı.

Açıklamada, özellikle "İsrail'in Gazze'de işlediği savaş suçlarıyla" ilgili olarak adaletin tesis edilmesine yönelik tüm sürecin UCM tarafından ciddiye alınmaması halinde başarısız olma tehlikesi bulunduğu vurgulandı.

"UCM'nin İsrail'in Gazze Şeridi'nde işlediği soykırım suçunu en üst düzeyde ciddiyetle ele alması" gerektiği ifade edilen açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) dahil uluslararası kurumların Gazze'ye saldırılara son vermesi için İsrail'e baskı yapması gerektiği ifade edildi.

Açıklamada, UCM'ye sunulan davalar arasında özellikle Filistin'deki durum ile Ukrayna krizinin ele alınış biçimi karşılaştırıldığında bariz farklılıkların bulunduğuna dikkat çekilerek, savcının Filistin söz konusu olduğunda "açık bir çifte standart" uyguladığı kaydedildi.

Ayrıca UCM'ye savcının Filistin dava dosyasındaki sorumluluklarını yerine getirirken bağımsızlık ve tarafsızlık ilkelerine uyup uymadığına ilişkin bir soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

İsrail'in Gazze'yi işgalinde 7 Ekim sonrası

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 13 bin 430’u çocuk, 8 bin 900’ü kadın olmak üzere 30 bin 800 Filistinli öldürüldü, 72 bin 298 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 247'si karadan işgal sürecinde olmak üzere 587 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım 2023'te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 424 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ve Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana sınırda yaşanan çatışmalarda 232 Hizbullah mensubu, 45 Lübnanlı sivil, 11 Emel Hareketi, 12 Hamas ve 12 İslami Cihat mensubu ile 6 İsrailli sivil ve 11 asker öldü.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Birliğin Gücü: Ulusal Gurur ve Kimliği Teşvik Eden Arap Futbol Takımları

2024-03-05 16:09 - İnsan&Hayat

Bakan Şimşek: Ortaya koyduğumuz programla biz tekrar enflasyonu tek haneye indireceğiz

2024-03-03 00:43 - Ekonomi

ABD'de Pentagon'a ait bilgileri internette paylaşan asker suçunu kabul etti

2024-03-05 21:52 - Dünya

Bakan Yumaklı: 2023'te gıda ihracatı 31 milyar dolardı, bunu 35-40 milyar dolarlara çıkaracağız

2024-03-07 12:47 - Siyaset

İsrail'in 152 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 30 bin 717'ye çıktı

2024-03-06 12:23 - Dünya

Kereste ve metal mobilya üretiminin başına geçen Hataylı kadınlar, ihracatın yolunu tutuyor

2024-03-07 12:12 - Ekonomi

YKS için geç başvuru süreci başladı

2024-03-05 10:53 - Gündem

Üsküdar'da Gazzeli çocuklar için "Siyonizme destek veren markaları boykot" eylemi yap

2024-03-03 21:43 - Gündem

Avro Bölgesi'nde yıllık enflasyon şubatta yüzde 2,6 oldu

2024-03-01 14:02 - Ekonomi

Bayern Münih'le puan farkını 10'a çıkaran Bayer Leverkusen şampiyonluğa koşuyor

2024-03-04 11:43 - Dünya

İlgili Haberler

İsrail askerleri, Gazze'de ölümü göze alarak yardım almaya gelenlere ateş açmayı sürdürüyor

18:03 - Dünya

BMGK üyesi 5 ülke, İsrail'in Gazze kentini işgal kararına karşı çıktı

17:22 - Dünya

Papa, Azerbaycan ile Ermenistan'ın imzaladığı barış deklarasyonundan memnun

16:57 - Dünya

İsrail, Filistinlilere ait toprakların durumunu değiştirmek için Doğu Kudüs'te yeni yol açıyor

13:48 - Dünya

BM Özel Raportörü Albanese'den UEFA'ya İsrail'i müsabakalardan kovma çağrısı

13:13 - Dünya

Günün Manşetleri

Balıkesir'de 6,1 büyüklüğünde deprem

20:16 - Gündem

Çanakkale'de tarım arazisinde çıkan yangın kontrol altına alındı

20:12 - Gündem

Söke-Kuşadası kara yolu çökme nedeniyle ulaşıma kapatıldı

19:33 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş, "Anafartalar Zaferi"nin 110'uncu yıl dönümünü kutladı

18:23 - Siyaset

Hac ön kayıt ve yenileme başvuruları yarın başlıyor

18:07 - İslam-Hayat - Safer 1447