?>

EPDK Başkanı Yılmaz, depolamalı RES ve GES yatırım süreçlerinin sıkı takip edildiğini bildirdi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, depolamalı rüzgar enerjisi santrali (RES) ve güneş enerjisi santrali (GES) süreçlerini sıkı takip ettiklerini söyledi.

Ekonomi - 2 yıl önce

Ankara

Yılmaz, yazılı açıklamasında, Türkiye ekonomisine büyük katkı vermesi beklenen depolamalı RES ve GES'lere yönelik değerlendirmede bulundu.

EPDK tarafından 2023-2028 dönemine ilişkin TEİAŞ tarafından ilan edilen bağlanabilir kapasitelerin tamamı için kurulu gücü 260 bin megavatı aşan 5 bin 968 depolamalı rüzgar ve güneş ön lisans başvurusu aldıklarını belirten Yılmaz, ortaya konulan yatırım iştahının memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

Yılmaz, bugüne kadar depolamalı elektrik üretim tesisi kurulması amacıyla yapılan başvurulardan 25 bin 630 megavat elektrik gücünde 493 projeye ön lisans verildiğini, verilen ön lisansların 13 bin 529 megavat elektrik gücündeki 193'ünün RES projesi, 12 bin 101 megavat elektrik gücündeki 300'ünün ise GES projesi olduğunu bildirdi.

Bu ön lisansların karşılığı olarak sahaya yaklaşık 35 milyar dolar düzeyinde yatırımın yansımasını beklediklerini belirten Yılmaz, şu değerlendirmede bulundu:

"Depolamalı RES ve GES yatırım süreçlerini çok sıkı takip ediyoruz. Kimsenin bu süreci istismar etmesine müsaade etmeyiz. Ön lisans süreci yan gelip yatma dönemi değildir. En doğru ve verimli yatırım için gece gündüz çalışmanız gerekir. Çünkü bu yatırımlar ülkemize enerji sağlayacak, istihdam sağlayacak, yeni yatırımların da kapısını aralayacak. Piyasamızın kuralları belli ve bu kurallara da herkesin uyması şart. Ön lisans devredilemez, yönetmelikte belirlenen istisnalar hariç hisse veya pay devri de yapılamaz. Yapılması halinde ön lisans iptal edilir, şirket tarafından verilen teminat da yanar. Örneğin bugün kurul toplantımızda bir şirket hisse devrettiği için ön lisansını iptal ettik. Umarım bu son olur zira kurallara uygun hareket etmeyen şirketlere karşı gereken adımı atmaktan asla çekinmeyiz. Ön lisans alan şirketler yatırım için vakit kaybeder veya kurallara uymazsa pişman olur."

Yılmaz, bu aşamaya kadar olan ön lisans sürecinin hukuka uygun, adil ve şeffaf bir şekilde tamamlandığını vurgulayarak, herkese eşit mesafede durduklarını ifade etti.

1800'e yakın şirketin kuruma depolamalı RES ve GES ön lisansı için başvuru yaptığını ve hepsinin şeffaf süreçlerde değerlendirildiğini bildiren Yılmaz, şunları kaydetti:

"Hiçbir şirket dışlanmadı, hiçbir şirkete ayrıcalık yapılmadı. Bizim bu konuda gösterdiğimiz titizliği ve iyi niyeti yatırımcıların da göstermesini bekliyoruz. Gerçek yatırımcı sahada belli olur ve elini çabuk tutan kazanır. Türkiye'nin farklı şehirlerinde çalışmalar başladı. Depolamalı RES ve GES'ler ülkemizin gücüne güç katacak. Ben bir kez daha ön lisans alan şirketleri uyarıyorum. Ön lisans sürecinin tamamlanmasının ardından ilgili şirketler lisans almak ve yatırımı tamamlamak zorunda. Lisansını almayan şirket yatırım fırsatını da verdiği teminatı da kaybeder. Kimsenin ülkemize de sektörümüze de vakit kaybettirmeye hakkı yok."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Engelleri Aşmak: Sporda Kadınların Yükselişi ve Devam Eden Eşitlik Arayışı

2023-12-22 14:46 - İnsan&Hayat

Depremde hayat kurtaran öğretmenler, Hakkari'de meslektaşlarına ilk yardımı anlatıyor

2023-12-22 13:18 - Çevre-Hayat

İstanbul'da akşam trafik yoğunluğu yüzde 89'a çıktı

2023-12-22 18:23 - Gündem

Beşiktaş, eski futbolcusu Victor Ruiz'e tazminat ödeyecek

2023-12-22 15:23 - Spor

Gazze'de katliamlarını sürdüren İsrail ordusuna katılmayı reddeden İsrailli genç hapse atıldı

2023-12-27 20:27 - Dünya

Yılbaşının simgelerinden kokina çiçeği tezgahları süslüyor

2023-12-22 17:09 - Çevre-Hayat

Gaziantep FK, deplasmanda VavaCars Fatih Karagümrük'ü yendi

2023-12-23 18:22 - Spor

10 yılda Türkiye'yi 800 milyon turistin ziyaret etmesi bekleniyor

2023-12-27 13:17 - Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Sarıkamış şehitlerini andı

2023-12-22 18:58 - Siyaset

Cumhur İttifakı yerel seçimde 30 büyükşehir ve 29 ilde işbirliği yapacak

2023-12-22 21:17 - Siyaset

İlgili Haberler

Fitch, Fransa'nın kredi notunu düşürdü

01:22 - Ekonomi

Konya'da 4. Tarihi Bedesten Alışveriş Günleri başladı

19:57 - Ekonomi

AB otomobil üretiminde öncü konumunu korumak istiyor

16:58 - Ekonomi

Perakende Zirvesi 2025 sona erdi

15:03 - Ekonomi

Bakan Uraloğlu: Hazardağlı Yeni Nesil Kavşağı, modern ulaşım anlayışımızın göstergesidir

14:18 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Süper Lig kulüpleri, A Milli Basketbol Takımı'nı kutladı

01:23 - Spor

Fitch, Fransa'nın kredi notunu düşürdü

01:22 - Ekonomi

G7 maliye bakanları, Rusya'ya ek baskı seçeneklerini tartıştı

01:17 - Dünya

Çin ve ABD heyetleri, Madrid'deki müzakerelerde TikTok sorununu da görüşecek

01:13 - Dünya

Atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de

00:53 - Gündem