?>

Esed rejimi güçleri, Suriye'nin güneyindeki Dera ilinde camiye havan topuyla saldırdı

Beşşar Esed rejimi güçleri, Suriye'nin güneyinde yer alan Dera il merkezinde kuşattığı Dera el-Beled Mahallesi'ndeki camiyi havan topuyla hedef aldı.

Dünya - 4 yıl önce

Dera

Esed rejimi ordusu ve İran destekli gruplardan oluşan rejim güçlerinin Dera el-Beled Mahallesi'ndeki hakimiyetini güçlendirmek için 29 Temmuz'da başlattığı saldırılar sürüyor.

Deralı aktivist ve gazetecilerin kurduğu Horan Özgürleri Topluluğunun sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, rejim güçlerinin mahalleye gerçekleştirdiği saldırıda bir havan topu, öğle namazı kılındığı sırada Sa'd Bin Ebi Vakkas Camisi'ne isabet etti.

Can kaybının yaşanmadığı bilgisinin paylaşıldığı açıklamada, camide maddi hasar meydana geldiği aktarıldı.

Dera'da ne olmuştu?

Esed rejimi ve destekçisi Rusya, 25 Haziran'da Dera el-Beled Mahallesi'nde yaşayan halktan ve oradaki muhaliflerden, ellerindeki hafif silahların tümünü teslim etmelerini ve evlerin aranmasına izin vermelerini istemişti.

Dera'daki Uzlaşı Merkezi (Deralı Merkezi Komite) ve bölge halkının ileri gelenleri, bu isteğe, Temmuz 2018'de Rusya ara buluculuğunda Esed rejimiyle sadece ağır silahların teslim edilmesi yönünde varılan anlaşmaya aykırı olduğu gerekçesiyle karşı çıkmıştı.

Bunun üzerine Esed rejimi güçleri, Dera el-Beled'de yaşayan yaklaşık 40 bin sivile 25 Haziran'da abluka uygulamaya başlamıştı. 26 Temmuz'da da Esed rejimi güçleri heyeti ile Dera'daki Uzlaşı Merkezi arasında Dera el-Beled Mahallesi'nde yaşayan halktan ve oradaki askeri muhaliflerden ellerindeki hafif silahların tümünü teslim etmeleri, evlerin aranmasına izin vermeleri ve ablukanın kaldırılması konularında anlaşmaya varılmıştı.

Ancak Esed rejiminin anlaşmanın dışına çıkarak mahalledeki hakimiyetini güçlendirmeyi amacıyla, 29 Temmuz sabahı mahalleye kara operasyonu başlatması üzerine gerginlik Dera ilinin doğu ve batı kırsallarına da sıçramıştı.

Taraflar arasında çıkan çatışmalar sonucu Dera'daki yerel silahlı muhalifler, rejim güçlerine ait çok sayıda kontrol noktasını ele geçirip bazı rejim unsurlarını esir almıştı.

Esed rejimi güçleri heyeti ile Dera'daki Uzlaşı Merkezi arasında Rusya gözetiminde yapılan görüşmelerin sonuçsuz kalması üzerine rejim güçleri mahalleyi bir haftadır havan topu ve tank atışlarıyla hedef alıyor.

Orta Doğu'daki "Arap Baharı" dalgasının Suriye'ye de sıçramasıyla 15 Mart 2011'de bir grup öğrencinin okul duvarına, Beşşar Esed'e hitaben, "Ey doktor (Beşşar Esed) şimdi sıra sende" yazmasıyla başlayan halk ayaklanmasının fitili, Dera'da ateşlenmiş, kent yıllar içinde muhaliflerin eline geçmişti.

Rejim, abluka ve yoğun saldırıya maruz bıraktığı Dera'da Rusya'nın ara buluculuğunda muhaliflerle Temmuz 2018'de görüşmeler yapmış, bölgede kalmak isteyenler uzlaşıya imza atarak ellerindeki ağır silahları rejim güçlerine teslim ederken uzlaşmayı reddeden bazı gruplar ise zorunlu göçle ülkenin kuzeyine gönderilmişti.

Dera'dan ayrılmayan muhalif gruplar, rejim birliklerinin girdiği bölgelerin bazılarında hafif silahlarla varlık gösteriyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Temmuzda fiyatı en fazla artan 'yurt içi turlar', en çok düşen 'patlıcan' oldu

2021-08-03 13:57 - Gündem

Mücevher ihracatı 7 ayda 3 milyar dolar sınırına dayandı

2021-08-04 14:26 - Ekonomi

Tokyo'yu çevreleyen 3 eyalette Kovid-19'a karşı olağanüstü hal uygulanması istenecek

2021-07-29 11:46 - Dünya

Fenerbahçe Beko'nun yeni başantrenörü Aleksandar Dordevic

2021-07-31 22:59 - Spor

Balıkesir'de ata tohumundan üretilen 'Yeşilçomlu kavunu' tüketicinin ilgisini çekiyor

2021-08-02 16:26 - Çevre-Hayat

Zorlu bir dönemden geçen Simone Biles, hayat hikayesiyle dikkati çekiyor

2021-07-29 18:36 - Spor

Borsada Trabzonspor'dan 15 ayın en iyi aylık performansı

2021-08-01 14:37 - Ekonomi

Haaretz gazetesi: İsrail ordusu Gazze saldırılarında 6 sivilin öldüğü olayı gizledi

2021-08-04 03:17 - Dünya

Esed rejimi güçleri, Suriye'nin güneyindeki Dera ilinde camiye havan topuyla saldırdı

2021-08-04 18:12 - Dünya

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda milli atlet Necati Er finale yükseldi

2021-08-03 08:02 - Spor

İlgili Haberler

İtalya Savunma Bakanı Crosetto "2 fırkateyn" ifadelerine açıklık getirdi

20:02 - Dünya

Rusya Devlet Başkanı Putin: Teknoloji alanında sömürgeciliği reddediyoruz

19:48 - Dünya

ABD Başkanı Trump: Cumhurbaşkanı Erdoğan tüm dünyada çok saygı görüyor

19:43 - Dünya

ABD Başkanı Trump: Gazze konusunda bir tür anlaşmaya varmak üzereyiz

19:12 - Dünya

Atina'da Küresel Sumud Filosu'na yapılan saldırıya ilişkin basın toplantısı düzenlendi

18:42 - Dünya

Günün Manşetleri

İstanbul'da akşam saatlerinde trafik yoğunluğu yüzde 72'ye çıktı

20:08 - Gündem

İtalya Savunma Bakanı Crosetto "2 fırkateyn" ifadelerine açıklık getirdi

20:02 - Dünya

Rusya Devlet Başkanı Putin: Teknoloji alanında sömürgeciliği reddediyoruz

19:48 - Dünya

ABD Başkanı Trump: Cumhurbaşkanı Erdoğan tüm dünyada çok saygı görüyor

19:43 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Trump ile birlikte bölgedeki sıkıntıları aşacağımıza inanıyorum

19:18 - Siyaset