Etiyopya'da isyancılar başkente yaklaşırken barış için müzakere çabaları yoğunlaştı

Etiyopya'da federal hükümet ile ülkenin bir zamanlar önde gelen partilerinden Tigray Halk Kurtuluş Cephesi arasında 1 yıl önce kuzeyde başlayan çatışmalar başkent Addis Ababa'nın birkaç yüz kilometre ötesine kadar yaklaştı.

Gündem - 5 yıl önce

İSTANBUL

Ordu birlikleri ile Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) üyeleri arasındaki çatışmalar Tigray'dan çıkarak Amhara ve Afar eyaletlerine yayılırken krizin sonlandırılması için ara buluculuk çalışmaları da başladı.
Çatışmaların başkent Addis Ababa'ya yaklaşık 350 kilometre yaklaşması sonrası Afrika Birliğinin (AfB) Afrika Boynuzu Elçisi Olusegun Obasanjo ile Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths de Etiyopya'daki taraflarla ara buluculuk görüşmelerine başladı.
Tigray'ın Mekelle şehrinde TPLF temsilcileriyle görüşen Obasanjo ve Griffiths başkent Addis Ababa'ya geçerek hükümet yetkilileriyle temaslarda bulundu.
Ara bulucular ön koşulsuz müzakere masasının kurulmasını isterken, TPLF tarafı Tigray ablukasının kalkmasını istiyor.
Tigray'ın Sudan sınırını kontrol altında tutmayı başaran Addis Ababa hükümeti ise "terör örgütü" olarak kabul edilen TPLF ile müzakereyi kabul etmeyeceğini belirterek, hava saldırılarını artırdı.
TPLF'nin yanı sıra Addis Ababa çevresindeki Oromiya kasabalarını ve köylerini ele geçiren Oromo Kurtuluş Ordusu'nun (OLA) TPLF ile kurduğu ittifak da başkente yönelik tehditleri artırıyor.

Çatışmalar nasıl başladı

TPLF güçlerinin federal ordunun Eritre sınırındaki en donanımlı askeri birlik olan Kuzey Komutanlığına saldırı düzenlemesi sonrası Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, 4 Kasım 2020'de isyancılara karşı askeri operasyon emri verdi.
TPLF'den bazı yetkililer, ilk saldırıyı Etiyopya ordusunun yaptığını, bazı yetkililer ise kendileri saldırmadan önce Etiyopya ordusunun saldırı hazırlığında olduğunu söyledi.
İsyancılar, 14 Kasım'da Amhara eyaletindeki iki havaalanına, ertesi gün ise Eritre'nin başkenti Asmara'daki havalimanına roket saldırısı düzenledi.
Artan çatışmalar, hem güvenli şehirlere hem de Sudan'a kaçışı hızlandırırken, kasım ayı içerisinde bölgede karşıt grupları hedef alan çok sayıda katliamın yaşandığı rapor edildi.
Etiyopya ordusu Tigray'ın başkenti Mekelle'yi 29 Kasım'da ele geçirdi.

Hükümet haziranda tek taraflı ateşkes ilan etti

Mekelle'yi 28 Haziran 2021'e kadar elinde tutan Etiyopya ordusu, isyancıların ele geçirdiği ileri sürülen Tigray bölgesinde tek taraflı ateşkes ilan etti.
TPLF ise yaklaşık 1 hafta sonra 5 Temmuz 2021'de esir tuttuğu çok sayıda federal ordu askerini kontrol altına aldığı Tigray'ın başkenti Mekelle'ye getirdi ve güneydeki başkent Addis Ababa'ya ilerleyişini sürdürdü.
İsyancılar, 6 Ağustos'ta Amhara eyaletindeki tarihi Lalibela kentini ele geçirdi.
Başbakan Ahmed ise 4 gün sonra, 10 Ağustos'ta tüm vatandaşları orduya katılmaya ve kuzeyde ilerleyişini sürdüren isyancı TPLF'ye karşı savaşmaya çağırdı.

Stratejik Dessie ve Kambolcha kentleri düştü

Etiyopya ordusu, Tigray bölgesinde TPLF'ye yönelik hava saldırısı düzenlese de isyancılar güneye ilerleyişini sürdürdü ve 30 Ekim'de Amhara eyaletindeki stratejik Dessie kentini ele geçirdiğini duyurdu.
TPLF güçleri 1 gün sonra 31 Ekim'de Dessie'nin doğusundaki Kambolcha kentini ele geçirdiğini açıklayarak Addis Ababa'nın Eritre ve Cibuti ile olan stratejik bağlantı yollarından birine darbe vurdu.
Hükümet, TPLF güçlerinin bu kentlerde sıkıştırılarak çembere alındığını belirtti. Bölgede çatışmaların halen sürdüğü bilinirken, Kemisse gibi çevre kent ve kasabalarda güç mücadelesi sürüyor.
TPLF müttefiki OLA ise Oromiya eyaletinde çok sayıda kasabayı kontrol altında tuttuğunu iddia ediyor.

Hava saldırıları arttı, orduya destek gösterileri başladı

Etiyopya ordusu, çatışma bölgelerindeki hava saldırılarını artırırken, halk büyük şehirlerde hafta sonu ve pazartesi günü orduya destek gösterileri yaptı.
Başbakan Ahmed'i destekleyen Etiyopyalılar, TPLF ve müttefiklerine karşı hükümetin yanında olduklarını açıklayarak, Batı ülkelerinin TPLF ile müzakere çağrısını reddetti.
Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Fransa'da 'Harki'lerin tanınması için yasa tasarısı hazırlandı

2021-11-04 01:06 - Dünya

Metin Yücel’den 15 milyon liralık bütçe ile bir film daha

2021-11-05 20:28 - Magazin

TFF: Galatasaray-Lokomotiv maçına seyirci alımında tüm sorumluluk UEFA'da

2021-11-04 17:31 - Spor

ABD'de Kovid-19'dan ölenlerin sayısı 754 bin 431'e çıktı

2021-11-08 19:51 - Dünya

Sudan’da azledilen Başbakan Hamduk'tan diyalogdan önce durumun eskiye dönmesi şartı

2021-11-03 20:02 - Dünya

TOGG'un test süreçleri akredite test merkezlerinde başladı

2021-11-07 03:17 - Teknoloji

Belçika'da otelinde evsizleri ağırlayan Faslı iş adamı geceleri muhtaçlara ekmek dağıtıyor

2021-11-05 15:56 - Dünya

Türkiye'nin yeni turbojet motoru ARAT için imzalar atıldı

2021-11-05 17:46 - Ekonomi

Etiyopya'da isyancılar başkente yaklaşırken barış için müzakere çabaları yoğunlaştı

2021-11-09 15:52 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'yi üretim, ihracat, yatırım ve istihdam temelleri üzerinde yükseltmeyi sürdüreceğiz

2021-11-04 13:58 - Spor

İlgili Haberler

Ahbap Derneğinin banka kasasından 44 milyon lirayla alınan altın yerine ilaç ve kitap çıktı

18:53 - Gündem

Aydın'da çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

18:48 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş ve Bakan Çiftçi, 81 il valisiyle toplantı yaptı

18:32 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistin davasını her platformda en güçlü şekilde savunmaya devam edeceğiz

18:27 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistin Devlet Başkanı Abbas'ı resmi törenle karşıladı

18:23 - Gündem

Günün Manşetleri

Irak Başbakanı Zeydi: "Uluslararası Koalisyonun Irak'taki görevinin sona ermesi için 30 Ey

19:03 - Dünya

Fransa'da 40 binden fazla kişi içme suyu kesintileriyle karşı karşıya

18:57 - Dünya

Ahbap Derneğinin banka kasasından 44 milyon lirayla alınan altın yerine ilaç ve kitap çıktı

18:53 - Gündem

Aydın'da çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

18:48 - Gündem

Afrika'nın genç nüfusu kıtanın geleceği için hem fırsat hem sınama

18:43 - Dünya