Esed rejimi ve İran destekli terörist gruplardan İdlib hattına 'askeri yığınak'

Suriye'deki Beşşar Esed rejimi ve İran destekli yabancı terörist gruplardan oluşan rejim güçleri, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nin çevresindeki cephe hatlarına son 3 ayda 2 binden fazla unsurluk takviye güç gönderdi.

Dünya - 6 yıl önce

İdlib
AA muhabirlerinin, Suriyeli askeri muhalif kaynaklardan aldığı bilgiye göre, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi çevresine ulaşan 2 binden fazla Esed rejimi gücü, silahlarıyla stratejik noktalara yerleşti.
Son 3 aydır yapılan sevkiyatlarla gelen rejim güçleri, İdlib cephe hattındaki Serakib, Tel Merdih, Maar Dibse, Han Es Sübül, Kefer Battih, Dadih, Babile, Cirade, Dana, Maar Şurin, Maarattünnuman, Kefer Ruma, Has, Hizarin, Kefrenbil, Halep'in batı kırsalındaki 46. tugay, Meyzenez, Kefer Halep ile Hama kırsalındaki Gab Ovası'ndaki Şahışbo Dağı yakınlarına, Cub el Gar bölgesine, Lazkiye'nin kırsalındaki Kürt Dağı ve Tel el Cerad bölgesine konuşlandı.
Rus kuvvetlerin çektiği "Kaplan Güçleri" adı verilen 5. Lejyon ile Lübnanlı eski askerlerden oluşan El Kumeyt gücüne mensup Hizbullah unsurları da söz konusu bölgelere ulaştı.
Rejim güçlerinin sevkiyatlarında çok sayıda tank, top, havan, uçaksavar gibi ağır silahların bulunduğu öğrenildi.
İdlib'deki durum
Türkiye, Rusya ve İran'ın katıldığı, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, İdlib ve komşu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, başkent Şam'daki Doğu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 "gerginliği azaltma bölgesi" oluşturuldu ancak rejim ve İran destekli teröristler, ateşkes ilanıyla durumun muhafaza edilmesinin kararlaştırıldığı 4 bölgeden 3'ünü Rusya'nın hava desteği sayesinde ele geçirdi ve İdlib'e yoğunlaştı.
Rejim güçlerinin Eylül 2018'de yığınağına hız vermesi üzerine Türkiye ve Rusya, 17 Eylül 2018'de ateşkesi güçlendirmek için Soçi'de ek mutabakata vardı.
Saldırılarına kısa süre ara verdikten sonra yeniden başlayan rejim güçleri, Mayıs 2019'da bölgeyi tümüyle ele geçirmek için kara operasyonu düzenledi.
Rejim ve destekçileri, bu çerçevede İdlib'in önemli ilçelerinin yanı sıra güneyi ve güneydoğusu, Hama'nın kuzey ve doğu kırsalı ile Halep'in güney ve batı kırsalında çok sayıda yerleşimi ele geçirdi.
Soçi mutabakatından bu yana rejim ve destekçilerinin İdlib'e saldırılarında 1800'den fazla sivil can verdi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 5 Mart'ta Rusya'nın başkenti Moskova'da yeni bir mutabakat sağladı.
6 Mart'ta yürürlüğe giren ateşkese rejim ve destekçilerinin zaman zaman ihlallerine rağmen büyük ölçüde uyuluyor.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hint sinemasının ünlü aktörü Aamir Khan yeni filmi için Türkiye'ye geliyor

2020-08-07 16:57 - Magazin

Kazakistan'da 15. yüzyıla ait sufi tekkesi bulundu

2020-08-07 16:22 - Dünya

Türkiye'nin ilk çizgi film okulu “The Cartoon Mill“de eğitimler sürüyor

2020-08-05 12:42 - Genel

Yeni Kazak edebiyatının temelini atan şair: Abay Kunanbayev

2020-08-10 20:42 - Kültür Sanat

Türkiye, Rusya Müslümanları Dini Meclisi ile işbirliğini artırıyor

2020-08-07 07:09 - Özel Haber

Tat Gıda, yılın ilk yarısını yüzde 40 ciro artışı ile kapattı

2020-08-11 13:40 - Genel

UEFA'dan Galatasaray ve Başakşehir için Finansal Fair Play açıklaması

2020-08-08 00:58 - Gündem

Futbol kulüpleri temmuzda yatırımcısına kaybettirdi

2020-08-04 18:27 - Ekonomi

Esed rejimi ve İran destekli terörist gruplardan İdlib hattına 'askeri yığınak'

2020-08-11 14:12 - Dünya

Münih Havalimanı’nda yaşlı kadının eşinin kemiklerini bagajında taşıdığı ortaya çıktı

2020-08-04 18:32 - Dünya

İlgili Haberler

İsrail ordusunun Lübnan'a düzenlediği saldırılarda 17 kişi hayatını kaybetti

02:48 - Dünya

British Airways, Orta Doğu'da bazı bölgelere bu ayki uçuşlarını iptal etti

02:17 - Dünya

İsrail ordusunun Lübnan'a düzenlediği saldırılarda 10 kişi hayatını kaybetti

02:02 - Dünya

Erbil'deki ABD Başkonsolosluğu yakınlarında patlama sesi duyuldu

01:37 - Dünya

ABD Başkanı Trump'ın, İsrail'den İran petrol tesislerini hedef almamasını istediği iddia e

01:12 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail ordusunun Lübnan'a düzenlediği saldırılarda 17 kişi hayatını kaybetti

02:48 - Dünya

British Airways, Orta Doğu'da bazı bölgelere bu ayki uçuşlarını iptal etti

02:17 - Dünya

İsrail ordusunun Lübnan'a düzenlediği saldırılarda 10 kişi hayatını kaybetti

02:02 - Dünya

Erbil'deki ABD Başkonsolosluğu yakınlarında patlama sesi duyuldu

01:37 - Dünya

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turu heyecanı 4 maçla başladı

01:27 - Spor