?>

Mobilya sektörü ihracatla büyümeye devam ediyor

Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu Genel Başkanı Taklacı, mobilya sektörünün Kovid-19 salgını döneminde bile ihracatla büyüdüğünü belirterek, "Sektör bu yılın 11'inci ayı itibarıyla 7,5 milyar dolarlık dış satım gerçekleştirdi." dedi.

Ekonomi - 3 yıl önce

Ankara

Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu (TAİF) Genel Başkanı Hüseyin Taklacı, AA muhabirine, mobilya ve ağaç işleri sektörünün bu yıl ki performansına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Dünya mobilya sektöründe İtalya'nın tasarımlar, İsveç'in pratik ve ergonomik ürünler, Çin'in ucuz iş gücüne dayalı rekabetiyle ön plana çıktığını ifade eden Taklacı, Türk mobilya sektörünün ise tasarım, el işçiliği ve markalaşmaya dayalı bir politika benimsediğini söyledi. Taklacı, bu sebeple AR-GE, tasarım ve markalaşma çalışmalarına çok önem verdiklerine dikkati çekerek, dünyada öne çıkan el işçiliği kabiliyetinin, mesleki eğitimlerle devam ettirilerek korumaya alınması gerektiğini bildirdi.

Mobilya ve ağaç işlerinin, Türkiye'nin yerlilik oranı en yüksek (yüzde 95) sektörlerinden biri olduğunu vurgulayan Taklacı, şöyle konuştu:

"Pandemi döneminde bile ihracatla büyüme kaydeden Türk mobilya sektörü, yurt içinde ve dışında pazarlara ürün sunumuyla son dönemde oldukça öne çıktı. 2023'te 10 milyar dolarlık ihracat hedefine odaklanan mobilya sektörü, bu yılın 11'inci ayı itibarıyla yan ürünlerle birlikte 7,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Sadece mobilya ve oturma gruplarında 3,5 milyar dolarlık ihracat yapıldı."

"Dünya mobilya ihracatının yüzde 3'ü Türkiye'den"

Mobilya ihracatının dünyada 200 milyar dolarlık pazar olduğuna işaret eden Taklacı, söz konusu ihracatın yüzde 3'ünü ise Türkiye'nin gerçekleştirdiği bilgisini verdi. Taklacı, Türkiye'nin pazardan aldığı toplam ihracat payını yüzde 10'a çıkarmayı amaçladığını belirten Taklacı, şunları kaydetti:

"Türk mobilya sektörü, geçen yıl ihracatta ilk 10 ülke arasına girdi. Bu yıl sonunda sıralamayı zorlayarak, yakın vadede dünya mobilya sektöründe en çok ihracat yapan ilk 3 ülkeden biri olmayı amaçlıyoruz. En çok ihracatımız yüzde 12'lik pay ile Irak'a yapılırken bunu sırasıyla ABD, Libya, İsrail ve Fransa takip ediyor."

Taklacı, mobilya üretiminin sadece ağaç mamullerini değil, plastikten metale, poliüretandan tekstile, camdan boyaya birçok sektörü içinde barındırdığını hatırlatarak, "Bu sebeple sadece mobilya ihraç etmiş olmuyorsunuz, Türkiye'de yetişmiş ve kesilmiş bir ağacı el işçiliğiyle katma değer ekleyerek üzerine, tekstil, boya, cam, metal gibi ürünler giydirerek birden fazla ürün ihraç etmiş oluyorsunuz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Lider Fenerbahçe yarın Trabzonspor'a konuk oluyor

2022-12-23 10:33 - Spor

Düzce'de ağır hasarlı 383 konutun yıkımı gerçekleşti

2022-12-21 22:09 - Gündem

Pele'nin sağlık durumunun kötüye gittiği açıklandı

2022-12-22 12:19 - Spor

Fenerbahçe, Trabzonspor maçına hazır

2022-12-23 17:11 - Spor

Honaz Tünelleri'nde sona yaklaşıldı

2022-12-21 11:48 - Gündem

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ABD'ye ulaştı

2022-12-21 21:09 - Dünya

Selin vurduğu Bozkurt yeni meydanına kavuşuyor

2022-12-23 12:33 - Gündem

Merkez Bankası politika faizini sabit bıraktı

2022-12-22 16:52 - Ekonomi

Adana Demirspor sahasında yendi

2022-12-25 16:02 - Spor

Diyarbakır'daki terör saldırısını gerçekleştiren terörist, suçunu itiraf etti

2022-12-21 20:18 - Asayiş

İlgili Haberler

Merkez Bankası kredi kartı faiz oranlarını düşürdü

01:12 - Ekonomi

ULAK Haberleşme ile Gürbağ Savunma arasında IDEF 2025'te stratejik işbirliği anlaşması imzalandı

19:47 - Ekonomi

Türkiye'nin enerjetik malzeme ihtiyacını karşılayacak mutabakatın imzaları IDEF 2025'te atıldı

17:22 - Ekonomi

İstanbul Havalimanı günlük 1612 uçuşla Avrupa'nın en yoğun havalimanı oldu

17:17 - Ekonomi

AB, şirketlerinin Çin pazarına erişimi için Pekin'in somut adımlar atmasını bekliyor

17:12 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Özgürlük Filosu'nun Gazze'ye yardım için yola çıkan Hanzala gemisiyle yeniden iletişim sağlandı

06:57 - Dünya

İsrail Gazze'de düzenlediği saldırıda bir gazeteciyi daha öldürdü

02:38 - Medya

Süveyda'dan 200 kişi daha tahliye edildi

01:27 - Dünya

Merkez Bankası kredi kartı faiz oranlarını düşürdü

01:12 - Ekonomi

Fransa'nın Filistin devletini tanıma kararına İsrail'den tepkiler ve tehdit açıklamaları

01:08 - Dünya