?>

Epilepside nöbet uyarısı

DEÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Baklan, "Epilepsi nöbetleri sıçrama, hoplama, kavga çıkarma gibi garip hareketlerle seyredebiliyor. O zaman da ruhsal hastalıklarla karıştırılabiliyor." dedi.

Sağlık - 7 yıl önce

İZMİR - EFSUN ERBALABAN YILMAZ

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Baklan, epilepsi konusunda her 5 hastadan 1'inin yanlış tanı aldığını, bunun da tedaviyi aksattığını söyledi.

Baklan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün Türkiye'de 700-800 bin kişinin "epileptik" olduğunu, hastalığın beyindeki santral sistemindeki bir grup sinir hücresinin deşarj yapması sonucu bedende oluşan değişiklikleri içerdiğini, nöbetlerin bayılma, şuur kaybı, dalgınlık, sıçrama şeklinde olabildiğini belirtti.

Epilepsi semptomlarının beynin etkilendiği bölgeye göre değişebildiğini, bu nedenle bayılmadan sıçramaya kadar birçok farklı nöbet çeşidinin bulunduğunu aktaran Baklan, farklı semptomların başka hastalıklarla karıştırabildiğini dile getirdi.

Halk arasında en çok bilinen epilepsi semptomunun "bayılma" olduğuna işaret eden Baklan, "Bayılan her 10 kişiden 2-3'ünün epileptik olduğunu biliyoruz. Epilepsi nöbetleri, tansiyon ve kardiyak hastalık belirtileriyle karıştırılabilir. Uyku laboratuvarımızda bunu inceliyoruz ve hastaların yüzde 20'sinin yanlış tanı aldığını görüyoruz." dedi.

Baklan, "Kalple ilgili ritim bozukluğu olanlar bayılabilir. Gerçek nedeni ortaya koymak lazım. Histerik bozukluklarla karıştırılabilir. Epilepsi nöbetleri sıçrama, hoplama, kavga çıkarma gibi garip hareketlerle seyredebiliyor. O zaman da ruhsal hastalıklarla karıştırılabiliyor." diye konuştu.

Şiddet davranışları, kavga çıkarma gibi epilepsi belirtilerinin de bulunduğuna işaret eden Baklan, nöbet sırasında zıplayanların ya da burun karıştıranların da bulunduğunu ifade etti.

Tedavi sürecini aksatıyor

Baklan, yanlış tanı alan hastaların tedavi sürecinin de aksadığını kaydederek, bazı epilepsi nöbetlerinin yanlış ilaç kullanımı nedeniyle geçmediğini belirtti.

Epilepsinin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyleyen Baklan, tedavi sürecinde ilaç, cihaz ve cerrahi yöntemlerin kullanılabildiğini dile getirdi.

Baklan, hastalığın çaresinin olmadığı yönündeki yanlış inanışlar nedeniyle bazı hastaların sağlık kuruluşlarına başvurmadığını kaydederek, "Bazı epilepsi hastaları gizleseler bile doktorun tedavi edemeyeceğini düşünüyor ve üfürükçülere gidiyor. Bu hastalığın tedavisi vardır." dedi.

Bazı hastaların da önyargılı bakış açısı nedeniyle epileptik olduğunu gizlediğine işaret eden Baklan, hastalığını saklayanların eş, iş bulamamaktan korktuğunu dile getirdi.

Baklan, doğru tanı ve tedavi alınırsa epilepsi hastalarının çalışabileceğine, evlenebileceğine ve çocuk sahibi olabileceğine dikkati çekti.

Ailelerin sıkıntıları büyük

Epilepsi hastası kızını DEÜ'deki uyku laboratuvarına getiren anne Müzeyyen Baysal da hastalıkla yaşamanın zor olduğunu, nöbet sırasında çevredeki insanların bakışlarından olumsuz etkilendiklerini söyledi.

Kızının tek başına okula gidemediğini, bisiklete binemediğini, çocukluğunu yaşayamadığını kaydeden Baysal, "Bazı insanlar da 'çocuğun içine cin kaçmış, hocaya götürün' dediler. Boşuna doktora götürmememizi söylediler. Bunlar da bizi üzdü." dedi.

Baysal, epilepsi konusunda insanların duyarlı olmasını istediklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

'Devlet kripto paralar ile artık zorlanmaktadır'

2018-04-12 21:02 - Dünya

'Yaralı pozu veren Mehmetçikler gazi oldu'

2018-04-15 00:02 - Çevre-Hayat

Liverpool kazandı, Salah rekor kırdı

2018-04-15 02:03 - Spor

VSY Biotechnology oftalmolojideki yeniliklerini açıkladı

2018-04-09 18:28 - Genel

Nazlı Ilıcak'a ''casusluk'' davası

2018-04-09 20:22 - Gündem

Türkiye'den 81 genç Saraybosna'yı ziyaret etti

2018-04-12 21:27 - Genel

BP TANAP'tan çekilmeyi planlamıyor

2018-04-11 18:16 - Ekonomi

Epilepside nöbet uyarısı

2018-04-16 15:32 - Sağlık

Öğrencilerden Mehmetçiğe 'Vatan' koreografili destek

2018-04-12 00:08 - Genel

'Leyleklerin anne ve babası' göç yolunda takipte

2018-04-13 19:02 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Riskli gruplar için grip aşısı önerisi

12:53 - Sağlık

Türk bilim insanına kulak cerrahisi alanındaki başarıları İtalya'dan şövalyelik ünvanı getirdi

11:23 - Sağlık

Akciğer yıkaması yöntemiyle hastalar yeniden rahat nefes alıyor

12:58 - Sağlık

Lösemiyi yenen 8 çocuk babası, organ bağışıyla karaciğer yetmezliğini de aştı

11:47 - Sağlık

Mobil taramada kanser olduğunu öğrenen kadınların erken teşhisle tedavi umudu arttı

12:58 - Sağlık

Günün Manşetleri

THY, Süleymaniye seferlerini yeniden başlatacak

20:53 - Gündem

Paris'te Dışişleri bakanları düzeyinde Gazze konulu toplantı başladı

20:28 - Dünya

İsrail Cumhurbaşkanlığı, Trump'ın 'gelecek günlerde' İsrail'i ziyaret edeceğini duyurdu

20:18 - Dünya

Balıkesir'de kurulan butik mandırayla kadın istihdamının artırılması hedefleniyor

20:07 - Ekonomi

Trump, Gazze'de ateşkes konusunda Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti

20:02 - Dünya