?>

'Enosis kararı bertaraf edilirse müzakereler başlayabilir'

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, "Rum Meclisi'nde Enosis referandumunun kutlanması kararının bertaraf edilmesi üzerine müzakerelere yeniden başlanabilir." dedi. - Anadolu Ajansı

Dünya - 8 yıl önce

LEFKOŞA

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Meclisi'nde Enosis referandumunun kutlanması kararının bertaraf edilmesi üzerine müzakerelere yeniden başlanabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Türk Maarif Koleji Tarih Kulübü tarafından düzenlenen "4. Kıbrıs Sorununun Dünü, Bugünü ve Yarını Konferansı"nda konuşma yaptı.

Akıncı, en büyük temennisinin bu başlıkta konuşan son Cumhurbaşkanı olması ve bundan sonra Kıbrıs sorununun çözümüyle gelecek fırsatların tartışılacağı konferansların yer alması olduğunu belirtti.

"Enosis kararı ile müzakereler sekteye uğradı"

Rum Meclisi'nin 10 Şubat'ta "Enosis referandumunun okullarda kutlanacak günler arasına alınması" yönünde aldığı karar ile müzakerelerin sekteye uğradığını kaydeden Akıncı, Enosis’in 1963 ve 1974 olayları da dahil Kıbrıs’ta yaşanan tüm olay ve acıların temelini oluşturduğunu bildirdi.

"Hem bir yandan çözüm için uğraşacağız hem de bir yandan da sizin yaşınızdaki gençlere Enosis’in ne kadar güzel bir iş olduğunu anlatacağız. Böyle bir şey olamaz." diyen Akıncı, Ada'da Enosis'in değil barış kültürünün gerekli olduğunu vurguladı.

"Enosis kararı bertaraf edilirse müzakereler yeniden başlayabilir"

Rum Meclisi'nde söz konusu yanlıştan dönmek için yeni bir yasa önerisini Meclis’e taşıyarak bir adım atıldığına işaret eden Akıncı, ilk adımı atmaları koşuluyla sosyal bir buluşmaya hazır olduğunu Rum tarafına bildirdiğini belirtti.

Akıncı, Rum lider Nikos Anastasiadis ile 2 Nisan'da sosyal içerikli bir buluşma gerçekleştireceklerini belirterek, Rum Meclisi'nde Enosis referandumunun kutlanması kararının bertaraf edilmesi üzerine müzakerelere yeniden başlanabileceğini kaydetti.

Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum liderlerin 11 Şubat 2014'te üzerinde mutabakata vardığı çerçeve anlaşması kapsamında müzakerelerin yürütüldüğünü kaydeden Akıncı, iki kurucu devletten oluşan, federal konuların ele alınacağı merkezi bir hükümetin bulunduğu, iki yıl Kıbrıs Rum bir yıl Kıbrıslı Türk'ün başkanlığını içeren dönüşümlü başkanlık sisteminin yer aldığı bir anlaşma üzerinde çalıştıklarını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Akdeniz açıklarında bulunan doğalgazın kullanılmasının en akıllı yolunun Türkiye üzerinden Avrupa'ya sevk edilmesi olduğunu belirterek, adadaki çözümün bölgedeki ilişkilere de faydası olacağını ifade etti.

"Müzakerelerde nisan ve mayıs ayı karar ayı"

"Müzakerelerde nisan ve mayıs ayı karar ayıdır, gerçeklerle yüzleşme ayıdır." diyen Akıncı, müzakerelerin sürüncemede bırakılamayacağını kaydetti.

Akıncı, müzakerelerde Türkiye’nin etkin güvencesinin de içerisinde yer alacağı bir formül aradıklarına işaret ederek, Rumların "asla garantiler sıfırlanmadan anlaşma olmaz" şeklindeki toptancı söylemlerini bir kenara bırakması gerektiğini sözlerine ekledi.

Akıncı ve Anastasiadis arasında Mayıs 2015'ten bu yana devam eden müzakereler çerçevesinde 16 Şubat'taki görüşmede Anastasiadis, kapıyı sertçe vurarak müzakere masasından kalkmıştı.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı da 10 Şubat'ta Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanmasını öngören "Enosis" referandumunun yıl dönümünde okullarda kutlanması yönünde karar alan Rum Meclisi'nin kararından geri adım atmaması üzerine liderler görüşmesine katılmayacağını açıklamıştı.

Muhabir: Murat Demirci

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yunanistan'da camide yangın!

2017-03-22 13:42 - Dünya

120'lik Miyase Nineye sembolik doğum günü kutlaması

2017-03-22 21:12 - Çevre-Hayat

'Kazanmaktan başka çaremiz yok'

2017-03-22 17:42 - Spor

BM'den 'IKBY bayrağı' açıklaması

2017-03-22 04:27 - Dünya

Beşiktaş futbola ambargo koydu

2017-03-24 15:04 - Spor

Başörtülü öğrencinin darbedilmesine iddianame

2017-03-21 03:27 - Gündem

'Bu bir memleket meselesidir'

2017-03-22 18:47 - Siyaset

'Banka karlılığında Avrupa geriledi, Türkiye yükseldi'

2017-03-27 15:50 - Ekonomi

Londra'daki terör saldırısında ölenlerin sayısı 5'e yükseldi

2017-03-24 10:28 - Genel

Fenerbahçe'de Datome şoku

2017-03-22 21:32 - Spor

İlgili Haberler

Trump, Zelenskiy'nin "Moskova'yı hedef almaması" gerektiğini söyledi

23:32 - Dünya

AB, İsrail'in Gazze'deki durumu iyileştirme taahhütlerine uyup uymadığını 'yakından' izleyecek

21:35 - Dünya

Nijerya Devlet eski Başkanı Buhari, son yolculuğuna uğurlandı

22:12 - Dünya

Bosna Hersek'te "Zaferin Adı Türkiye" paneli düzenlendi

20:33 - Dünya

Ukrayna, AB'nin roaming bölgesine dahil oluyor

17:33 - Dünya

Günün Manşetleri

Türkiye'nin NATO Daimi Temsilciliği, 15 Temmuz şehitleri için anma töreni düzenledi

01:08 - Gündem

Ülke genelindeki camilerde sela okundu

01:02 - İslam-Hayat - Muharrem 1447

Şampiyonlar Ligi'nde 1. eleme turu rövanş maçları başladı

00:42 - Spor

Beşiktaş'ın prensip anlaşmasına vardığı Kyle Walker-Peters, İstanbul'a gelecek

00:13 - Spor

UEFA Konferans Ligi 1. eleme turu rövanş mücadelesi başlayacak

00:07 - Spor