?>

Ermeni tasarısının Senatoda engellenmesini Beyaz Saray istemiş

ABD Senatosunda sözde "Ermeni soykırımının resmen tanınmasını" öngören karar tasarılarının oylamalarının engellemesini Beyaz Saray'ın istediği belirtildi.

Genel - 6 yıl önce

WASHINGTON (AA) - Haber sitesi Axios, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump'ın 13 Kasım'da Beyaz Saray'da yaptığı görüşmenin ardından, Beyaz Saray'ın sözde "Ermeni soykırımının resmen tanınmasını" öngören karar tasarısının Senatodan geçmesini engellemek için harekete geçtiğini yazdı.

Sitenin haberinde, "Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisinin, aynı gün Erdoğan ile Beyaz Saray'da görüşen senatörler arasında bulunan Lindsey Graham'i Oval Ofis çıkışında durdurarak, 'Demokrat Senatör Bob Menendez'in Ermeni tasarısını Senatoda oylamaya sunacağını' söylediği" aktarıldı.

İddialara göre, Beyaz Saray yetkilisi Graham'dan "Senato'ya dönmesini ve bu tasarının oylanmasını engellemesini" istedi.

"Türkiye ile ilişkileri kurtarmak istiyorum"

Graham, Axios'a yaptığı açıklamada "Beyaz Saray yetkilisi benden 'tasarıya karşı çıkmamı' rica etti ben de 'tabii ki' dedim. Bunu yapmamın tek nedeni Erdoğan'ın hala Washington'da olmasıydı. Çok yanlış bir zamanlama olurdu. Mümkünse Türkiye ile ilişkileri kurtarmak istiyorum." diye konuştu.

Öte yandan Graham, "Tasarının bir daha gündeme gelmesi durumunda bu defa tasarıyı engellemeyeceğini" belirtti.

Bunun üzerine Beyaz Saray, Menendez'in perşembe günü tasarıyı tekrar oylamaya sunma girişiminde bulunması üzerine Cumhuriyetçi Senatör David Perdue'dan engellemede bulunmasını istedi.

Perdue'nin Sözcüsü, "Senatör Perdue, Türkiye ve diğer müttefiklerimizle bölgede süren hassas müzakereleri tehlikeye atacağı endişesiyle bu tasarının oylanmasına karşı çıktı." açıklamasında bulundu.

Ermeni tasarısı

ABD Senatosunda yapılacak tasarı oylamalarında herhangi bir senatör, karşı görüş bildirerek oylamayı engelleyebiliyor.

ABD Temsilciler Meclisinde, 29 Ekim'de yapılan oylamada, 1915 Ermeni olaylarını "soykırım" olarak tanıyan karar tasarısı kabul edilmişti.

Temsilciler Meclisi Demokrat Vekili Adam Schiff tarafından nisan ayında sunulan söz konusu tasarı, 11 "hayır" oyuna karşılık 405 "evet" oyuyla meclisten geçmişti.

Türkiye ise söz konusu tasarının "yok hükmünde" olduğunu açıklamış ve kabul edilemez olduğunu vurgulamıştı.

Haftanın Öne Çıkanları

GittiGidiyor ve Koçtaş’tan iş birliği

2019-11-22 13:43 - Genel

Endonezya'da 6,1 büyüklüğünde deprem

2019-11-23 19:32 - Dünya

Antibiyotikler virüslere etki etmiyor

2019-11-19 16:57 - Sağlık

Yazılımlar 'Türkçe' için yarışacak

2019-11-18 14:08 - Ekonomi

Bakan Varank'tan KOBİ'lere faiz indirimi müjdesi

2019-11-19 15:07 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bizim derdimiz petrol değil insan

2019-11-18 15:52 - Siyaset

Malta bayraklı kruvaziyer 'Marella Dream' Antalya'da

2019-11-21 18:32 - Çevre-Hayat

ABD'de Trump'a yönelik azil soruşturması üçüncü gününde

2019-11-20 05:07 - Dünya

Kekik alan artık türünü de bilecek

2019-11-21 14:12 - Ekonomi

Rabobank Genel Müdürlüğü'ne Alpaslan Yurdagül getirildi

2019-11-20 14:14 - Genel

İlgili Haberler

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

ABD'nin New York kentinde göçmenlere destek gösterisinde onlarca protestocu gözaltına alındı

11:57 - Dünya

MultiPOS ile geleneksel POS cihazı ihtiyacı rafa kalktı

11:53 - Ekonomi

Güven kültürü inşa eden şirketlerin çalışan başına gelirleri 8,5 kat daha fazla

11:47 - Ekonomi

ABD'nin S&P 500 endeksinde 11 sektörden 10'u mayıs ayını yeşil kapattı

11:42 - Ekonomi

Trabzon'da selde kaybolan kişinin cansız bedenine ulaşıldı

11:38 - Gündem