?>

Eski Rus casusun İngiltere'de bilinmeyen maddeye maruz kaldığı belirtildi

BBC, Wiltshire bölgesinde alışveriş merkezinde bilinçsiz halde bulunan ve bilinmeyen bir maddeye maruz kaldığı öne sürülen iki kişiden birinin, eski Rus casus Skripal olduğunu duyurdu.

Genel - 8 yıl önce

LONDRA (AA) - ABD ile Rusya'nın 2010 yılında takas ettiği casuslardan Sergey Skripal'in, İngiltere'de bilinmeyen bir maddeye maruz kaldığı iddia edildi.

İngiliz yayın kurumu BBC, geçen pazar günü 66 yaşındaki bir erkek ile 33 yaşındaki bir kadının adanın güneybatısında Wiltshire bölgesindeki alışveriş merkezinde bilinçsiz halde bulunması üzerine harekete geçildiğini hatırlatarak, söz konusu erkeğin Skripal olduğunun öğrenildiğini bildirdi.

Wiltshire'da yerleşik Skripal'in bilinmeyen bir maddeye maruz kalmasının ardından yoğun bakımda tutulduğunu öne süren BBC, kuruma konuşan bir görgü tanığının, söz konusu kişilerin "çok güçlü bir şey almış gibi göründüklerini" söylediğini aktardı.

İngiliz polisinden konuya ilişkin yapılan açıklamada, olayın soruşturulduğu ve herhangi bir suç işlenip işlenmediğinin belirlenmesi için çalışmaların devam ettiği duyuruldu. Polis, çiftin kimliklerini henüz açıklamazken, gözle görülür herhangi bir yaraları bulunmadığını kaydetti.

Rus mahkemesi, İngiltere için casusluk yaptığı suçlamasıyla 2006 yılında Sergey Skripal'e 13 yıl hapis cezası vermişti. 2010 yılında ABD'de tutuklanan 10 Rus ajan, Avusturya'nın başkenti Viyana'ya götürülmüş ve Rusya'nın casuslukla suçlayıp hapse mahkum ettiği 4 kişi ile takas edilmişti. Takas sonrası serbest bırakılan emekli Rus albay Skripal, daha sonra İngiltere'ye sığınmıştı.

Rusya, İngiltere'nin dış istihbarat servisi MI6 için Avrupa'da gizli görevlerde bulunan Skripal'in 1990'lı yıllardan itibaren İngiliz istihbaratına sızdırdığı bilgiler karşılığında 100 bin dolar para aldığını açıklamıştı.

Eski Rus ajanı Litvinenko'nun zehirlenmesi

Bu arada, MI6 için çalışan eski KGB ajanı Alexander Litvinenko, Londra'da bir otelde iki eski Rus arkadaşı Kovtun ve Lugovoy ile çay içtikten sonra Polonyum-210 maddesinden zehirlenerek 2006 yılında, 43 yaşındayken hayatını kaybetmişti.

Rusya, Kovtun ve Lugovoy'u İngiltere'ye iade etmeyi reddetmiş, olay iki ülke ilişkilerinde gerginliğe neden olmuştu.

Litvinenko'nun ölümüyle ilgili İngiltere'deki soruşturmayı yürüten bağımsız komisyon tarafından hazırlanan raporda, Polonyum-210'un sadece devlet imkanlarıyla üretildiğine işaret edilerek, Litvinenko'nun, iki eski Rus ajanı tarafından zehirlendiği kanaatine varıldığı ifade edilmişti.

Raporda, "Litvinenko'yu öldüren FSB operasyonu, muhtemelen FSB Başkanı Nikolay Patrushev ve Başkan Putin tarafından onaylandı." ifadesi dikkati çekmişti.

Muhabir: İnci Gündağ

Haftanın Öne Çıkanları

Eski Rus casusun İngiltere'de bilinmeyen maddeye maruz kaldığı belirtildi

2018-03-06 17:37 - Genel

Toroslar EDAŞ'ın Mobil 186 uygulaması yenilendi

2018-03-02 18:05 - Ekonomi

'Fethin sembolü' olan cami restore edilecek

2018-03-05 15:32 - Kültür Sanat

Macron ile Putin Doğu Guta'yı görüştü

2018-03-05 23:02 - Dünya

'Akdeniz'deki arama faaliyetlerinde arabuluculuğa ihtiyaç var'

2018-03-04 23:02 - Dünya

70 ülkeden 450 grup acentesi Antalya'da ağırlanacak

2018-03-02 19:24 - Ekonomi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Zeytin Dalı Harekatı barışa giden yolu açmayı amaçlıyor

2018-03-02 19:30 - Genel

'Bağımsız' Bosna Hersek 26 yaşında

2018-03-01 17:18 - Genel

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop: CHP, HDP ile ittifak yapsın

2018-02-28 16:47 - Politika

Suriyeli Kürt Temmi: Suriye'de olsak PYD çocuklarımızı elimizden alır

2018-02-28 16:49 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Balıkesir'de art arda depremler meydana geldi

23:58 - Genel

'77', Gazze'de yaşanan dramı 'sessiz bir çığlık' olarak gözler önüne seriyor

16:01 - Genel

Günün Manşetleri

Ankara'da "Gazze Kararlılık Yürüyüşü" düzenlenecek

13:53 - Gündem

Şehit Jandarma Astsubay Çavuş Kemal Özgür'ün cenazesi Osmaniye'de defnedildi

13:47 - Gündem

İsrail, milli takım sponsorluğundan ayrılmak isteyen Reebok'ı dava açmakla tehdit etti

13:42 - Dünya

Sektör temsilcileri 500 Bin Sosyal Konut Projesi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu

13:37 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, İspanyol mevkidaşı Albares ile Gazze'deki ateşkes planını görüştü

13:32 - Gündem