?>

Erzurum'da '1001 Hatim' okunmasına başlandı

Erzurum'da, yaklaşık 500 yıldır sürdürülen bir gelenek olan camilerde "1001 Hatim" okunmasına başlandı. - Anadolu Ajansı

Kültür Sanat - 8 yıl önce

ERZURUM

Erzurum'da, yaklaşık 500 yıllık bir gelenek olan ve İslam alimi Pir Ali Baba tarafından başlatılan "1001 Hatim"lerin okunmasına başlandı.

Kentte, İslam alimi Pir Ali Baba tarafından başlatılan "1001 hatim" okunması geleneği çerçevesinde camilerde hatim okunmasına başlanması dolayısıyla Pir Ali Baba Türbesi önünde program düzenlendi.

Programa, Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, İl Müftü Vekili Celal Büyük, din görevlileri ve Kur'an kurslarında eğitim gören çocuklar ile vatandaşlar katıldı.

Vali Azizoğlu, burada yaptığı konuşmada, Kur'an-ı Kerim'in insanlık için şifa ve rahmet olduğunu ifade ederek, Pir Ali Baba'nın yaklaşık 500 yıl önce Erzurumlu insanların beladan, musibetten, depremden, afet ve kötülüklerden korunması için "1001 Hatim" geleneğini başlattığını hatırlattı.

Erzurumluların bu geleneği 500 yıldır devam ettirdiğini anlatan Azizoğlu, "Kur-an'ı Kerim'in mana ve ruhuna uygun olarak yapılan bu faaliyet, bundan sonra da yüzyıllarca devam edecektir. Bu rahmet ve şifayla Erzurum'un, ülkemizin ve bütün İslam aleminin belalardan, sıkıntılardan, savaştan korumasını niyaz ediyorum. Bugün İslam coğrafyasında kan ve gözyaşı hakim. İnşallah bu 1001 hatimle bütün kan ve gözyaşı İslam coğrafyasında sona erer. İnşallah Halep'te ağlayan insanların gözyaşı diner." dedi.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de İslam aleminin kötülükten korunması için dua ettiklerini söyledi.

Konuşmaların ardından Lala Paşa Camisi İmam hatibi hafız Emrullah Kaçar'ın, Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından Müftü Vekili Büyük, dua okudu.

Ardından katılımcıların tekbirleri eşliğinde bir araya gelen 4 at üzerindeki hafızlar, Pir Ali Baba'nın yaşadığı dönemde hafızlarla at üstünde Kur-an'ı Kerim okuyarak şehri dolaşmasını canlandırdı.

Kentteki tüm camilerde sabah namazında din görevlilerinin ve halkın katılımıyla başlayan "1001 Hatim" okunması, 13 Ocak 2017 Cuma günü Ulu Cami'de erkek cemaate, 14 Ocak 2017 Cumartesi de aynı camide kadın cemaate yönelik hatim okunmasıyla sona erecek.

Muhabir: Zehra Melek Çat

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Dünya Halep'i izliyor'

2016-12-13 19:32 - Dünya

Başbakan Yıldırım, Medvedev ile Halep'i görüştü

2016-12-16 01:22 - Siyaset

Fransa'dan BMGK'ya Halep çağrısı

2016-12-13 20:32 - Dünya

Batan göçmen teknesinin kaptan ve yardımcısına hapis cezası

2016-12-13 23:02 - Dünya

Akdağ: Türkiye'yi sağlıkta şampiyon yapacağız

2016-12-10 21:32 - Sağlık

'Bunlar vatana ihanet ediyorlar'

2016-12-10 15:52 - Gündem

NBA'de favoriler zorlanmadı

2016-12-16 13:17 - Spor

Bilic'ten İstanbul'daki terör saldırısıyla ilgili açıklama

2016-12-12 02:47 - Spor

Chelsea ve Manchester City'ye para cezası

2016-12-14 00:23 - Spor

'Bizi namerde muhtaç etmeyin'

2016-12-09 21:22 - Genel

İlgili Haberler

Şair ve yazar Mevlana İdris Zengin vefatının üçüncü yılında kabri başında anıldı

22:49 - Kültür Sanat

Dokuma halı ve kilimlerden oluşan koleksiyonunu bağ evinin çatısında sergiliyor

14:53 - Kültür Sanat

Açık hava müzesini andıran Erzurum, yaz aylarında da turistlerin rotasında

11:58 - Kültür Sanat

AKM'de "Türkiye'nin Kültürel Mirasının Dijital Yolculuğu" konuşuldu

21:48 - Kültür Sanat

Çocuklara yönelik tiyatro çalışmalarıyla tanınan Hüseyin Goncagül son yolculuğuna uğurlandı

17:47 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

ABD'de milyonlarca kişi 'Krallara hayır' diyerek Trump yönetimini protesto etti

01:07 - Dünya

Bingöl'de 4 büyüklüğünde deprem

00:23 - Gündem

İsrail ordusu Yemen'deki Husi liderini hedef alan hava saldırısı düzenledi

00:12 - Dünya

İsviçre'de eski belediye başkanı hırsızlık suçlamasıyla yargılanıyor

00:07 - Dünya

İngiltere, Orta Doğu'ya daha fazla savaş uçağı gönderecek

23:43 - Dünya