Eskişehir Çocuk Adalet Merkezi, çocukların adli süreçlerden en az zararla çıkmasını sağlıyor

Suça karışan çocukların adli süreçlerden olumsuz etkilenmemeleri, mağdur çocukların ise ikincil travma yaşamaması amacıyla hizmet veren Eskişehir Çocuk Adalet Merkezi, çocukların yeniden topluma kazandırılmasına katkı sağlıyor

Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor - 6 ay önce

Eskişehir
"Küçük Yaş, Büyük Suç" başlıklı dosya haberin bu bölümünde Eskişehir Çocuk Adalet Merkezinin çalışmalarına yer verildi.

DOSYA: Küçük Yaş, Büyük Suç

Çocuklara yönelik adli işlemlerin yetişkinlerden ayrı, "çocuk dostu" ortamlarda yürütülmesini hedefleyen merkezde, onarıcı adalet yaklaşımı doğrultusunda cezalandırıcı uygulamalar yerine çocuğun korunması ve desteklenmesi esas alınıyor.
Merkezde 2025 yılı boyunca 3 bin 96 dosya üzerinde çalışma yürütülürken günlük ortalama 10 ila 12 çocuğun ifadesi alındı, aylık 200 ila 250 dosyanın takibi yapıldı.
Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Üzeyir Karakülah, merkezin faaliyete geçmesiyle Eskişehir 1'inci, 2'nci ve 3'üncü Çocuk Mahkemeleri, Cumhuriyet Başsavcılığı Çocuk Suçları Soruşturma Bürosu ile Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğünün tek çatı altında hizmet vermeye başladığını söyledi.

Çocuklara özgü yargılama süreçleri kapsamında, soruşturma aşamasında Cumhuriyet savcısı, kovuşturma aşamasında ise hakim tarafından, dosya içeriği ve çocuğun yaşına göre ifadelerin uzmanlar eşliğinde adli görüşme odalarında alındığını belirten Karakülah, şunları kaydetti:
"Suç mağduru çocuklar, aile içi şiddet mağdurları ve tanıkların, faillerle yüz yüze getirilmeden, uzman desteği ve avukat yardımıyla ifade vermeleri sağlanıyor. Böylece çocukların ikincil örselenmelerinin önüne geçilmesi ve adli süreci en az zararla tamamlamaları hedefleniyor."
Üzeyir Karakülah, çocuk mahkemelerinde çocuğun kendini güvende hissetmesini sağlamak amacıyla yuvarlak masa sisteminin uygulandığını, duruşma salonlarının da bu anlayışla tasarlandığını aktardı.
Merkeze gelen çocukların geleceklerinin, dosyalardaki suçlardan daha öncelikli olduğunu vurgulayan Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Karakülah, çocukların sosyal ve fiziksel gelişimlerine katkı sağlamayı, çocukları eğitim, kurs ve spor faaliyetlerine yönlendirerek yeniden suça karışmalarının önüne geçmeyi amaçladıklarını ifade etti.

"Amacımız, çocuk figürünü koruyabilmek"

Eskişehir Çocuk Adalet Merkezi Çocuk Suçları Soruşturma Bürosu Müdürü Filiz Yayman da merkezdeki çalışmaların, adalet mekanizmasıyla karşı karşıya kalan çocukların süreçten en az olumsuz etkiyle çıkmaları için planlandığını söyledi.

Klasik duruşma salonlarından farklı bir ortam oluşturduklarını belirten Yayman, şöyle konuştu:
"Burada yüksek kürsüler, cübbeler yok. Hakimle çocuk aynı seviyede, yuvarlak masa etrafında bulunuyor. Bu ortam, çocukların kendilerini daha güvende ve rahat hissetmelerini sağlıyor. Amacımız, çocuk figürünü koruyabilmek."
Merkezde sosyal hizmet uzmanları, psikologlar ve pedagoglar tarafından çocuklara destek verildiğini anlatan Yayman, çocukların adli süreç boyunca adliyeye girmeden tüm işlemlerinin merkezde yürütülmesinin hedeflendiğini ifade etti.
Filiz Yayman, çocukların suça karışma nedenlerinin sosyal inceleme raporlarıyla araştırıldığını, gerektiğinde aile ziyaretleri yapıldığını belirterek, eğitim, danışmanlık ve barınma tedbirleriyle çocukların yeniden suça karışmalarının önlenmesine çalışıldığını söyledi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Fransa'da 2025'te Müslüman karşıtı vakalar yüzde 88 arttı

2026-02-13 21:08 - Dünya

E Devlet Üzerinden Nasıl Sağlık Raporu Alınır?

2026-02-16 15:36 - İnsan-Hayat

Deprem bölgesinde 2025 yılı 4. dönem geçici vergi beyannamelerinin verilme süresi 9 Mart'a uzat

2026-02-16 16:32 - Ekonomi

İnsanların biri-birindən psixoloji asılıqları: necə yaranır və bu asılılıqdan necə azad olmaq olar? -Psikolog Ruhiyya Rustamova, Azerbaycan'dan yazdı-

2026-02-20 10:09 - En Son Yazılar

İran’ın asimetrik sürprizi ve ABD uçak gemilerine karşı Avrasya’nın akıllı füzeleri! -Ömür Çelikdönmez yazdı-

2026-02-20 08:04 - En Son Yazılar

X – İleri yapay zekâ -Öz’ün İfadesi yazdı-

2026-02-17 08:36 - En Son Yazılar

Bilim ve teknolojide bölgesel farklılıkların giderilmesi için proje temelli çalışmalar yürütülecek

2026-02-16 11:43 - Teknoloji

PORTRE / ZİRVEDEKİ TÜRKLER - Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol

2026-02-19 14:43 - Ekonomi

Marketlerdeki ürün fiyatlarının karşılaştırılabildiği site, alışverişte şeffaflığı güçlendiriyor

2026-02-18 14:07 - Ekonomi

Teknoloji mi tehlike mi? -Erdinç Cündübeyoğlu, Moskova'dan yazdı-

2026-02-20 08:49 - En Son Yazılar

İlgili Haberler

Lozan'ın Gölgesinde: Batı Trakya Türklerinin Bir Asırlık Hak Mücadelesi

10:38 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

ODAK: Türkiye'de Nüfusun İki Yüzü - Azalan Doğumlar, Yaşlanan Toplum

19:13 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

ODAK: Elektrikli Araçlarda Küresel Yarış ve Türkiye’nin Yükselişi

18:22 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

ODAK: Suriye'de Terörün Tasfiyesi

17:48 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Karadeniz'deki saldırılar küresel tahıl sevkiyatını aksatıyor

13:53 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Günün Manşetleri

AJet'ten gençlere yurt dışı uçuşlarda yüzde 20 indirim

11:43 - Gündem

CANLI-TBMM Başkanı Kurtulmuş, AA Editör Masası'nın konuğu

11:37 - Gündem

Küresel havacılık ekosisteminin ekonomiye katkısı 4,1 trilyon dolara ulaştı

11:33 - Ekonomi

Avrupa'yı bu yaz kavuran sıcak hava dalgalarının daha yoğun ve sık görüleceği tahmin ediliyor

11:22 - Dünya

Denizüstü rüzgar enerjisi Türkiye'nin yenilenebilir enerji görünümünü yeniden şekillendirebilir

11:18 - Ekonomi