?>

Eskişehir’de mahya geleneği devam ediyor

Ramazan ayı geleneklerinden biri olan 'mahya', Eskişehirli elektrik teknisyeni ve tek mahya ustası olan Ahmet Namık Akdoğan tarafından hazırlanarak Reşadiye Camii minarelerinde yerini aldı.

Gündem - 9 yıl önce

Osmanlı döneminden beri süre gelen mahya geleneği için, Eskişehir Reşadiye Camii’nde hazırlıklar başladı. Elektrik teknisyeni Ahmet Namık Akdoğan tarafından hazırlanan mahyada bu sene, Bakara Suresi’nin 222’nci Ayet-i Kerimesi olan ‘Allah Tövbe Edenleri Sever’ yazısı olacak. Elektrik sarfiyatının düşürülmesi için bu yıl mahyada 294 adet LED ampul kullanılacak. İki minarenin arasını süsleyecek olan mahya yaklaşık 30 metre uzunluğunda olacak.

Eskişehir’de mahya işiyle uğraşan elektrik teknisyeni Ahmet Namık Akdoğan, bu işi ömrünün yettiği sürece devam ettireceğini söyledi. Akdoğan, “Yıllardır Eskişehir’de mahya işiyle uğraşıyorum. Bu sene yine 11 ayı bitirdik. 11 ayın sultanı Ramazana bir haftamız kaldı. Biz de Eskişehir’de yine Reşadiye Cami’mizde bu seneki geleneksel mahya aydınlatmasını şehrimiz sakinlerine sunmak için çalışmalarımıza başladık. Önümüzde 3-5 günümüz kaldı. Nasipse cuma gününe kadar mahyamız iki minare arasına asılmış olacak. Uzun yıllar öne İstanbul’da cami müezzinlerinin kandillerle başlattığı geleneği, Allah ömür verdikçe Eskişehir’de devam ettirmeyi düşünüyoruz. Bunu usta çırak ilişkisine de döndürdük. Hamdolsun arkamızdan bunu yapıp devam ettirecek kardeşlerimiz de mevcut” dedi.

‘ALLAH TÖVBE EDENLERİ SEVER’ LAFZI SÜSLEYECEK

Bu sene mahyadaki yazı hakkında bilgiler veren ve Eskişehir’de bu işi kendisinden başka yapan olmadığına dikkat çeken Akdoğan, “Bu sene Allah nasip ederse Ramazan ayının ruhuna uygun ‘Allah tövbe edenleri sever’ diye Bakara Suresi’nin 222’nci Ayet-i Kerimesi ile Eskişehir halkının görücüsüne sunacağız. İnşallah hayırlısı olur. Bu Ramazanın da milletimize ve ümmete birlik, beraberlik ve kardeşlik aşılamasını temenni ediyorum. Eskişehir’de benden başka bu işi yapan yok. Tabii ki İstanbul’da bu işin ustalarımız var. Biz de o ustaların Eskişehir'e gelip gittiklerinde görerek bu işi ele almış olduk. Aşağı yukarı 10 yıldır da Reşadiye Camii başta olmak üzere biz bu işi Eskişehir’de devam ettirmeyi düşünüyoruz.

294 ADET LED AMPUL KULLANILACAK 

 Eskişehirli elektrik teknisyeni ve tek mahya ustası olan Ahmet Namık Akdoğan, bu sene yazdıkları mahyada enerji sarfiyatını düşürmek için 294 adet LED ampul kullandıklarını söyledi. Akdoğan şöyle konuştu: “İki minaremizin arası aşağı yukarı 25-30 metre civarında. Bu seneki yazımızda 294 ampule tekabül ediyor. Teknolojinin imkanlarından da son derece faydalanıyoruz. Geçmiş dönemlerdeki sarfiyatı azaltmak için LED ampul kullanmaya başladık. Bu sene de 294 LED ampulümüz ile İnşallah ‘Allah Tövbe Edenleri Sever’ lafzını iki minare arasına germiş olacağız.”

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ünlü mankenler Bolu'da podyuma çıkacak

2016-05-27 18:52 - Magazin

Mehmet Görmez: 'Eğitim tüm dünyanın en büyük sorunu'

2016-05-27 19:42 - Gündem

MGK bildirisinde terör vurgusu

2016-05-26 23:46 - Genel

Galatasaraylı Göksenin’den Fenerbahçe’ye gönderme

2016-05-26 19:41 - Spor

Askeri kaynaklardan o iddialara açıklama

2016-05-31 16:54 - Genel

’Madenden çıkmama’ eylemi 9. gününde

2016-05-28 00:30 - Genel

Binali Yıldırım: Türkiye’yi böldürtmeyiz!

2016-05-31 03:02 - Siyaset

Kadınlar 2500 yıl önce de süsüne düşkünüş

2016-06-01 14:22 - Kültür Sanat

Lastik değiştirirken canından oldu

2016-05-28 20:32 - Asayiş

Eskişehir’de mahya geleneği devam ediyor

2016-06-02 17:52 - Gündem

İlgili Haberler

Fatih'te Böcek ailesinin ölümüne ilişkin Adli Tıp Kurumu raporu hazırlandı

21:42 - Gündem

Emine Erdoğan, DSÖ heyetiyle görüştü

19:52 - Gündem

TDK "2025 Yılının Kelimesi/Kavramı"nı belirlemek için öneri sürecini başlattı

18:57 - Gündem

Samsun'da bu yılki gıda denetimlerinde işletmelere 20 milyon lirayı aşkın ceza kesildi

17:37 - Gündem

İzmir Buca'da belediye şantiyesinde çöp depolanmasına tepki

17:33 - Gündem

Günün Manşetleri

ABD, 2026 mali yılına 284 milyar dolarlık bütçe açığıyla başladı

23:02 - Ekonomi

Galatasaray, Union Saint-Gilloise'ye mağlup oldu

22:52 - Spor

Suriye'nin Humus ilinde dört toplu mezar bulundu

22:42 - Dünya

Türkiye'nin kamu-özel sektör işbirliği ile ilgili tecrübeleri BM'de paylaşıldı

21:57 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna konusunda Gönüllüler Koalisyonu Liderler Zirvesi'ne katıldı

21:52 - Siyaset