?>

'Erken seçim kararı ekonomi açısından olumlu'

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin Haziran 2018’e çekilmesine ilişkin, “Aslında erken seçim kararı ekonomi açısından son derece olumlu bir karar, piyasaların tepkisi de bunu gösteriyor." dedi.

Ekonomi - 7 yıl önce

WASHINGTON - Gülbin Yıldırım

IMF - Dünya Bankası Bahar Toplantıları ve G20 görüşmeleri kapsamında ABD'nin başkenti Washington’da bulunan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, AA muhabirinin sorularını yanıtladı, temaslarını değerlendirdi.

Şimşek, perşembe günü başlayan temaslar çerçevesinde birçok küresel yatırımcıyla buluşma fırsatı bulduğunu ifade ederek, “Dün çok yoğun bir gündü. Üç küresel yatırım bankasının ev sahipliğinde 100’ün üzerinde yatırımcıyla bir araya geldik. Onlarla Türkiye ekonomisini ve seçim sonrası reform gündemini konuşma fırsatı bulduk." diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin Haziran 2018’e çekilmesini de değerlendiren Şimşek, “Aslında erken seçim kararı ekonomi açısından son derece olumlu bir karar, piyasaların tepkisi de bunu gösteriyor. Normal şartlar altında neredeyse 1,5 yıllık bir belirsizlik dönemi yaşanacaktı. Yani seçim atmosferi çok uzun sürecekti. Önce mahalli, sonra parlemento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri olacaktı. Şimdi seçimlerin erkene alınmış olması bu belirsizliği azaltıyor ki bu çok önemli." diye konuştu.

Şimşek, ayrıca erken seçimlerin 1,5 yıl kaybedilmeden temel yapısal reformlara odaklanma fırsat sunduğunu vurgulayarak, haziranda bütün belirsizliklerin ortadan kalkmasının yakalanan reform momentumu açısından da faydalı olacağını dile getirdi. Şimşek, “Türkiye, seçimlerin ardından beş yıllık yeni bir döneme güçlü bir şekilde girecek. Türkiye’nin karşı karşıya olduğu birçok sorunun çok daha radikal bir şekilde çözümünün önü açılacak. Dolayısıyla yatırımcılar bu anlamda seçimlere yapıcı, olumlu bakıyorlar. Bu fiyatlara da yansıdı.” dedi.

Yatırımcıların son aylarda hayata geçirilen reformları olumlu bulduğuna işaret eden Şimşek, özellikle yatırım ortamının iyileştirme reformunun birinci sınıf bir reform olarak öne çıktığını kaydetti.

IMF’ye “aşırı ısınma” yanıtı

IMF’nin Türkiye ekonomisinin “aşırı ısındığı” yönündeki açıklamalarını da değerlendiren Şimşek, bu sene yüzde 5,5 büyümesi beklenen ekonominin “aşırı ısınma” tartışmalarını anlamsız kılacağına işaret etti. Şimşek, şunları kaydetti:

“Bu tartışma geçen sene yapılsa anlamlı olurdu çünkü Türkiye’de Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana ortalama büyüme yaklaşık yüzde 4,8. Şimdi bunun 1,5 katından fazla büyürseniz, aşırı ısınma tartışmaları anlam kazanır. Ama şu da bir gerçek, geçen seneki yüksek büyüme sonrasında bu sene için bizim hükümet olarak Orta Vadeli Program'da öngördüğümüz büyüme hedefi yüzde 5,5. Yılın ilk çeyreğinde buna paralel bir büyüme söz konusu. Dolayısıyla aşırı ısınma vardıysa bu geçmişin hikayesi.”

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kırmızı et fiyatları düşecek

2018-04-18 15:15 - Ekonomi

ABD'li papaz Brunson için karar verildi

2018-04-17 02:32 - Gündem

Memura 'lojman' müjdesi

2018-04-17 13:22 - Genel

'Din ve inanç hürriyetini kabul etmek zorundayız'

2018-04-16 13:02 - Dünya

Osmanlıspor-Trabzonspor maçında 6 gol birer puan var

2018-04-17 01:36 - Spor

'Esma'yı Allah'ın mucizesi olarak seviyorum'

2018-04-15 15:46 - Genel

MediaMarkt, 63. mağazasını Maltepe'de açıyor

2018-04-19 14:39 - Genel

"Vatandaşlar tasarrufa dayalı faizsiz ev alma modeline yöneldi"

2018-04-16 19:20 - Ekonomi

Üçüncü lig takımı Les Herbiers kupada finalde

2018-04-18 04:32 - Spor

Terör örgütü PKK'nın uyuşturucu bağlantısı kesinleşti

2018-04-17 00:37 - Politika

İlgili Haberler

"Küresel ısınma" deri kıyafetlere talebi azalttı

12:37 - Ekonomi

Bundesbank Başkanı Nagel: Orta Doğu'daki çatışmalar ekonomiyi ve fiyatları etkileyebilir

12:33 - Ekonomi

Çin ekonomisi, mayısta tarife belirsizliğinin etkisini hissetti

12:13 - Ekonomi

Adana karpuzunun kilogram fiyatı tarlada 7 liraya düştü

12:02 - Ekonomi

TCMB'nin haziran ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayımlandı

11:38 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı'nda artan elektronik harp konusunda uyarı yapıldı

14:52 - Dünya

Bodrum'da makilik ve otluk alanda çıkan yangına müdahale ediliyor

14:43 - Gündem

TBMM Başkanı Kurtulmuş ile Başkanlık Divanı üyeleri Anıtkabir'i ziyaret etti

14:38 - Siyaset

İran'a saldırılar nedeniyle İsrail'de kalan 3 Madleen aktivisti kara yoluyla Ürdün'e

14:37 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İsrail-İran gerilimi için yoğun telefon diplomasisi

14:17 - Gündem