?>

EPDK'dan elektrikte tavan fiyatı açıklaması

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca ağır kış koşulları sebebiyle enerji fiyatlarında yaşanacak olası artışın tüketiciye yansımaması için serbest piyasada elektrik tavan fiyatı belirlendi. - Anadolu Ajansı

Ekonomi - 9 yıl önce

ANKARA

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan (EPDK) yapılan açıklamada, Kurulun dün aldığı ve bugün Resmi Gazete'de yayımlanan kararla serbest piyasaya satılan elektrikte tavan fiyatının megavatsaat başına 500 lira olarak belirlendiği kaydedildi.

Söz konusu kararın, ağır mevsim koşulları ve elektrik enerjisi arz-talep dengesi gözetilerek alındığına işaret edilen açıklamada, "Kararın hedefi, fiyatlarda görülmesi muhtemel dalgalanmaların, elektrik tedarikçilerinin mali sürdürülebilirlikleri ile üreticilerin kaynaklarını doğru yönetebilmeleri üzerindeki olumsuz etkilerini önlemek ve enerji fiyatlarındaki olası artışın vatandaşlarımıza yansımasını engellemektir." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, EPDK'nın aldığı kararla hem tüketiciyi, hem tedarikçiyi, hem de üreticiyi fiyatların öngörülemeyecek şekilde yükselip-alçalmasından korumayı amaçladığı ve mevsim koşullarının enerji fiyatlarına etkisini azaltmaya çalıştığı vurgulandı.

Türkiye'deki elektrik piyasasının bileşenleri olan Gün Öncesi Piyasası’ndaki ve Dengeleme Güç Piyasası’ndaki saatlik fiyatların serbest piyasa koşulları içinde arz-talep dengesine bağlı olarak oluştuğu hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Söz konusu dengenin oluşmasında, enerji satışı ve alışı gerçekleştiren piyasa katılımcılarının sundukları fiyat teklifleri dikkate alınmaktadır. Bu bağlamda, piyasadaki saatlik fiyatların rekabetçi koşullarda gerçekleşmesi öngörülmektedir. Diğer taraftan 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nda hedeflendiği şekilde, elektriğin yeterli, kaliteli, sürekli ve düşük maliyetli şekilde vatandaşlarımızın kullanımına sunulabilmesi ile rekabet ortamında özel hukuk hükümlerine göre faaliyet gösteren, mali açıdan güçlü, istikrarlı ve şeffaf bir elektrik enerjisi piyasasının oluşturulması amacına yönelik olarak piyasadaki oyuncular tarafından sunulan teklifler, alt ve üst limitler ile sınırlandırılmaktadır. Bu bağlamda, fiyatlarda görülmesi muhtemel ancak öngörülemeyecek etkisi olabilecek dalgalanmaların, uzun vadede vatandaşlarımıza yansıyacak enerji fiyatlarını arttırıcı yönde etkilememesi amacıyla, söz konusu fiyat teklif limitlerinin bu koşullar süresince revize edilmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır."

EPDK'nın Gün Öncesi Piyasası’ndaki ve Dengeleme Güç Piyasası’ndaki azami fiyat limiti 6 Ocak - 1 Mart arasındaki dönem için megavatsaat başına 500 lira olarak uygulanacak.

Muhabir: Muhsin Barış Tiryakioğlu

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Otomobilde tartıştığı karısını boğazını keserek öldürdü

2017-01-05 15:27 - Asayiş

Asus'tan çift kameralı Zenfone 3 Zoom!

2017-01-05 05:32 - Teknoloji

Polislerin şehit olmasına neden olan 3 şüpheli yakalandı

2017-01-04 01:52 - Asayiş

Vali Erol Ayyıldız'dan İzmir’deki patlamaya ilişkin ilk açıklama

2017-01-05 19:47 - Asayiş

Yakalanmasalardı yılbaşı gecesini kana bulayacaklardı

2016-12-31 19:02 - Asayiş

Yaralı kurt tedavisinin ardından doğaya salındı

2017-01-02 14:52 - Gündem

OHAL'in uzatılması kararı Resmi Gazete'de yayımlandı

2017-01-05 09:57 - Gündem

Gece kulübündeki müşteri dehşet anlarını anlattı

2017-01-01 09:37 - Asayiş

Soylu'dan 'iç güvenlik' bilgilendirmesi

2017-01-03 19:08 - Gündem

Premier Lig'de Manchester rüzgarı

2017-01-03 00:57 - Spor

İlgili Haberler

Vodafone ve BSH, 5G Özelleştirilmiş Mobil Şebeke teknolojisini devreye aldı

09:39 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Sıkı para politikalarımızı devam ettireceğiz

19:36 - Ekonomi

TİTRA, Suudi Arabistan'daki World Defence Show'a katılacak

15:39 - Ekonomi

Bakan Işıkhan: SGK'ye olan borçların ödenmesini daha da kolaylaştıracak bir adım attık

14:16 - Ekonomi

Ticaret Bakanlığından "zorunlu bahşiş" yasağına uymadığı iddia edilen işletmeye inceleme

14:02 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: İran-ABD görüşmeleri ileriye doğru atılmış bir adımdır

10:38 - Dünya

Gaziantep FK, Süper Lig'de yarın Kasımpaşa'yı konuk edecek

10:09 - Spor

Makro mikro lens sistemi (Pixel–Subpixel ölçekli akıllı telefon kamerası) -Öz’ün İfadesi yazdı-

09:41 - En Son Yazılar

İsrail’den sonraki en büyük Yahudi devleti: Ukrayna -Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı Ünver Sel yazdı-

06:12 - En Son Yazılar

Washington Post'un yayıncısı Will Lewis, toplu işten çıkarmaların ardından istifa etti

06:09 - Medya