?>

Erzurum'da yabancı üniversite öğrencileri 11 yıldır iftar sevincini birlikte yaşıyor

Yaklaşık 11 bin yabancı uyruklu öğrencinin eğitim gördüğü Erzurum'da ailelerinden binlerce kilometre uzakta olan yabancı Müslüman öğrenciler, 11 yıldır iftar heyecanını birlikte yaşıyor

İslam-Hayat - CemâziyelAhir 1447 - 8 ay önce

Erzurum

Atatürk Üniversitesi ve Erzurum Teknik Üniversiteleri ile "öğrenci şehri" olan Erzurum'da her yıl farklı ülkelerden binlerce öğrenci eğitim görüyor.

Her geçen yıl artan sayılarla birlikte binlerce yabancı uyruklu öğrencinin yaşadığı kentte, 2014 yılında kurulan Erzurum Uluslararası Öğrenci Derneği de önemli faaliyetlerde bulunuyor.

Ramazan ayı içinde, Erzurum Büyükşehir Belediyesi'ne ait sosyal tesiste vatandaşların da destekleri ile 11 yıldır devam eden iftar programı, bu yıl da devam ediyor.

Her akşam iftara yakın saatlerde bir araya gelen yaklaşık 100 öğrenci, ramazanın sevincini paylaşarak bir arada oruçlarını açıyor.

İftar sofrası 11 yıldır yabancı öğrenciler için kuruluyor...

Erzurum Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Ertan Halit Aksakal, kentte 90 ülkeden gelen 11 bin yabancı öğrencinin bulunduğunu, derneğin kurulduğundan beri bu öğrencilere maddi ve manevi destek olduğunu anlattı.

Yabancı öğrencilerle yapılan iftar programlarının geleneksel hale geldiğini belirten Aksakal, "Ramazan programlarımızın bu yıl 11'incisini düzenliyoruz. İftar yemeğinde hep beraber oluyoruz. Ramazan çalışmalarımız sadece iftar programlarından ibaret değil, iftarın yanında evde kalan öğrencilere kumanya desteği sağlıyoruz. Gönüllülerimizden gelen fitre, zekat, sadakaları ihtiyaç sahibi öğrencilere veriyoruz. Bunun dışında hafta sonunda öğrencilerimiz derslerinde de yardımcı oluyoruz." dedi.

Aksakal, şunları kaydetti:

"11 yıldır uluslararası öğrencilerimize, anne babalarını aratmadan, yuva sıcaklığında her yıl iftar sofralarını kuruyoruz. Binlerce kilometre uzaklıktan gelen öğrencilerimiz var. Erzurum'da Arnavutluk'tan Moritanya'ya, Kazakistan'dan Burkina Faso'ya kadar öğrenciler var. Hepsi binlerce kilometre uzaklıktan gelen insanlar.

Burada onlara destek olmaya gayret ediyoruz. Onlara anne baba görevi üstlenmeye gayret ediyoruz. İstiyoruz ki öğrencilerimiz burada herhangi bir problemle karşılaşmasın ve karşılaşırlarsa güvenip gelecekleri bir liman olsun. Sofralarımızda bunun bir temennisi. Her gün burada 100 kişiye yakın öğrenciye yemek veriyoruz."

Bu tür çalışmalarla yabancı öğrencilerin Türk misafirperverliğini de yakından tanıma fırsatı bulduklarını kaydeden Aksakal, vatandaşların da bazı yabancı öğrencileri iftarlarda evlerinde ağırladıklarını söyledi.

Aksakal, "Türk kültürünü yakinen görsünler ve gittikleri ülkelerde de aynı kültürü yaşatsınlar istiyoruz. Gittikleri ülkelerde çok güzel örnekler teşkil ediyorlar. Giden öğrencilerimize, mutlaka birini elinden tutun ve onu kaldırın, insanlığa hizmet edin diyoruz. Burada ne gördüyseler orada yapmaya çalışıyorlar. Dernek vakıf kuranlar var. Bunlar da bizi gururlandırıyor." diye konuştu.

Aynı ekmeği bölüşen öğrenciler Türkiye'de mutlu...

Atatürk Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde öğrenim gören Bangladeşli Shad Hasan da iftar sofralarında yaşadıkları hissin çok güzel olduğunu söyledi.

Hasan, "Ailemizden uzakta tek başımıza kalıyoruz ama iftar vakti geldiğinde o huzuru, o paylaşma hislerini burada hissedebiliyoruz. Bu programlar bizim için çok kıymetli. Burada ırk, ten, dil ayrımı olmuyor. Hepimiz Türkçe konuşuyoruz, hepimiz bir masada oturuyoruz. Kim hangi ülkeden geldiği fark etmiyor. Aynı ekmeği bölüşüyoruz." diye konuştu.

Türk halkına misafirperverliğinden dolayı teşekkür eden Hasan, "Ailemizden uzak olsak bile tanıdığımız insanların arasındayız hissini yaşıyoruz." dedi.

Yemenli Basher Alzuraiqi ise ailelerinden uzakta olmalarına karşın iftar sofralarında ramazanın hazzına vardıklarını, erken saatlerde gelip iftar hazırlığını yaptığını belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Derneğin her konuda kendilerine yardımcı olduğunu ifade eden Tataristanlı Kamila Akhmerova da bazı zamanlarda davet ettikleri Türk arkadaşlarıyla iftar yapabildiklerini anlattı.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Futbol Derbileri: Tarihsel Ezeli Rekabetler ve Modern Stratejiler

2025-03-20 15:54 - İnsan&Hayat

Telegram'ın kurucusu Durov, Fransa'dan ayrıldığını açıkladı

2025-03-17 14:28 - Dünya

İsrail'in ateşkesi bozarak Gazze Şeridi'ne başlattığı saldırılarda 404 kişi canından oldu

2025-03-18 18:04 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Meteoroloji balonları, uçuş güvenliği için kritik veriler sağlıyor

2025-03-22 12:32 - Çevre-Hayat

Mahallelinin 'Ayşe abla'sı 18 yıldır davuluyla sokaklarda

2025-03-19 12:43 - Magazin

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye'nin 40 yılına, on binlerce canına mal olan musibetin çözümü için cesur bir adım attık

2025-03-17 21:32 - Siyaset

Sivas'ta yemekhane görevlisi, boğazına zeytin takılan hasta yakınını Heimlich manevrasıyla kurt

2025-03-17 14:28 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çiftçiye destek müjdesi

2025-03-19 20:53 - Siyaset

Almanya'dan bisikletle hac yolculuğuna çıkan Türk genci, Prizren'e geldi

2025-03-22 12:38 - İslam-Hayat - CemâziyelAhir 1447

ANKA III'ten ASELSAN'ın LGK-82 mühimmatıyla hedefe tam isabet

2025-03-17 14:03 - Teknoloji

İlgili Haberler

Hac ek kayıt başvuruları başladı

21:18 - İslam-Hayat - CemâziyelAhir 1447

Helal Expo Uluslararası Ticaret Fuarı'nda Yemen ve Afganistan iş forumları gerçekleştirildi

17:53 - İslam-Hayat - CemâziyelAhir 1447

11. Dünya Helal Zirvesi kapsamında Türkiye'nin bölgesel e-ticaret liderliği konuşuldu

14:53 - İslam-Hayat - CemâziyelAhir 1447

11. Dünya Helal Zirvesi sona erdi

20:03 - İslam-Hayat - CemâziyelAhir 1447

11. Dünya Helal Zirvesi'nde DEİK Türkiye-Filistin İş Forumu düzenlendi

18:52 - İslam-Hayat - CemâziyelAhir 1447

Günün Manşetleri

Üsküdar'da ahşap köşkte çıkan yangın söndürüldü

02:57 - Gündem

Trump, Ukrayna savaşında barış anlaşmasına varma şanslarının yüksek olduğunu belirtti

02:53 - Dünya

Üsküdar'da metruk binada çıkan yangına müdahale ediliyor

01:42 - Asayiş

La Liga'da Girona ile 1-1 berabere kalan Real Madrid, liderliği Barcelona'ya kaptırdı

01:37 - Spor

Ateşkesin ilk 50 gününde İsrail'in saldırılarında 357 Filistinli canından oldu

01:19 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor