?>

Esed rejimi ve İran destekli terörist gruplardan İdlib hattına 'askeri yığınak'

Suriye'deki Beşşar Esed rejimi ve İran destekli yabancı terörist gruplardan oluşan rejim güçleri, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nin çevresindeki cephe hatlarına son 3 ayda 2 binden fazla unsurluk takviye güç gönderdi.

Dünya - 5 yıl önce

İdlib

AA muhabirlerinin, Suriyeli askeri muhalif kaynaklardan aldığı bilgiye göre, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi çevresine ulaşan 2 binden fazla Esed rejimi gücü, silahlarıyla stratejik noktalara yerleşti.

Son 3 aydır yapılan sevkiyatlarla gelen rejim güçleri, İdlib cephe hattındaki Serakib, Tel Merdih, Maar Dibse, Han Es Sübül, Kefer Battih, Dadih, Babile, Cirade, Dana, Maar Şurin, Maarattünnuman, Kefer Ruma, Has, Hizarin, Kefrenbil, Halep'in batı kırsalındaki 46. tugay, Meyzenez, Kefer Halep ile Hama kırsalındaki Gab Ovası'ndaki Şahışbo Dağı yakınlarına, Cub el Gar bölgesine, Lazkiye'nin kırsalındaki Kürt Dağı ve Tel el Cerad bölgesine konuşlandı.

Rus kuvvetlerin çektiği "Kaplan Güçleri" adı verilen 5. Lejyon ile Lübnanlı eski askerlerden oluşan El Kumeyt gücüne mensup Hizbullah unsurları da söz konusu bölgelere ulaştı.

Rejim güçlerinin sevkiyatlarında çok sayıda tank, top, havan, uçaksavar gibi ağır silahların bulunduğu öğrenildi.

İdlib'deki durum

Türkiye, Rusya ve İran'ın katıldığı, 4-5 Mayıs 2017'deki Astana toplantısında, İdlib ve komşu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, başkent Şam'daki Doğu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 "gerginliği azaltma bölgesi" oluşturuldu ancak rejim ve İran destekli teröristler, ateşkes ilanıyla durumun muhafaza edilmesinin kararlaştırıldığı 4 bölgeden 3'ünü Rusya'nın hava desteği sayesinde ele geçirdi ve İdlib'e yoğunlaştı.

Rejim güçlerinin Eylül 2018'de yığınağına hız vermesi üzerine Türkiye ve Rusya, 17 Eylül 2018'de ateşkesi güçlendirmek için Soçi'de ek mutabakata vardı.

Saldırılarına kısa süre ara verdikten sonra yeniden başlayan rejim güçleri, Mayıs 2019'da bölgeyi tümüyle ele geçirmek için kara operasyonu düzenledi.

Rejim ve destekçileri, bu çerçevede İdlib'in önemli ilçelerinin yanı sıra güneyi ve güneydoğusu, Hama'nın kuzey ve doğu kırsalı ile Halep'in güney ve batı kırsalında çok sayıda yerleşimi ele geçirdi.

Soçi mutabakatından bu yana rejim ve destekçilerinin İdlib'e saldırılarında 1800'den fazla sivil can verdi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 5 Mart'ta Rusya'nın başkenti Moskova'da yeni bir mutabakat sağladı.

6 Mart'ta yürürlüğe giren ateşkese rejim ve destekçilerinin zaman zaman ihlallerine rağmen büyük ölçüde uyuluyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Petlas çiftçilere destek oluyor

2020-08-05 13:24 - Genel

Büyük şairlerin hayatları film oluyor

2020-08-06 17:12 - Kültür Sanat

Lübnan'da patlama nedeniyle bakan ve milletvekili istifaları sürüyor

2020-08-10 02:27 - Dünya

Erbil Bağdat'a 'şartlı' olarak elektrik verecek

2020-08-09 16:22 - Dünya

Karadeniz'in en çok ihracat gerçekleştiren ili Trabzon

2020-08-05 13:32 - Ekonomi

Lübnan art arda ekonomik krizlerin etkisine girdi

2020-08-08 14:52 - Ekonomi

Metropolden köylerine dönen emekli çift, ipek böceği üretimiyle köylülere umut oluyor

2020-08-08 15:42 - Çevre-Hayat

Su korkusunu yendiği yüzmede 100 madalya kazandı

2020-08-10 15:32 - Çevre-Hayat

Çin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde 'bağımsız insan hakları gözlemi' teklifini reddetti

2020-08-04 21:42 - Dünya

ABD'de Kovid-19'dan yaşamını yitirenlerin sayısı 160 bini aştı

2020-08-05 20:22 - Dünya

İlgili Haberler

Brezilya lideri Lula da Silva, gözaltına alınan Bolsonaro'nun cezasını çekeceğini söyledi

09:12 - Dünya

ABD'lilerin çoğunluğu Venezuela'ya yönelik olası askeri harekata karşı çıkıyor

08:43 - Dünya

Bosna Hersek'in Sırp entitesindeki erken başkanlık seçiminde Sinisa Karan zaferini ilan etti

02:47 - Dünya

Trump, Ukrayna'yı ABD'nin çabaları için minnet duymamakla eleştirdi

19:08 - Dünya

Almanya Başbakanı Merz kendisinin de Ukrayna'daki barış planına öneri sunduğunu bildirdi

18:42 - Dünya

Günün Manşetleri

Brezilya lideri Lula da Silva, gözaltına alınan Bolsonaro'nun cezasını çekeceğini söyledi

09:12 - Dünya

ABD'lilerin çoğunluğu Venezuela'ya yönelik olası askeri harekata karşı çıkıyor

08:43 - Dünya

Bakan Yerlikaya, Sinop'ta berber dükkanına silahla saldıran iki zanlının yakalandığını bildirdi

08:37 - Gündem

Bosna Hersek'in Sırp entitesindeki erken başkanlık seçiminde Sinisa Karan zaferini ilan etti

02:47 - Dünya

Aydın'da çocuğun kullandığı hafif ticari aracın lokantaya girmesi güvenlik kamerasında

23:48 - Gündem