?>

Eski Vatikan Devlet Başkanı ve Emerit Papa 16. Benediktus öldü

Eski Vatikan Devlet Başkanı ve Katoliklerin önceki ruhani lideri Emerit Papa 16. Benediktus, 95 yaşında hayatını kaybetti.

Dünya - 3 yıl önce

Roma

Vatikan'dan yapılan açıklamada, "Emerit Papa 16. Benediktus'un bugün yerel saatle 09.34'te Vatikan'daki Mater Ecclesiae Manastırı'nda öldüğü" bildirildi.

Benediktus, Katolik Kilisesi'ndeki cinsel istismar iddiaları konusunda harekete geçmemekle eleştirilmişti

Asıl adı Joseph Ratzinger olan ve Katoliklerin ruhani lideri olarak seçildikten sonra "Papa 16. Benediktus" adını alan 95 yaşındaki eski lider, papalık görevini bıraktığı 2013'ten bu yana Vatikan'da inzivaya çekilmişti.

Benediktus, 2005'te ölen Papa 2. Ioannes Paulus'un (2. Jean Paul) yerine, 19 Nisan 2005'teki Papalık Seçiminde (Konklav) Katolik Kilisesi'nin 265. Papası olarak seçilmişti.

Ratzinger'in papalık dönemi, Eylül 2006'da İslam'a yönelik sarf ettiği sert sözler, Katolik Kilisesi içindeki istismar hadiseleri, "Vatileaks Köstebek Skandalı" olarak bilinen belge sızıntıları ve Vatikan Bankası olarak bilinen "IOR"da yaşanan skandallarla hatırlanıyor.

Papalığı döneminde Katolik Kilisesi'ndeki cinsel istismar vakaları karşısında yeterince adım atmamakla eleştirilen Emerit Papa 16. Benediktus, son olarak Almanya'nın Münih kentinde bir hukuk firmasının hazırlayıp sonuçlarını 20 Ocak 2022'de paylaştığı 1945-2019 dönemine ilişkin cinsel istismar raporunda, 4 istismar vakasında harekete geçmeyerek hadiseyi örtbas etmekle suçlanmasına, bir mektupla yanıt vermişti.

Emerit Papa 16. Benediktus, cinsel istismar mağdurlardan "af" dilerken Münih Başpiskoposu olarak görev yaptığı dönemde bazı istismar vakalarının örtbas edilmesine ilişkin kasten bir yanlışı olmadığını savunmuştu.

10 yıl önceki istifası tarihe geçmişti

Papa Ratzinger, 11 Şubat 2013'te Papalık görevinden ayrılacağını duyurarak büyük bir sürprize imza atmıştı. Bu durum, Katolik Kilisesi tarihinde ender görülen papaların istifa etmesi sürecinin, Papa 16. Benediktus ile 598 yıl aradan sonra kilise tarihinde tekrar yaşanmasına yol açtı.

Dünya genelinde büyük şaşkınlığa yol açan istifa haberinin ardından 16. Benediktus'un, Vatikan Bankası IOR'da yaşanan skandallar, "Vatileaks Köstebek Skandalı" ve kilise içindeki istismar hadiselerinin yarattığı baskı yüzünden istifa etmek durumunda kaldığı söylentileri yayılmıştı.

28 Şubat 2013'te görevinden resmen ayrılan Papa 16. Benediktus, "Emerit" sıfatını alarak inzivaya çekilirken halefini belirlemek üzere yapılan Papalık Seçimi'nde Arjantinli Kardinal Jorge Mario Bergoglio Mart 2013'te 266. Papa olarak seçilmişti. Kardinal Bergoglio da kendisine Franciscus ismini seçerek görevine başlamıştı.

Tarihi istifa kararının üzerinden 10 yıl geçen Emerit Papa 16. Benediktus, Vatikan'daki Aziz Mater Ecclesiae Manastırı'nda yaşamını sürdürüyordu.

Katoliklerin mevcut ruhani lideri Papa Franciscus da 28 Aralık 2022'de yaptığı genel kabul oturumunda, inananlardan "çok hasta olan" selefi Emerit Papa 16. Benediktus için dua etmelerini istemişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Trabzonspor, Karagümrük'e farklı yenildi

2022-12-28 23:48 - Spor

New York borsası 2008'den bu yana en kötü yılını tamamladı

2022-12-31 10:48 - Ekonomi

Fransa'da öldürülen Türk gencin cenaze namazı kılındı

2022-12-26 20:23 - Dünya

ABD ekonomisi için 2023'ün de zorlu geçmesi bekleniyor

2022-12-30 11:23 - Ekonomi

Van'daki otellerde yılbaşı öncesi İranlı turist hareketliliği başladı

2022-12-29 11:48 - Çevre-Hayat

Helikopterli kayağın adresi Kaçkarlar Alpler'e rakip

2022-12-30 12:22 - Spor

Mobilya sektörü ihracatla büyümeye devam ediyor

2022-12-27 11:22 - Ekonomi

Abe Şinzo suikastı zanlısı, psikiyatrik değerlendirmenin ardından suçlanacak

2022-12-25 09:29 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 2023'ün 'Aşık Veysel Yılı' olarak kutlanmasına ilişkin

2022-12-29 02:13 - Gündem

Bursa'da çocuklarına kötü muamelede bulunan anne baba tutuklandı

2022-12-28 13:46 - Asayiş

İlgili Haberler

Bangladeş'te askeri eğitim uçağının okul kampüsüne düşmesi sonucu 19 kişi öldü

18:47 - Dünya

Sırbistan, Kosova ile normalleşme sürecini durdurduğunu duyurdu

18:42 - Dünya

Uluslararası 26 ortak, işgal altındaki Filistin topraklarına ilişkin ortak açıklama yaptı

17:17 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Tahran'da su rezervlerindeki azalma endişe verici durumda

16:57 - Dünya

26 uluslararası ortak, Gazze'de sivillerin insanlık dışı şekilde öldürülmesini kınadı

16:48 - Dünya

Günün Manşetleri

Fenerbahçe, Beşiktaş ve RAMS Başakşehir’in Avrupa kupalarındaki rakipleri belli oldu

18:57 - Spor

Türkiye ve Belarus, uluslararası taşımacılık yapanlar için vize muafiyetini genişletiyor

18:52 - Gündem

Bangladeş'te askeri eğitim uçağının okul kampüsüne düşmesi sonucu 19 kişi öldü

18:47 - Dünya

Sırbistan, Kosova ile normalleşme sürecini durdurduğunu duyurdu

18:42 - Dünya

Bursa'da kontrolden çıkan motosikletin otomobile çarptığı anlar güvenlik kamerasında

18:37 - Gündem