?>

'Enosis kararı bertaraf edilirse müzakereler başlayabilir'

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, "Rum Meclisi'nde Enosis referandumunun kutlanması kararının bertaraf edilmesi üzerine müzakerelere yeniden başlanabilir." dedi. - Anadolu Ajansı

Dünya - 9 yıl önce

LEFKOŞA

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Meclisi'nde Enosis referandumunun kutlanması kararının bertaraf edilmesi üzerine müzakerelere yeniden başlanabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Türk Maarif Koleji Tarih Kulübü tarafından düzenlenen "4. Kıbrıs Sorununun Dünü, Bugünü ve Yarını Konferansı"nda konuşma yaptı.

Akıncı, en büyük temennisinin bu başlıkta konuşan son Cumhurbaşkanı olması ve bundan sonra Kıbrıs sorununun çözümüyle gelecek fırsatların tartışılacağı konferansların yer alması olduğunu belirtti.

"Enosis kararı ile müzakereler sekteye uğradı"

Rum Meclisi'nin 10 Şubat'ta "Enosis referandumunun okullarda kutlanacak günler arasına alınması" yönünde aldığı karar ile müzakerelerin sekteye uğradığını kaydeden Akıncı, Enosis’in 1963 ve 1974 olayları da dahil Kıbrıs’ta yaşanan tüm olay ve acıların temelini oluşturduğunu bildirdi.

"Hem bir yandan çözüm için uğraşacağız hem de bir yandan da sizin yaşınızdaki gençlere Enosis’in ne kadar güzel bir iş olduğunu anlatacağız. Böyle bir şey olamaz." diyen Akıncı, Ada'da Enosis'in değil barış kültürünün gerekli olduğunu vurguladı.

"Enosis kararı bertaraf edilirse müzakereler yeniden başlayabilir"

Rum Meclisi'nde söz konusu yanlıştan dönmek için yeni bir yasa önerisini Meclis’e taşıyarak bir adım atıldığına işaret eden Akıncı, ilk adımı atmaları koşuluyla sosyal bir buluşmaya hazır olduğunu Rum tarafına bildirdiğini belirtti.

Akıncı, Rum lider Nikos Anastasiadis ile 2 Nisan'da sosyal içerikli bir buluşma gerçekleştireceklerini belirterek, Rum Meclisi'nde Enosis referandumunun kutlanması kararının bertaraf edilmesi üzerine müzakerelere yeniden başlanabileceğini kaydetti.

Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum liderlerin 11 Şubat 2014'te üzerinde mutabakata vardığı çerçeve anlaşması kapsamında müzakerelerin yürütüldüğünü kaydeden Akıncı, iki kurucu devletten oluşan, federal konuların ele alınacağı merkezi bir hükümetin bulunduğu, iki yıl Kıbrıs Rum bir yıl Kıbrıslı Türk'ün başkanlığını içeren dönüşümlü başkanlık sisteminin yer aldığı bir anlaşma üzerinde çalıştıklarını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Akdeniz açıklarında bulunan doğalgazın kullanılmasının en akıllı yolunun Türkiye üzerinden Avrupa'ya sevk edilmesi olduğunu belirterek, adadaki çözümün bölgedeki ilişkilere de faydası olacağını ifade etti.

"Müzakerelerde nisan ve mayıs ayı karar ayı"

"Müzakerelerde nisan ve mayıs ayı karar ayıdır, gerçeklerle yüzleşme ayıdır." diyen Akıncı, müzakerelerin sürüncemede bırakılamayacağını kaydetti.

Akıncı, müzakerelerde Türkiye’nin etkin güvencesinin de içerisinde yer alacağı bir formül aradıklarına işaret ederek, Rumların "asla garantiler sıfırlanmadan anlaşma olmaz" şeklindeki toptancı söylemlerini bir kenara bırakması gerektiğini sözlerine ekledi.

Akıncı ve Anastasiadis arasında Mayıs 2015'ten bu yana devam eden müzakereler çerçevesinde 16 Şubat'taki görüşmede Anastasiadis, kapıyı sertçe vurarak müzakere masasından kalkmıştı.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı da 10 Şubat'ta Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanmasını öngören "Enosis" referandumunun yıl dönümünde okullarda kutlanması yönünde karar alan Rum Meclisi'nin kararından geri adım atmaması üzerine liderler görüşmesine katılmayacağını açıklamıştı.

Muhabir: Murat Demirci

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Danimarka'da başörtülülerin işsizlik maaşına kesinti

2017-03-23 17:22 - Dünya

Microsoft, Tim Cook'u kızdırdı!

2017-03-22 06:35 - Teknoloji

'İsrail Gazze'de insani faaliyet gösteren kurumları hedef alıyor'

2017-03-22 03:02 - Dünya

Garanti Bankası'ndan "Bahar Kredisi"

2017-03-24 14:56 - Genel

Galaxy S8 hakkında tüm detaylar!

2017-03-21 06:32 - Teknoloji

Mersin Şehir Hastanesi 1,5 ayda 120 bin hastayı ağırladı

2017-03-23 17:52 - Sağlık

'Değerlerimiz galip gelecek'

2017-03-23 14:32 - Dünya

Türkiye'nin rakibi Finlandiya

2017-03-23 14:47 - Spor

'Saray kumaşı' Gaziantepli ustalara emanet

2017-03-21 15:02 - Çevre-Hayat

Hollanda'da yabancı kökenliler İşçi Partisinden uzaklaştı

2017-03-22 16:27 - Dünya

İlgili Haberler

Gine Bissau'da General Horta N'Tam, cumhurbaşkanı olarak yemin etti

17:02 - Dünya

ABD’nin Gazze'ye uluslararası gücün konuşlandırılması için ocak ayını belirlediği iddiası

16:42 - Dünya

İspanyolların yüzde 66,2'si ülkelerinin gelecek yıllarda savaşa gireceğini düşünüyor

16:08 - Dünya

Fransa'da gönüllük esasına dayalı yeni askerlik uygulaması 2026 yazında yürürlüğe girecek

15:58 - Dünya

Tayland'ın güneyini vuran sel felaketinde ölenlerin sayısı 82'ye yükseldi

15:43 - Dünya

Günün Manşetleri

RTÜK'ten 3 televizyon kanalı ve 2 radyoya ceza

17:32 - Gündem

AK Parti Grup Başkanı Güler: Trafikte yol kesme eylemini müstakil bir suç olarak düzenliyoruz

17:27 - Siyaset

Gine Bissau'da General Horta N'Tam, cumhurbaşkanı olarak yemin etti

17:02 - Dünya

Mehmet Kaya, Gençlerbirliği'ne 400 milyon lira bağış vaadinde bulundu

16:58 - Spor

Malatya'da deprem ve sosyal konutların anahtar teslimi sürüyor

16:52 - Gündem